Μετά από δύο αναβολές, επιστρέφει φέτος το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου. Η 23η διοργάνωση περιλαμβάνει εννιά παραγωγές από εννιά χώρες κι ένα εργαστήριο και θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 3ης και 25ης Ιουνίου 2022 στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό.

Ένα πανόραμα χορογραφικών παραστάσεων από Αυστρία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ιταλία, Λίβανο, Πολωνία και Κύπρο θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κυπριακό φιλότεχνο κοινό, στο πλαίσιο του κορυφαίου αυτού θεσμού των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα ανοίγει η ομάδα Maqamat Dance Company από τον Λίβανο και το κλείνει η διεθνούς φήμης βρετανική Akram Khan Company. 

Μέσα από τις χορογραφικές παραστάσεις ξετυλίγεται ένας κόσμος εύθραυστος, δυνατός, αντιφατικός, συγκινητικός, ένας κόσμος γεμάτος κραδασμούς, ο κόσμος του σύγχρονου χορού.

Οι φίλοι του σύγχρονου χορού έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ενδιαφέρουσες παραστάσεις στις  οποίες αποτυπώνονται σχολές, τάσεις και ρεύματα του σύγχρονου χορού, στήνοντας  γέφυρες ανάμεσα στην Κύπρο και την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία.

Οι παραστάσεις αναδεικνύουν σύγχρονα ζητήματα αλλά και προτάσεις  σημαντικών χορογράφων σε μια ευρεία θεματική που εστιάζει σε κοινωνικά, πολιτικά ή υπαρξιακά  ζητήματα. Ιδιαίτερη θεματική στη φετινή διοργάνωση αποτελεί η διαφορετικότητα όπως αποτυπώνεται στην ταυτότητα των χορευτών, ανάλογα και με τις χώρες καταγωγής τους.

Η θεματική αυτή αναδεικνύεται ιδιαιτερα στο διεθνές πρότζεκτ «Portraits in Otherness» με εμπνευστές τους Άκραμ Καν και Φαρούκ Τσάουντρι, το οποίο προωθεί καλλιτέχνες με ποικίλες ταυτότητες, το έργο των οποίων «χορεύει» ανάμεσα στα σύνορα των κόσμων. 

Στα σύνορα των κόσμων κινείται και η εναρκτήρια παράσταση με τίτλο «Beytna» στην οποία συμπράττουν χορογράφοι από 5 διαφορετικές χώρες και συντελείται γύρω από ένα τραπέζι – φαγοπότι – στο οποίο είναι καλεσμένοι και οι θεατές!

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει φέτος Εργαστήρια από τους διακεκριμένους χορογράφους του προγράμματος «Portraits in Otherness» Τζόι Αλπουέρτο και Ντίκσον Μπι. Τα εργαστήρια αποτείνονται σε επαγγελματίες ή σπουδαστές χορού και θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου στο Θέατρο Ριάλτο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • 3 Ιουνίου – Λίβανος: Maqamat Dance Company (χορογράφος Ομάρ Ράτζεχ) με το έργο «Beytna»

Τέσσερις χορογράφοι και τέσσερις μουσικοί από τον Λίβανο, την Ιαπωνία, την Παλαιστίνη, το Βέλγιο και το Τόγκο συμπράττουν επί σκηνής γύρω από ένα φαγοπότι. Προέρχονται από διαφορετικές ηπείρους, χώρες και πολιτισμούς.  Αυτό που τους ενώνει, είναι το επάγγελμά τους. 

  • 5 Ιουνίου – Ιταλία: Φραντσέσκα Φοσκαρίνι με το έργο «Animale»

Το σόλο κομμάτι από την Ιταλία έκανε πρεμιέρα στην Μπιενάλε Βενετίας το 2018 και είναι εμπνευσμένο από το έργο του ζωγράφου Αντόνιο Λιγκάμπουε. Φέρνει επί σκηνής μέσα από τα λόγια του Τζον Μπέργκερ, μία τρομακτικά αδιάφορη φύση, φτιαγμένη από ενέργεια και αντιπαράθεση, η οποία υπάρχει χωρίς να υπόσχεται τίποτα. Χορογραφία: Francesca Foscarini

  • 6 Ιουνίου – Κύπρος: Έλενα Αντωνίου με το έργο «Landscape»

Η Έλενα Αντωνίου, θέτει αναπολογητικά τον εαυτό της στην ανάδειξη του προσωπικού βιώματος σαν ένα συλλογικό τοπίο. Υπερεκθέτει το θηλυκό σώμα με απόλαυση και εξαντλεί το όριο της θεαματικότητας προσκαλώντας με επιτήδευση το βλέμμα των θεατών. 

  • 8 Ιουνίου – Ελβετία: Τζόσουα Μόντεν με το έργο «Romeo, romeo, romeo»

Ο χορός είναι τελετουργικό ζευγάρωμα. Ακόμη και σήμερα ο χορός εξακολουθεί να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο πόσοι από εμάς καταφέρνουν να βρουν το ταίρι τους. Το έργο από την Ελβετία για τέσσερις Ρωμαίους εξερευνά την ιδέα του χορού ως ενδόμυχης και πολύ προσωπικής μορφής φλερτ.  

  • 10 Ιουνίου – Ισραήλ: Rachel Erdos Dance Company (χορογράφος Ραχέλ Έρντος) με το έργο «Q&A»

Το έργο «Q&A» από το Ισραήλ, κάτι ανάμεσα σε talk show και κυριακάτικη εξομολόγηση, αποκαλύπτει ενδόμυχες στιγμές από τις ζωές των χορευτών και δημιουργεί μία συμμετοχική, παρά παραδοσιακή περφόρμανς. 

  • 12 Ιουνίου– Αυστρία: Editta Braun Company (χορογράφος Εντίτα Μπράουν) με το έργο «Layaz»

Πώς μπορεί μία νεαρή γυναίκα να βρει τον εαυτό της κάτω από τα πολλαπλά προστατευτικά στρώματα που την περιβάλλουν; Από την Αυστρία, ένα έργο για την ταυτότητα, την ελευθερία, για τον «άλλον» που είναι ένα με εμάς, για την πολυπλοκότητα της γυναικείας φύσης. 

  • 15 Ιουνίου – Πολωνία: Polish Dance Theatre (χορογράφος Γιάτσεκ Πριμπίλοβιτς) με το έργο «45»

Το έργο διηγείται την ιστορία νεαρών χορευτών, οι οποίοι συζητούν -σε μία συμβολική διάσταση- για τη συλλογικότητα και την ομαδική εργασία, καθώς και για την κοινή, συνειδητή απόφασή τους να επιλέξουν την τέχνη ως τρόπο ζωής. 

  • 22 Ιουνίου – Ελλάδα: Δανάη & Διονύσιος με το έργο «Free at last» (στην κύρια φωτογραφία)

Εικόνες μυστικισμού, σκοτεινή ατμόσφαιρα, η ελληνική παράδοση αποδομείται και συνδέεται με το σήμερα. Ο θρύλος για τον χορό του Ζαλόγγου γίνεται το έναυσμα μιας πρωτότυπης χορογραφίας που μεταφέρει στη σκηνή τη συγκινησιακή ένταση του τελευταίου χορού, αποτυπώνοντας την κίνηση προς το χείλος του γκρεμού. 

  • 24 ΙουνίουΗνωμένο Βασίλειο: Akram Khan Company (χορογράφοι Ντίκσον Μπι και Τζόι Αλπουέρτο Ρίτερ) με το έργο «Portraits in Otherness: Duende & Babae»

Το «Portraits in Otherness» είναι ένα πρότζεκτ των Άκραμ Καν και Φαρούκ Τσάουντρι που προωθεί καλλιτέχνες με ποικίλες ταυτότητες, το έργο των οποίων «χορεύει» ανάμεσα στα σύνορα των κόσμων που ήδη γνωρίζουμε κι εκείνων που φανταζόμαστε. 

  • 25 Ιουνίου – Ηνωμένο Βασίλειο: Εργαστήριο χορού από τους χορογράφους Ντίκσον Μπι και Τζόι Αλπουέρτο Ρίτερ για επαγγελματίες χορευτές (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα).

* Το έργο που εκπροσωπεί την Κύπρο επιλέγηκε από τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν στα πλαίσια του «Προγράμματος Ενίσχυσης της Δημιουργίας και Έρευνας στον Τομέα του Σύγχρονου Χορού – ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ 2021».

  • Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 8.30μ.μ. Εισιτήρια: €8 ανά παράσταση και €30 κάρτα Φεστιβάλ για όλες τις παραστάσεις. Κατά τις ημέρες πραγματοποίησης του Φεστιβάλ θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία από τη Λευκωσία προς τη Λεμεσό με επιστροφή.           

Δωρεάν είσοδος για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες στον τομέα του χορού.