Λάκης Αργυρού, Εσύ για Σένα, Εκδόσεις Ευγνώμων, 2023.
Μερικοί ίσως να μην χρειάζονται τα λεγόμενα βιβλία αυτοβελτίωσης, αυτοπραγμάτωσης και αυτοσυνειδησίας, έχοντας εντρυφήσει σε άλλες πηγές παιδαγωγίας, φιλοσοφικής σκέψης ή γενικότερα πνευματικού προβληματισμού και ενίοτε στα πατερικά κείμενα της εκκλησίας μας.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι για πολλούς χρήσιμα, όταν δεν αποβαίνουν αφελώς απλοϊκά με ανιαρούς, επαναλαμβανόμενους και μη πειστικούς διδακτισμούς, αλλά απεναντίας το ευανάγνωστο περιεχόμενό τους ως αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης μελέτης και συστηματικής έρευνας, βιωματικών εμπειριών και προ πάντων αυθεντικής αγαπητικής μέριμνας για ψυχολογική στήριξη και συναισθηματική ενίσχυση του συνανθρώπου, αποδεικνύονται ευπρόσδεκτα βοηθήματα ζωής.
Μια τέτοια ευεργετική και δημιουργική προσέγγιση συνιστά το πόνημα του επικοινωνιολόγου, συμβούλου επικοινωνίας, προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης Λάκη Αργυρού, του οποίου ο τίτλος και ο υπότιτλος «Εσύ για Σένα – Η κορυφαία μορφή επανάστασης είναι η ανάληψη ατομικής ευθύνης» προϊδεάζουν τα συμφραζόμενά του σε ευάρμοστους δομικούς άξονες, στην έκταση 257 σελίδων.
Ο συγγραφέας στην εισαγωγή του προτάσσει τη συμβουλευτική του κοσμοθεωρία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τινών: «Όραμά μου: Οραματίζομαι έναν κόσμο, όπου οι άνθρωποι αγαπούν και φροντίζουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Είναι ευγνώμονες για τις μικρές και μεγάλες ευλογίες της ζωής και επικοινωνούν μεταξύ τους με ενσυναίσθηση, ταπεινοφροσύνη και ειλικρίνεια, χωρίς κανένα φυλετικό, διαφυλικό, χρωματικό, κοινωνικό, οικονομικό, εθνικό, ταξικό ή άλλον διαχωρισμό.»
Αλλά και ο Δρ Φιλοσοφίας Ιωάννης Χριστοδούλου αναφέρει εκ προοιμίου στο οπισθόφυλλο: «Είναι βιβλίο που περιέχει τα πάντα, αν τα πάντα είναι τα ανθρώπινα των αναγνωστών με ανυστεροβουλία και καλοπροαίρετη διάθεση για τη ζωή και τους άλλους, ακόμα και τους υστερόβουλους και τους κακοπροαίρετους.».
Κομβικής σημασίας οι αρχικές κατευθυντήριες γραμμές του βιβλίου, καθώς υποβάλλουν τον αναγνώστη σε διαγνωστική ενδοσκόπηση του βαθύτερου εαυτού του, κατά το «Ένδον σκάπτε. Ένδον η πηγή του αγαθού και αεί δυναμένη αναβλύειν εάν αεί σκάπτης» του Μάρκου Αυρηλίου. Με την αμεσότητα επίσης του παραινετικού δευτέρου προσώπου και των φιλικών νουνεχών υποδείξεων τού εκμαιεύει παγιωμένες αντιλήψεις, αρνητικές συνήθειες και λανθασμένες συμπεριφορές, παρακινώντας τον να ανακαλέσει θετικές στάσεις και γόνιμες συμπεριφορές της απροκατάληπτης αθώας παιδικότητάς του, προκειμένου με τις επιλογές ενός νέου εποικοδομητικού modus vivendi να ακολουθήσει τον δρόμο για την κατάκτηση της αυτογνωσίας και της αυτοπεποίθησης, των αφυπνιστικών κινήτρων, των εναργών στοχεύσεων και της αυτενεργούς ισχυρής βούλησης προς επίτευξή τους, εν τέλει της συνοδοιπορίας με πρότυπα ενάρετου βίου και ανθρωπιστικών αξιών.
Εξόχως καθοδηγητικό το κεφάλαιο σε σχέση με την τέχνη της επικοινωνίας με τους ανθρώπους του οικογενειακού, εργασιακού και κοινωνικού περιβάλλοντός μας, ειδικότερα με παιδιά και εφήβους, που γονείς και δάσκαλοι πρωτίστως με το παράδειγμα, την ολόπλευρη συμπαράσταση και την αδιαπραγμάτευτη αγάπη τους θα αναδείξουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους, ώστε να μεγαλουργήσουν. Αν αντιθέτως αφεθούν να μελανουργήσουν, τότε θα είμαστε υπόλογοι τόσο απέναντί τους όσο και απέναντι στην κοινωνία.
Τα υποκεφάλαια της κάθε θεματικής ενότητας διανθίζουν εμφατικώς εν είδει συμπερασματικών υπομνήσεων επισημάνσεις επιγραμματικών ρήσεων με την παρότρυνση της έμπρακτης εφαρμογής τους. Ενδεικτικά τα ακόλουθα δύο σταχυολογήματα αποφθεγματικής χροιάς: «Να μιλάς με τέτοιο τρόπο, ώστε οι άλλοι να θέλουν να σε ακούνε και να ακούς με τέτοιον τρόπο, ώστε οι άλλοι να θέλουν να σου μιλάνε!» και «Ζήσε την κάθε επιτυχία σου μέσα από την ανθρωπιά σου».
Ένα έκαστο από τα πέντε κεφάλαια, που συγκροτούν το πρώτο μέρος, επιστεγάζει η σελίδα των «καταγραφών» από τον αναγνώστη των δικών του πεποιθήσεων, των χαρακτηρολογικών αντιδράσεων και των ενδεχόμενων τρόπων ενεργειών του σε συνάρτηση με τα ζητούμενα στην κεντρική προβληματική του κάθε κεφαλαίου.
Το δεύτερο και εκτενέστερο μέρος επιγράφεται Σκέψεις, Απόψεις και Συναισθήματα, που δεν στοιχειοθετεί απλώς οδηγίες προς ναυτιλλομένους, αλλά είναι ένας πολυσχιδής και εμπράγματος οδηγός κατάδυσης στις ενδότερες πτυχές της θυμικής και ψυχοδιανοητικής υπόστασης του ανθρώπου, των προσωπικών ερωτημάτων και των διαπροσωπικών σχέσεων, των προβλημάτων του καθημερινού βίου και των υπαρξιακών του αναζητήσεων για ανάληψη των ενδεδειγμένων δράσεων μπροστά σε οριακά αδιέξοδα και αχαρτογράφητα νερά για την ευλίμενη πλοήγησή του.
Τα ενδιαφέροντα ευσύνοπτα ή αναλυτικότερα κείμενα πραγματεύονται δυσεπίλυτα για πολλούς ζητήματα, άλλοτε σε μεγεθυντικούς παραμορφωτικούς καθρέφτες και άλλοτε δυσαντιμετώπιστες και δυστοπικές καταστάσεις ανασφάλειας έως και επικίνδυνες διολισθήσεις αυτοπαγίδευσης, αναπάντητες απορίες και μιαν πλειάδα κρίσιμων νευραλγικών θεμάτων στη δύσκαμπτη σημερινή τους διάσταση.
Σε όσα και όποια ο συγγραφέας με τα επιδέξια επικοινωνιακά του σύνεργα και τη συμβουλευτική αποστολή της ενσυναίσθητης διακρίβωσής του καλείται όχι να δώσει οριστικές απαντήσεις αλλά καθοριστικά εναύσματα προβληματισμού μέσα από τη διαλεκτική των ιδεών και των καλών πρακτικών, των εύληπτων περιγραφών, των διεισδυτικών παρατηρήσεων και των κριτικών σχολιασμών, των σαγηνευτικών ιστοριών σε αφήγηση παραμυθιακής αποτύπωσης με τις συμβολικές αλληγορικές τους προεκτάσεις.

Από την πολυθεματική συγκομιδή των στοχαστικών θέσεων και των αξιολογικών αποτιμήσεων του Λάκη Αργυρού επιλέγουμε ως δείγμα γραφής και νοήμονος λόγου ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενό του «Οι ρόλοι της ζωής μας»: «… Καμιά φορά οι ρόλοι αλληλοσυμπληρώνονται και ενίοτε συγκρούονται. Τι είναι εκείνο που μας κάνει αποδοτικούς και χρήσιμους σε κάθε ρόλο; Η διάκρισή του.
Η αναγνώριση των ευθυνών, των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων μας, που προκύπτουν από κάθε ρόλο. Αυτός θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε όσο καλύτερα γίνεται στις ανάγκες του κάθε ρόλου και να βρούμε τρόπους για να βελτιωθούμε σε κάθε ιδιότητα ξεχωριστά και ως προσωπικότητα γενικότερα. […] Η ηθική, η τιμιότητα, η πίστη, η αφοσίωση, η ευγένεια, οι αρχές, οι αξίες, τα ιδανικά ή και τα αντίθετά τους είναι χαρακτηριστικά που συνθέτουν μια προσωπικότητα, ανεξαρτήτως ρόλου.».