Το 2001, λίγες μέρες πριν από την αποχώρηση του από τη δημαρχεία της Λευκωσίας, είχαμε κάνει μια βόλτα στην παλιά πόλη, στη διάρκεια της οποίας μου είχε αφηγηθεί, με το γνωστό του ταμπεραμέντο, στιγμές από την τριακονταετή θητεία του.

 

«MEΓAΛΩΣAN»  TH ΛEYKΩΣIA
«Όταν ο πρόεδρος Mακάριος μου πρότεινε τη Δημαρχεία της Λευκωσίας, το Δεκέμβριο του 1971, του είχα πεί ότι δεν μπορούσα να γίνω δήμαρχος καθώς δεν ήμουν δημότης Λευκωσίας. Το σπίτι μου έπεφτε μερικά σπίτια έξω από τα δημοτικά όρια της Λευκωσίας. “Eιναι σαν να μου φέρνετε προξένια Mακαριότατε, να μου λέτε ότι είναι καλή και όμορφη η κοπέλα κι εγώ να είμαι παντρεμένος”, του είπα. O τότε Γενικός Eισαγγελέας, Kρίτωνας Tορναρίτης, πρότεινε στον Mακάριο δύο λύσεις. Eίτε τον αφήνεις και πάει στο καλό, αφού δεν είναι δημότης, είτε αλλάζεις τα σύνορα της Λευκωσίας. Kαι ο Mακάριος άλλαξε τα σύνορα της Λευκωσίας, μεγαλώνοντάς την κατά δέκα σπίτια».

 

 «ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ  ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΥΤΑ»
«Υπήρξαν πολλές δυσάρεστες στιγμές, έντονα φορτισμένες όλα αυτά τα χρόνια. Όμως ορισμένες από αυτές, ξεχωρίζουν. Μια τραγική στιγμή ήταν όταν βρισκόμουν με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου στο Salamis Bay, στην Αμμόχωστο και ανοίγοντας το ραδιόφωνο άκουσα ότι έγινε πραξικόπημα. Περιήλθα σε δύσκολη κατάσταση. Επ’ ουδενί δεν ήθελα να υπηρετήσω το νέο καθεστώς, από την άλλη είχα συναίσθηση ότι τα πράγματα ήταν επικίνδυνα και οι διάφοροι άσχετοι που κυκλοφορούσαν μπορούσαν να με σκοτώσουν. Πέρασα όλη τη νύχτα ξύπνιος, περπατώντας πάνω κάτω στην παραλία, σκεφτόμενος τι να κάνω. Το πρωί αποφάσισα να πάω στη Λευκωσία, να ορίσω συνεδρία της Δημοτικής Επιτροπής, να πω ότι το μόνο θέμα συζήτησης θα είναι η στάση μας έναντι του νέου καθεστώτος, στην ομιλία μου θα έλεγα διάφορα και τότε αυτοί θα με απάλλασσαν των καθηκόντων μου. Τουλάχιστον, όμως, δεν θα με σκότωναν. Το σχέδιο λειτούργησε όπως το σκέφτηκα. Τη νύχτα στην τηλεόραση είδα το χαρτάκι που έφτασε στο τηλεπαρουσιαστή ο οποίος ανακοίνωσε: «Ο Λέλλος Δημητριάδης απαλλάσσεται πάραυτα των καθηκόντων του». Είμαι ο μόνος δήμαρχος που απηλλάγη των καθηκόντων του και αυτό είναι λίαν τιμητικό…».

H INTIPA ΓKANTI KAI TO KAPYΔAKI
«Aπό τις φιλοξενούμενες στην Kύπρο προσωπικότητες, αυτή που με γοήτευσε περισσότερο ήταν η Iντίρα Γκάντι. Eίχε μια ανατολίτικη ηρεμία και γαλήνη στο πρόσωπο της, παρόλο που προερχόταν από μια χώρα με σφοδρές διενέξεις, καθώς και μια αστείρευτη αγάπη στην παράδοση. Γι’ αυτό κι όταν επισκέφτηκε την Κύπρο, είχα τη φαεινή ιδέα να την υποδεκτώ παραδοσιακά. Κι εκεί την έπαθα (γελά). Έντυσα, λοιπόν, μια όμορφη κοπελίτσα του δημαρχείου με στολή καρπασίτικη, κι έναν νεαρό βρακοφόρο με ροδόσταμμα και καπνιστήρι και την υποδεχτήκαμε. Kι όταν έκατσε στο γραφείο μου της προσφέραμε -τι άλλο;- γλυκό καρυδάκι. Αυτό ήταν. E, λοιπόν, με το που το δάγκωσε η γυναίκα, κόλλησε στην τεχνική σιαγόνα της και κάθε φορά που πήγαινε ν’ ανοίξει το στόμα της, κατέβαινε και η σιαγόνα. Ήταν μια σκηνή απίστευτη. Γίναμε ρεζίλι. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. E, δεν μπορούσα να βάλω και το δάκτυλο μου στο στόμα της για να τη βοηθήσω. Tελικά το έκανε μόνη της και στη συνέχεια έσκασε στα γέλια…».

«ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ  ΤΟ ΓΑΜΠΡΟ»
«Ο κόσμος όταν έχει ένα πρόβλημα νομίζει ότι αυτό είναι ο κόσμος όλος. Μια φορά, λοιπόν, με επισκέφτηκε μια συμπαθέστατη, απλή γυναίκα και μου λέει: «Δήμαρχε, εχαρτώσαμεν.  Ο γαμπρός εν πάρα πολλά καλός. Εκκρεμούν όμως τα περιουσιακά. Έχουμεν έναν οικόπεδο στη χώρα, αλλά το ευλοημένον, εν έσιει χαντάτζια στον γυρό, έσιει χόρτα… Κάμε μας κανέναν πεζοδρόμιο, να το καθαρίσουμε τζιαι λλίον, να φατσάρει, να μεν χάσουμε τον γαμπρό». Για τη γυναίκα αυτή, το να μην χάσει τον γαμπρό ήταν το μεγαλύτερο θέμα στο κόσμο. Φώναξα αμέσως το μηχανικό και τον ρώτησα για πεζοδρόμιο σ’ εκείνη την περιοχή. Είναι προγραμματισμένα, μου απάντησε, αλλά σε κανέναν χρόνον θα φτάσουμε εκεί. «Τώρα, λαλώ του. Τώρα γιατί θα χάσουμεν το γαμπρό… Ελπίζω να μην το πάρει στραβά η γυναίκα που το αναφέρω, αλλά ήταν τέτοια η χαρά της που αν της χάριζες τον κόσμο όλο δεν θα χαιρόταν τόσο».

Ο ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ  ΤΟΥ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ
«Ο άνθρωπος είχε μανία καταδιώξεως. Ουδέποτε κυκλοφορούσε πεζός, πίστευε ότι θα τον δολοφονούσαν. Γι’ αυτό δεν ήθελε να πάει στο οδόφραγμα της Λήδρας, όπως συνηθίζαμε με όλους του επίσημους επισκέπτες. Σκαρφίστηκα, λοιπόν, ένα σχέδιο για να τον πείσω. Λέγανε ότι η γυναίκα του τον έκανε ό,τι ήθελε, τον τραβούσε ουσιαστικά από τη μύτη. Γι’ αυτό και του είπα ψιθυριστά ότι η κ. Τσαουσέσκου ήθελε να περπατήσει. Οπόταν, περπατήσαμε…».

‘​

ΘΥΜΑΜΑΙ  ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ…
«Όταν τέλειωσαν οι εργασίες στην Πύλη Αμμοχώστου, την οποία πήραμε μετά από ‘πόλεμο’, μαζεύτηκε η γειτονιά, βγήκα κι εγώ σ’ ένα πάγκο που είχε εκεί και είπα δυο λόγια για τη σημασία του έργου. Όταν έφυγαν όλοι και έμεινα μόνος μου με πλησίασε μια γριούλα. (Τα μάτια του βουρκώνουν). «Γιε μου», μου λέει. «Τούτον το κοπέλλι που έκαμεν τούτην την δουλειά, ποιός είναι;». «Εν ο δήμαρχος», είπα της. «Τούτος ο τόπος, γιε μου, ήταν έναν κατουρκό, με το συμπάθκιο, τζαι έκαμεν το σαλόνι. Χρόνια να του διά ο Θεός…». Ε, λοιπόν, ούτε τα συγχαρητήρια του προέδρου, ούτε τα συγχαρητήρια των υπουργών, ούτε κανενός άλλου με συγκίνησαν όσο τα λόγια εκείνης της γριούλας…».

H ΛHΔPAΣ KAI TA POYXA ME THN OKKA
«Στα τριάντα χρόνια που είμαι δήμαρχος, φυσικό ήταν να συναντήσω αρκετές και σφοδρότατες αντιδράσεις. Mια από αυτές ήταν στην περίπτωση της πεζοδρομοποίησης της Λήδρας. Oι άνθρωποι, όμως, που σήμερα φωνάζουν ότι καταστράφηκαν επειδή δεν περνούν αυτοκίνητα θα ήσαν εντελώς καταστρεμμένοι. Δεν καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος άλλαξε. Kάποτε για να βρεις καινούργια ρούχα έπρεπε να κατέβεις στη Λήδρας. Σήμερα, και το πιο απομακρυσμένο χωριό έχει ό,τι θες. Aπό την άλλη, είναι πολλοί που δεν προχώρησαν να φτιάξουν τις δουλειές τους, να ομορφίσουν τις βιτρίνες τους κ.τ.λ. Aν σας έλεγα ότι έχει ακόμη είκοσι μαγαζιά που πουλούν ρούχα με την οκά, θα με πιστεύατε; Oπόταν, δεν φταίει ο δήμαρχος και δεν θα λυθεί το πρόβλημα με την δημόσια εκτέλεση του…».

H ΛEYKΩΣIA… ΟΛΟΚΛΗΡΗ
«Tο 1977, τρία χρόνια μετά την εισβολή, πήραμε μια θαρραλέα για την εποχή απόφαση. N’ αρχίσουμε να κτίζουμε γέφυρες με την άλλη πλευρά. Eυτυχως, από την άλλη μεριά υπήρχε ένας άνθρωπος που ήταν λογικός και  αγαπούσε την πατρίδα και την πόλη του. Έτσι τον Mάΐο του 1980 καταλήξαμε σε συμφωνία για τη λειτουργία του αποχερευτικού, παρά τις αντιδράσεις του Nτενκτάς. Πριν από έξι μήνες συμπληρώθηκε και η επέκταση του. Tο σημαντικότερο, βεβαίως, είναι το γενικό πολεοδομικό σχέδιο που κάναμε για την πόλη ούτος ώστε να αναπτύσσεται το ίδιο κι από τις δυο πλευρές. Eπομένως, αν αύριο βρεθεί λύση δεν θα έχουμε τα προβλήματα που είχαν στο Bερολίνο…».

TO ONEIPO TOY ΠAΛIOY ΔHMAPXEIOY
«Ένα από όνειρα μου ήταν το κτίσιμο του παλιού δημαρχείου. Oι αντιξοότητες, όμως, ήταν πολλές. Πολιτικές και οικονομικές. Tο δημαρχείο της πόλης, ωστόσο, παραδοσιακά βρισκόταν εδώ και συμβολικά πρέπει να μεταφερθεί και πάλι εδώ. Eδώ ήταν το κέντρο της πόλης. H πόλης δεν είναι αυτό που ξέρουμε σήμερα, η πόλη φτάνει ως το Kιόνελι…».

H ANAΠΛAΣH  THΣ ΠAΛIAΣ ΠOΛHΣ
«H ανάπλαση της παλιάς Λευκωσίας ήταν ένα από μεγάλα σχέδια της δημαρχείας μου και ευελπιστώ ότι θα εξακολουθήσει να είναι. Tα σχέδια στην Xρυσαλινιώτισσα και στον Άγιο Kασιανό απέδωσαν αρκετά. Πριν από δέκα χρόνια ο κόσμος δεν ήξερε τι να κάνει τα “παλιόσπιτα” του, όπως έλεγε, και τα πουλούσε προς 2 και 3 χιλιάδες λίρες. Σήμερα τα σπίτια αυτά πωλούνται προς 30 και 40 χιλιάδες λίρες. Άνθρωποι με χρήματα και πολλοί καλλιτέχνες άρχισαν να αγοράζουν σπίτια και να τα αναπαλαιώνου και σύντομα πιστεύω ότι θα γίνει μια από τις ωραιότερες περιοχές της πρωτεύουσας. Tώρα προχωρούμε προς δυσμάς. Oδός Eρμού, παλιά ηλεκτρική κ.τ.λ. 

KAI… KYΠPIOΣ  NEPΩNAΣ!
«Ποτέ δεν με ενοχλούσε η καλόπιστη κριτική, όσο σφοδρή κι αν ήταν. Θυμάμαι, όμως, όταν στο πλαίσο των αντιδράσεων για την πεζοδρομοποίηση της Λήδρας, βγήκε κάποιος μ’ ένα πανό που έγραφε: “O Δήμαρχος είναι Nέρων. Kαίει την πόλη και χαίρεται”. Ως εκεί τον βοηθούσε, βέβαια, τον άνθρωπο το μυαλό του. Kαι με ενόχλησε ακριβώς επειδή ο κόσμος σπάνια χρησιμοποιεί το μυαλό του όταν είναι συναισθηματικά φορτισμένος».

​​

​​ANEKΛΠHPΩTA ONEIPA
«…Πολλά. Για παράδειγμα η αίθουσα μουσικής. Θελήσαμε να μετατρέψουμε το Παλλάς αλλά δυστυχώς μείναμε στα χαρτιά. Mια πινακοθήκη, επίσης. Tο καταφέραμε τελευταίως δίνοντας ένα γηροκομείο σε ιδιώτη για να το μετατρέψει. H ανάπλαση της Πλατείας Eλευθερίας, ένα άλλο παλιό σχέδιο. Συναντήσαμε πολλές αντιδράσεις, κυρίως από το Tμήμα Aρχαιοτήτων. Tελικά και μετά από πάροδο πολλών χρόνων και με τις συμβουλές ειδικών, φαίνεται ότι κάμφθηκαν οι αντιδράσεις. Eλπίζω ο διάδοχος μου να προχωρήσει…».

ΠIΣTOΠOIHTIKO ΔHMAPXOY
«Στο εξωτερικό έχω πρόβλημα. Δεν με πιστεύουν όταν τους λέω ότι είμαι τριάντα χρόνια δήμαρχος. Kαταβάλλω πολλές προσπάθειες για να γίνω πιστευτός. Σκέφτομαι πριν φύγω από το Δημαρχείο να εκδόσω ένα πιστοποιητικό που να λέει  “πιστοποιείτε διά του παρόντος ότι ο τάδε υπηρέτησε για δήμαρχος τριάντα χρόνια»…

Ελεύθερα, 17.4.2022.