Κερδίζουν διαρκώς έδαφος στο χρηματοοικονομικό πεδίο της Ευρώπης τα λεγόμενα Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος (Electronic Money Institutions-EMIs). Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε, πρόσφατα, η Clear Bank σε συνεργασία με την Celent, λειτουργούν στην Ευρώπη πέραν των 600 EMIs.
Τα περισσότερα, 250 συγκεκριμένα, έχουν έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα 80 τη Λιθουανία.
Σημαντικός αριθμός EMIs έχουν αδειοδοτηθεί όμως τα τελευταία χρόνια και από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Συγκεκριμένα, από το 2018 έχει δοθεί άδεια σε 26 συνολικά EMIs πλείστα εκ των οποίων παρέχουν κανονικά υπηρεσίες στο πλαίσιο που επιτρέπει η σχετική νομοθεσία.
Σύμφωνα με την έρευνα των Clear Bank-Celent στο τέλος του 2022 τα κεφάλαια πελατών που διαχειρίζονταν τα EMIs στην Ευρώπη αυξήθηκαν στα €35 δισ. και σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2019. Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως παρά τον μεγάλο αριθμό αδειοδοτήσεων που δόθηκαν, αρκετές υπήρξαν και οι ανακλήσεις αδειών επειδή κάποια EMIs δεν κατόρθωσαν να ξεκινήσουν εργασίες.
Στην περίπτωση της Κύπρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ανακλήθηκαν πέντε άδειες, με την πιο πρόσφατη ανάκληση να γίνεται το 2022.
Σε ένα διαρκώς διαφοροποιημένο χρηματοοικονομικό τοπίο, ειδικά μετά την περίοδο της πανδημίας, τα EMIs εισήλθαν στον χώρο αποτελώντας μία εναλλακτική έναντι των παραδοσιακών τραπεζών, ειδικά για επιχειρηματικούς πελάτες, προωθώντας ως βασικά τους πλεονεκτήματα τα εξής: μεγαλύτερη ευκολία στη διενέργεια συναλλαγών, άμεση και διαρκή πρόσβαση στους λογαριασμούς και σε μοναδικά ΙΒΑΝ, δυνατότητα διαχείρισης λογαριασμού σε διαφορετικά συναλλάγματα και πολλά άλλα.
Ωστόσο, την ίδια ώρα που τα ΕΜΙs θεωρητικά είναι ανταγωνιστές των τραπεζών, ταυτόχρονα θα πρέπει να λειτουργήσουν και σε πλαίσιο συνεργασίας.
Αντίστοιχα, και οι τράπεζες αρχίζουν πλέον να βλέπουν τα ΕΜΙs ως πιθανούς συνεργάτες και όχι μόνο ως ανταγωνιστές. Άλλωστε, όσο οι εποπτικοί κανόνες για τις δύο κατηγορίες παρόχων έρχονται πιο κοντά, διαφαίνεται ότι αυτά που τους ενώνουν θα είναι περισσότερα από αυτά που θα τους χωρίζουν.
Εναλλακτικές επιλογές
Μιλώντας στον «Φ», ο ιδρυτής της Moneygate, η οποία είναι αδειοδοτημένη από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, Νικόλας Τρεππίδης, σχολίασε πως η ανάγκη για πιο απλοποιημένες και συνάμα ασφαλείς συναλλαγές είναι ευδιάκριτη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της εταιρείας.
«Το ενδιαφέρον που λαμβάνουμε καθημερινά είναι τεράστιο και αποτελεί την καλύτερη ένδειξη πως όντως υπάρχει ζήτηση για εναλλακτικές επιλογές διεξαγωγής συναλλαγών, πάντα βέβαια, μέσα από αδειοδοτημένους και κατάλληλα εποπτευόμενους οργανισμούς. Αν και πρόκειται για τάση που ξεκίνησε από το εξωτερικό όπου οι όγκοι και τα ποσά που διακινούνται καθημερινά ανά τον κόσμο είναι τεράστια, στο πλαίσιο μιας διεθνοποιημένης οικονομίας δεν θα μπορούσε να μην φτάσει και στην Κύπρο».
Όπως εξήγησε, το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης που είδαμε τα τελευταία χρόνια, δεν διαχωρίζει τις χώρες σε μικρές και μεγάλες αλλά σχετίζεται κυρίως με τις υπηρεσίες και την τεχνολογία που παρέχει η κάθε εταιρεία ασχέτως της έδρας της.
Παροχή υπηρεσιών και σε άλλες χώρες
Αντίστοιχα, ΕΜΙs που μπορεί να αδειοδοτήθηκαν αρχικά στην Κύπρο, μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και σε άλλες χώρες, με όποια οφέλη αυτό συνεπάγεται για την εγχώρια οικονομία.
«Επιπρόσθετα, ο μεγάλος αριθμός διεθνών εταιρειών που βλέπουμε να επιλέγουν την Κύπρο για δημιουργία έδρας ή γραφείων τα τελευταία χρόνια, αυξάνει και τη ζήτηση για τις υπηρεσίες που παρέχουν εταιρείες όπως η Moneygate και παράλληλα δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας με άλλους οργανισμούς στο εξωτερικό», εξήγησε ο Ν. Τρεππίδης.