Μια σοβαρή, αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο έχει σημειωθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά την υπερψήφιση της Εισήγησης της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, να γίνει μέλος το Κόσσοβο.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, που μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο και για την περίπτωση της Κύπρου. Η ολομέλεια της ΚΣΣΕ ενέκρινε χθες την Έκθεση Μπακογιάννη και το θέμα θα αχθεί πλέον ενώπιον των υπουργών. Δύσκολα, όμως, θα ανατραπεί το αποτέλεσμα.

Το θέμα αυτό, μετά τη στροφή- την υστάτη- που έκανε η εισηγήτρια και την πρότασή της να καταστεί μέλος το Κόσσοβο, που ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών, είχε ως γνωστό, προκαλέσει αναταράξεις και αντιδράσεις. Κυρίως από την Κύπρο, αλλά και τη Σερβία καθώς και από μια σειρά κρατών, που θα επηρεασθούν.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, που αναμένεται να βρούμε μπροστά μας ως Κυπριακή Δημοκρατία και που αναμένεται να αξιοποιήσει το έπακρο η κατοχική πλευρά. Σημειώνεται ότι τόσο οι Κοσσοβάροι όσο και οι Τουρκοκύπριοι έχουν καθεστώς παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι εκ του Κοσσόβου θα είναι μέλη μετά που θα εγκριθεί και από τους υπουργούς.

Περαιτέρω σημειώνεται ότι πριν να υπάρξει αλλαγή από πλευράς της εισηγήτριας, ετίθεντο προϋποθέσεις και όροι για να γίνει το Κόσσοβο δεκτό στην ΚΣΣΕ. Αυτές οι προϋποθέσεις τέθηκαν μερικώς.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως εναντίον της Έκθεσης ψήφισαν οι δυο εκπρόσωποι της Κύπρου, Γιώργος Λουκαίδης του ΑΚΕΛ και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, που έδωσαν μάχη αποτροπής καθώς και η Νίνα Κασιμάτη( ΣΥΡΙΖΑ) από ελλαδικής πλευράς. Αποχή τήρησαν οι Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου.

Οι υπόλοιποι της ελλαδικής αντιπροσωπείας, προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία, υπερψήφισαν ακολουθώντας την κ. Μπακογιάννη. Η έκθεση ψηφίστηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές. Πρέπει να αναφερθεί πως η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, που απουσίαζε για λόγους υγείας, είχε αποστείλει επιστολή σημειώνοντας πως επειδή η ψηφοφορία «είναι εξαιρετικής σημασίας για το κόμμα μου και μένα, να καταγραφεί η άρνησή μου, δηλαδή ΚΑΤΑ στην ψηφοφορία, παρακαλώ να με αντικαταστήσετε μόνο με συνάδελφο αναπληρωματικό μέλος, που θα έχει την ίδια αρνητική ψήφο, όπως η κ. Κασιμάτη, που με διαβεβαίωσε γι’ αυτό. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτό, ας μείνει η θέση μου κενή για να μην αλλοιωθεί η αρνητική μου ψήφος».

Πρέπει, επίσης, να αναφερθεί πως η κ. Μπακογιάννη και η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης είχαν πρόσφατα επισκεφθεί την Κύπρο και είχαν συζητήσεις τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τη Βουλή. Κατά τις συζητήσεις επιβεβαιώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις.

Είναι σαφές πως η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει προηγούμενο με την αποσχιστική οντότητα, το κατοχικό καθεστώς, στην Κύπρο. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα έχει εντείνει τις προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους.