Η προσωπική ματιά του μαθητή της Β΄ Λυκείου Μιχάλη Χρίστου για την πολυσυζητημένη παράσταση του ΘΟΚ «Το τέρας έρχεται».

Σκεφτήκατε ποτέ γιατί εμείς οι νέοι δεν ενδιαφερόμαστε για τις τέχνες, τον πολιτισμό; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν ενδιαφερόμαστε για τα κοινωνικά προβλήματα, για τα πολιτικά θέματα, για τους πολέμους που μαίνονται δίπλα μας, αλλά μόνο για το κινητό μας, την καλοπέρασή μας, τον εαυτό μας; Είναι και επειδή εσείς δεν μας δίνετε την ευκαιρία να δούμε, να ακούσουμε, να μάθουμε και να ασχοληθούμε με προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας, όπως αυτά της απώλειας και του πένθους.  

Πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα ότι επιτροπή του ΥΠΑΝ επέβαλε «κυρώσεις» για την παράσταση «Το Τέρας έρχεται», ένα έργο του Θεάτρου Αποθήκες ΘΟΚ. Δηλαδή, η συγκεκριμένη επιτροπή αποφάσισε ότι η παράσταση δεν είναι κατάλληλη να την παρακολουθήσουμε οι μαθητές εν ώρα σχολείου για  λόγους καλλιτεχνικούς, όπως ενημερωθήκαμε. Εμείς είχαμε αποφασίσει να δούμε απόγευμα την παράσταση και τελικά μετά από 20 μέρες μάθαμε μετά χαράς ότι το ΥΠΑΝ είπε «Ουπς! Συγγνώμη, κάναμε λάθος, μπράβο στους συντελεστές για την παράσταση, θέλουμε να τη δουν οι μαθητές/τριες».   Κάλλιο αργά παρά ποτέ, βέβαια! Εν μέσω του δευτέρου τετραμήνου όμως ζήτηση για τις παραστάσεις θα υπάρχει;

Μετά που είδαμε το βράδυ της Κυριακής την παράσταση θέλουμε να θέσουμε κάποια εύλογα ερωτήματα. Γιατί το ΥΠΑΝ άλλαξε την απόφασή του; Γιατί χρειάστηκε τόσες μέρες το ΥΠΑΝ να αλλάξει την απόφασή του; Μήπως έπαιξε ρόλο το ότι το θέμα πήρε διαστάσεις στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Από πόσα μέλη αποτελείται αυτή η επιτροπή; Είναι αρκετά για να μπορούν να παρακολουθούν όλες τις παραστάσεις, για να τις κρίνουν αντικειμενικά-όσο αντικειμενικά μπορεί να κριθεί η τέχνη; Πώς μπορούν να ακυρώνουν τις διαδικασίες του ΘΟΚ με τις οποίες εγκρίθηκε το συγκεκριμένο έργο ως κατάλληλο για μαθητές; Μήπως δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης αυτών των επιτροπών; Μήπως για την ηλικιακή καταλληλόλητα θα μπορούσε το κάθε θέατρο να αποφασίζει για τις παραστάσεις του; Άραγε σε άλλες χώρες υπάρχουν τέτοιες επιτροπές;

Δεν είναι δυνατόν οι μόνες παραστάσεις που είναι κατάλληλες για μαθητές λυκείου να έχουν διδακτικό χαρακτήρα. Κύριοι, μπουχτίσαμε από διδασκαλία, αναζητούμε πολιτισμό. Ως μαθητές έχουμε παρακολουθήσει παραστάσεις οργανωμένες από τα σχολεία, μάλλον εγκεκριμένες από το υπουργείο, που δεν είχαν κανένα επίπεδο καλλιτεχνικό, που δεν άξιζαν πραγματικά, που δεν μας έκαναν τέλος πάντων να αγαπήσουμε το θέατρο. Έτσι πάψαμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο Υπουργείο Παιδείας. Γι’ αυτό παρακολουθήσαμε την παράσταση το «Το Τέρας έρχεται», για να έχουμε δική μας άποψη. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ ανώτερη από παραστάσεις που είδαμε τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.  

Φαίνεται μετά από όλα αυτά ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις διαδικασίες του ΥΠΑΝ. Ας δει επιτέλους κάποιος τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο και ας αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Ας γίνει αφορμή το «Τέρας» να αλλάξουν τα πράγματα, για να μπορούμε να αναπνέουμε ελεύθερα και το θέατρο να μπορεί να ανεβάζει παραστάσεις χωρίς λογοκρισία.

Μιχάλης Χρίστου, Β11, Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού Στροβόλου, Πρόγραμμα: «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»