Ο μυθικός Αργεντινός πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ ανακοίνωσε σήμερα ότι πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον.
Το τελευταίο διάστημα αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει πολλές επαγγελματικές του υποχρεώσεις.
«Πολλοί άνθρωποι ανησυχούσαν για την υγεία μου και συγκινήθηκα πολύ από τη στήριξη που έχω δεχθεί τα τελευταία τρία χρόνια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο 82χρονος μαέστρος.
Ο Μπάρενμπόιμ αποχώρησε τον Ιανουάριο 2023 για λόγους υγείας από την διεύθυνση της Όπερας του Βερολίνου την οποία διηύθυνε επί 30 χρόνια. Τρεις μήνες νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι πάσχει από σοβαρή νευρολογική νόσο.
Σήμερα, ο μαέστρος δήλωσε ότι «θέλει να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερες επαγγελματικές υποχρεώσεις» παρά την κατάστασης της υγείας του.
Υπέρμαχος του ειρηνευτικού διαλόγου στην Μέση Ανατολή και συχνός επικριτής της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης, ο μαέστρος τονίζει ότι θεωρεί «σημαντικότερή του υποχρέωση» την ορχήστρα West-Eastern Divan, την οποία ίδρυσε το 1999 μαζί με τον Παλαιστίνιο διανοούμενο Έντουαρντ Σαΐντ (1935-2003). Οι μουσικοί που την απαρτίζουν κατάγονται από τη Μέση Ανατολή και κάνουν εμφανίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Είναι για μένα σημαντικό να διασφαλίσω την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ορχήστρας» δηλώνει στην ανακοίνωσή του. «Θα συνεχίσω να διευθύνω την West-Eastern Divan κάθε φορά που θα το επιτρέπει η υγεία μου. Ταυτόχρονα, θα διαδραματίσω ενεργητικό ρόλο για να διασφαλίσω ότι η Divan θα έχει την δυνατότητα να συνεργασθεί με εξαιρετικούς διευθυντές ορχήστρας στο μέλλον».

Εκτός της ορχήστρας West-Eastern Divan, ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ ίδρυσε το 2016 στο Βερολίνο την ακαδημία Barenboim-Saïd όπου νέοι Ισραηλινοί και Άραβες βιρτουόζοι δέχονται υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στη μουσική, τη φιλοσοφία, την ιστορία και την λογοτεχνία. Εμφανίζονται συχνά σε συναυλίες, ορισμένες φορές υπό τη διεύθυνση του Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ.
Τον Νοέμβριο του 2022 το Κέντρο Μουσικής Μπαρενμπόιμ- Σαΐντ, με έδρα τη Ραμάλα, πραγματοποίησε στην Κύπρο την πρώτη του διεθνή συναυλία μετά την πανδημία, ενώνοντας επί σκηνής την Oρχήστρα Νέων Μουσικών Filasteen με τους Cyprus Young Strings Soloists, προς τιμήν των 80ών γενεθλίων του μαέστρου Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ.
Εκτός από υπηκοότητα Αργεντινής και Ισραήλ, ο Μπαρενμπόιμ είναι επίσης πολίτης της Παλαιστίνης και της Ισπανίας. Είναι θερμός υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ- Παλαιστίνης και το 2008 είχε πει σε συνέντευξη: «Δεν μπορείς να κάνεις ειρήνη με μια ορχήστρα, αλλά μπορείς να δημιουργήσεις τις συνθήκες για κατανόηση και να εξάψεις την περιέργεια του καθενός ν’ ακούσει το αφήγημα του άλλου. Το Divan σχεδιάστηκε ως έργο κατά της άγνοιας. Είναι απολύτως απαραίτητο για τους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τι σκέφτεται και πώς αισθάνεται ο άλλος, χωρίς απαραίτητα να συμφωνούν μαζί του».
Το 2002, η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας είχε καλέσει τους Σαΐντ και Μπαρενμπόιμ στη Σεβίλλη για να πραγματοποιήσουν ένα μουσικό εργαστήρι. Μερικά χρόνια αργότερα, το Ίδρυμα Barenboim-Said ιδρύθηκε στην Ανδαλουσία. Η διαδικασία ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Σαΐντ. Ο σκοπός αυτού του νεοσύστατου ιδρύματος ήταν να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης που οραματίστηκαν οι δυο τους. Η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας συνεχίζει να υποστηρίζει και να χρηματοδοτεί τα προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης στην Παλαιστίνη.
Από το 2003 έως το 2005 το Ίδρυμα Barenboim-Said συνεργάστηκε με το Εθνικό Ωδείο και στήριξε την εκπαιδευτική του προσπάθεια. Αμέσως μετά, το Ίδρυμα άνοιξε το Μουσικό Κέντρο στη Ραμάλα και μετέφερε τους πόρους του εκεί. Επιπλέον, το Ίδρυμα συνεργάστηκε και υποστήριξε το Ίδρυμα Al Kamandjati κατά τη διάρκεια των ετών 2005 – 2011. Το Ίδρυμα Barenboim-Said συνέβαλε επίσης στην ανασυγκρότηση της Μουσικής Σχολής Qattan στη Γάζα, που στη συνέχεια καταστράφηκε από τη μαζική ισραηλινή επίθεση στη Γάζα το 2008-2009.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ