Την παραχώρηση της οικίας του Αδαμάντιου Διαμαντή στο Τρόοδος, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με σκοπό τη δημιουργία Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου προβλέπει μεταξύ άλλων το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψε το ΤΕΠΑΚ με την Κοινότητα του Αγίου Θεοδώρου Πιτσιλιάς.

Το Πρωτόκολλο προβλέπει, επίσης, τη διατήρηση και αξιοποίηση τής οικίας του κορυφαίου Κύπριου Ζωγράφου και πατέρα της σύγχρονης κυπριακής τέχνης από το ΤΕΠΑΚ, το οποίο θα αναλάβει και τη ψηφιοποίηση του έργου του Διαμαντή. Το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο θα έχει την επωνυμία «Αδαμάντιος Διαμαντής».

Εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ το Πρωτόκολλο υπέγραψε ο πρύτανης Παναγιώτης Ζαφείρης και εκ μέρους της Κοινότητας, ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Στέφανος Θεοδότου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μουσείο Αγροτικής Ζωής της Κοινότητας.

Ο Παναγιώτης Ζαφείρης εξέφρασε τη χαρά του για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, σημειώνοντας ότι η υπογραφή του δείχνει και τη σημασία που προσδίδει το Πανεπιστήμιο στα θέματα που αφορούν στον πολιτισμό και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Αναφέρθηκε, επίσης, στους σχεδιασμούς του ΤΕΠΑΚ για ανάπτυξη συνεργασιών με ορεινές κοινότητες της Λεμεσού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υφιστάμενες συνεργασίες με τις κοινότητες του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς, της Πάχνας και της Λόφου. 

Ο Στέφανος Θεοδότου  εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την υπογραφή του Πρωτοκόλου με το ΤΕΠΑΚ και το χωριό του, το οποίο, όπως είπε, «ο  Διαμαντής αγάπησε, εμπνεύστηκε και δημιούργησε πολλά από τα σημαντικότερα έργα του. Στο χωριό που ο Διαμαντής τίμησε με τον καλύτερο τρόπο, αφήνοντας μας τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και υψηλή παρακαταθήκη χρέους». Ο ίδιος σημείωσε ότι το κάλεσμα συνδρομή και σύμπραξη με την επιστημονική κοινότητα και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το ΤΕΠΑΚ αποτελεί επένδυση στον πολιτισμό και «την καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον του χωριού μας». 

«Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τη συγκίνηση μου, γιατί το μικρό χωριό μας, το οποίο εδώ και 40 χρόνια δεν έχει σχολείο, έχει την μεγάλη τιμή να οραματίζεται και να βάζει σήμερα το πρώτο λιθαράκι για τη δημιουργία Διεθνούς Ακαδημαϊκού Ερευνητικού Πολιτιστικού Κέντρου» ανέφερε.

Μιλώντας για τη ζωή και το σημαντικό έργο του ζωγράφου, η καθηγήτρια του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, Κλίτσα Αντωνίου ανέφερε πως ο Αδαμάντιος Διαμαντής υπήρξε ο καλλιτέχνης που σφράγισε ανεξίτηλα με την παρουσία του την Κυπριακή τέχνη του 20ου αιώνα «όχι μόνο μέσα από το δικό του εικαστικό έργο, αλλά και από την ερευνητική και εκπαιδευτική του προσφορά. Η πολύπλευρη και διεισδυτική προσωπικότητα του Διαμαντή αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τις γενιές των καλλιτεχνών που ακολούθησαν αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν».

«Ο Διαμαντής ‘ήταν’ γράφει o Γιώργος Σεφέρης τον Φεβρουάριο του 1964, ‘από τους ανθρώπους που αγαπά κάνεις αμέσως- είχε την ακτινοβολία της αγάπης – το ίδιο και η ζωγραφική του- από τότε συναντηθήκαμε σπάνιες φορές, όπως το ’φέρνε η μοίρα, αλλά η παρουσία του είναι πάντα παρούσα στη μνήμη μου σε καλές και κακές στιγμές’», πρόσθεσε η Κλίτσα Αντωνίου. 

Ο Αδαμάντιος Διαμαντής επιστρέφοντας από τις σπουδές του  το 1926, πέρα από τη δημιουργία του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και την ίδρυση εταιρίας Κυπριακών σπουδών, εργάστηκε για 40 περίπου χρόνια ως καθηγητής τέχνης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας. Όπως λέει και ο ίδιος σε μία συνέντευξή του «Είδα πως σαν δάσκαλος της τέχνης έπρεπε να μάθω τα παιδιά να εκφράζονται και θα ήταν αδύνατο να το κάνω αν έδιδα στο μάθημα της τέχνης δευτερεύουσα θέση στη ζωή μου». 

Αναφερόμενη στο ιστορικό, σημείωσε ότι ο ζωγράφος ήρθε για πρώτη φορά στην κοινότητα του Αγίου Θεοδώρου το καλοκαίρι του 1931 για δυόμισι μήνες.  Αναπτύσσεται μια σχέση με το τοπίο και την κοινότητα που τον συγκλονίζει και σφραγίζει τη μετέπειτα καλλιτεχνική του πορεία. Εδώ θα επιστρέψει πολλές φορές και το 1964 θα αποκτήσει το δικό του σπίτι, αυτό που η κοινότητα παραχωρεί σήμερα στο ΤΕΠΑΚ.

«Η οικία του Διαμαντή, στην οποία μελέτησε, οραματίστηκε και δημιούργησε, δεν θα αποτελέσει μόνο πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους καλλιτέχνες της Κύπρου, αλλά και τον φυσικό χώρο μέσα στον οποίο οι νέοι φοιτητές μας θα μπορούν να νοιώσουν τη μεγάλη ψυχή του. Αυτή που αποτύπωσε στον κόσμο της Κύπρου και στα άλλα έργα του. Τις αγωνίες του, τη διορατικότητά του και το νοιάξιμο για τον τόπο» κατέληξε η Κλίτσα Αντωνίου. 

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο εγγονός του Ζωγράφου, Μάρκος Διαμαντής, ο οποίος ήρθε  από την Αυστραλία ειδικά για την εκδήλωση. Εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά του για τη συνεργασία της κοινότητας με το ΤΕΠΑΚ για τη διατήρηση και αξιοποίηση της οικίας του παππού του για σκοπούς εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ Χρίστος Χωματάς, ο Επιτροπος Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης και ο πρόεδρος του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, Γιάννης Χρηστίδης, καθώς επίσης κάτοικοι της κοινότητας και στελέχη του Πανεπιστημίου. 

Ο πρύτανης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ επισκέφθηκαν νωρίτερα την ίδια μέρα, τον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς, όπου επιθεώρησαν τις εργασίες των κτιριακών εγκαταστάσεων του παλαιού δημοτικού σχολείου της κοινότητας οι οποίες θα παραχωρηθούν προς αξιοποίηση από το Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου. Οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.