Το Φεστιβάλ Afrobanana ξεκίνησε την ωραία ιστορία του το 2011 ως ένα «αυτεξούσιο κρατίδιο» δημιουργικότητας, διεπιστημονικής καινοτομίας και αυτοέκφρασης. Με κοινοτιστικό πνεύμα, αποκεντρωτική διάθεση και φυσιολατρικό πρόσημο, εξελίχθηκε σε σημαντικό πόλο έκφρασης και εμπέδωσης της σύγχρονης εναλλακτικής κουλτούρας.
Σημείο αναφοράς είναι η εκλεκτική επιμέλεια της μουσικής, που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιπλανηθούν σε σαγηνευτικά ηχητικά τοπία από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη.
Μετά την περσινή γόνιμη «κρίση» με τις κλειστές πόρτες που βρήκαν οι διοργανωτές από τις αρμόδιες αρχές στις αρχικές προτάσεις τους για διάφορες τοποθεσίες, τελικά φαίνεται ότι το φεστιβάλ βρήκε την Ιθάκη του στα Λεύκαρα, όπου θα διοργανωθεί και φέτος στις αρχές Ιουλίου για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η ευρύτερη ορεινή Λάρνακα συνιστά μια φιλόξενη, προσβάσιμη, ειδυλλιακή και ιδεώδη αγκαλιά, που κάθε καλοκαίρι μπορεί να φιλοξενήσει αρμονικά τα σπουδαιότερα και δημοφιλέστερα μουσικά φεστιβάλ στο νησί.
Στην περίπτωση του Afrobanana, έχοντας πλέον εδραιωθεί στα Λεύκαρα, το κρατίδιο έκανε το επόμενο βήμα και ίδρυσε για μια ημέρα «αποικία» στην Αθήνα. Το This is Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων, που στόχο έχει να αναδείξει γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά, απρόσμενα σημεία της ελληνικής πρωτεύουσας, προσκάλεσε και έδωσε χώρο και βήμα το Σάββατο 25 Μαΐου στην ομάδα του ABR (Alternative Brains Rule) και τοπικούς της συνεργάτες, για μια ολοήμερη επίδειξη σύγχρονης κυπριακής κουλτούρας.
Κάπως έτσι, το Πάρκο Δημάρχου Δημήτρη Μπέη στον Νέο Κόσμο, από τις 5 το απόγευμα μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αποτέλεσε πόλο έλξης για ανυποψίαστους και υποψιασμένους πολίτες που απόλαυσαν μουσική, τέχνη, συζητήσεις, φαγητό και ποτό, έχοντας την ευκαιρία να γνωριστούν με την ιδεολογία του Afrobanana.

Αυτό που διαπίστωσα ιδίοις όμμασι και ωσί είναι την κυπριακή αυτή πρόταση να λειτουργεί σαν όαση, αλλά και σαν παραγωγικό κύτταρο μέσα στον αστικό ιστό της ελληνικής μεγαλούπολης. Έφτασα στο πάρκο γύρω στις 5μ.μ. και πέτυχα τον ιθύνοντα νου του ABR, τον οραματιστή Κωνσταντίνο Κυπριανού, να επιθεωρεί τις τελευταίες λεπτομέρειες εγκατάστασης των τριών ειδικά διαμορφωμένων, ατομικών μονάδων προβολής κυπριακών ταινιών animation μικρού μήκους.
Μοιάζουν με μικρά ξύλινα σπιτάκια, ή με φωλιές πουλιών τοποθετημένες σε δέντρα και είναι μια ιδέα που προέκυψε από κοινού με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Κύπρου Γιώργο Τσαγγάρη.

Με μια βόλτα στον χώρο, συναντούμε τα μέλη της κολεκτίβας OPU (Organisation for Positive Urbanism), να προτρέπουν τους επισκέπτες να σχολιάσουν με δημιουργικό τρόπο την αστική τους καθημερινότητα και να φανταστούν την πόλη της τους, μέσω της πρωτοβουλίας Imagine a City. Στόχος τους είναι η έναρξη ενός διαλόγου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.

Ανάμεσα στο μπαρ και τη σκηνή, υπήρχε μια οθόνη που πρόβαλε τη χιουμοριστική βίντεο-παρέμβαση του εικαστικού και περφόρμερ PASHIAS με τίτλο «KUZA», που συνδέει την κληρονομιά της Κύπρου με προσωπικά βιώματα, ως κομμάτια ραγισμένου αγγείου.

Με τις ρεμβαστικές μουσικές επιλογές της DJ Vanesha, σε ρυθμούς κυρίως Afrobeat και Afro-Electro να συνεχίζουν μέχρι τις 7.30μ.μ., περιηγηθήκαμε μαζί με επισκέπτες και περαστικούς σε μυρωδιές και γεύσεις από την Κύπρο.

Η δημιουργική ομάδα πίσω από το Πατρικό, πρωτεργάτες της μοντέρνας κυπριακής κουζίνας, σέρβιρε κυπριακό street food, ενώ πρωτοπόροι του κυπριακού κρασιού έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τους θησαυρούς της αμπελοοινικής παράδοσης του νησιού.

Οι ζωντανές συναυλίες ξεκίνησαν λίγο πριν τις 8μ.μ. με τον Κύπριο ράπερ JUΛIO Κομπολόι να επιστρέφει δριμύτερος στη σκηνή μετά από περίπου 1,5 χρόνο, μυώντας για περίπου μια ώρα το αθηναϊκό κοινό στο μοναδικό του λυρικό στυλ. Ένας ευαίσθητος αστικός ποιητής που ερμηνεύει –εκτοξεύει καλύτερα- αποκλειστικά στην κυπριακή διάλεκτο τους αιχμηρούς και διαπεραστικούς κοινωνικοπολιτικούς του στίχους.

Καθώς αρχίζει να βραδιάζει, τη σκυτάλη πήρε το δημοφιλές και βραβευμένο avant folk τρίο Monsieur Doumani, σε μια πανηγυρική επιστροφή στην Αθήνα μετά από τρία ολόκληρα χρόνια. Μυημένοι και αμύητοι στο απαράμιλλο μουσικό τους στιλ, που συνδυάζει το κυπριακό ιδίωμα και ηχόχρωμα με την ψυχεδελική ροκ, πύκνωσαν με την ώρα στον χώρο χορεύοντας όλοι μαζί στους ρυθμούς του τζουρά, της κιθάρας και των πνευστών. Η γιορτή στο πάρκο είχε «ανάψει» για τα καλά.

Από τις 10μ.μ. και μετά το κέφι και η χορευτική διάθεση κορυφώθηκε από την εκρηκτική εμφάνιση του γνωστού στην Κύπρο DJ διδύμου Afrofox, των Κωνσταντίνου Κυπριανού (DJ Cotsios o Pikatillis) και Ανδρέα Στυλιανού (Mr. Fox). Ένα αναπάντεχο –για τους μη γνωρίζοντες- ατμοσφαιρικό πάρτι ξεδιπλώθηκε στην καρδιά του Νέου Κόσμου, με τους κοσμογυρισμένους DJ να μεταδίδουν την αστείρευτη ενέργειά τους, τον χορευτικό τους ζήλο και τις αινιγματικές, underground εξερευνήσεις τους μέσα από ένα ξεσηκωτικό set.

Αυτό η μοναδική εστία κοινωνικής αλληλεπίδρασης και συνάντησης ανθρώπων και δημιουργικών ιδεών ερέθισε το ενδιαφέρον του αθηναϊκού κοινού, που είναι δεδομένο ότι θα ήθελε να ανανεώσει αυτή τη συναναστροφή του με τη «φυλή» του AfroBanana και να ξαναδεί το απάνθισμα της σύγχρονης κυπριακής κουλτούρας να δίνει τον παλμό σε κάποια γειτονιά της Αθήνας.
Προς το παρόν, το Afrobanana εργάζεται πυρετωδώς για να υποδεχτεί το κοινό του στα Λεύκαρα για τέσσερις μέρες από τις 4 μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Ελεύθερα, 2.6.2024