Άγνωστος επισκέπτης βανδάλισε εγκατάσταση που αναφέρεται στην Παλαιστίνη, ένα έργο της Βρετανίδας καλλιτέχνιδας Φίμπι Κόλινγκς- Τζέιμς, στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Kunstverein στο Αμβούργο.

Τη σκόπιμη πράξη γνωστοποίησαν την Παρασκευή οι αρχές του μουσείου χαρακτηρίζοντάς τη «πολιτικά υποκινούμενη». Το μουσείο εξέφρασε λύπη και καταδίκασε απερίφραστα τον βανδαλισμό τμήματος της εγκατάστασης όπου εμφανιζόταν η λέξη «Παλαιστίνη». Οι γερμανικές αρχές ερευνούν το περιστατικό ως πιθανό έγκλημα μίσους.

Το site-specific έργο με τίτλο «red earth, blood earth, blood brother earth [kick dirt]» (2024), είχε δημιουργηθεί ειδικά στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «In and Out of Place. Land after Information 1992-2024», η οποία εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο. Στο Instagram, το μουσείο ανέφερε ότι άγνωστος επισκέπτης είχε στοχεύσει συγκεκριμένα τμήμα της εγκατάστασης που περιείχε τη λέξη «Παλαιστίνη».

Το τμήμα του έργου πριν τον βανδαλισμό.

Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την έκταση του βανδαλισμού ή τις απαιτούμενες επισκευές δεν έγιναν γνωστές, πέρα από σχετικές εικόνες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο.

Το τμήμα του έργου μετά τον βανδαλισμό.

Γεννημένη το 1987 στο Λονδίνο, η Φίμπι Κόλινγκς- Τζέιμς είναι διεπιστημονική καλλιτέχνις, που παράγει εγκαταστάσεις που ενσωματώνουν κεραμική, ζωγραφική και ήχο. Το έργο της συχνά αντλεί έμπνευση από την ιστορία της αποικιοκρατίας και διαμορφώνει συνδέσεις με τη διευρυμένη Μαύρη διασπορά. Παράλληλα, εξερευνά ζητήματα ταυτότητας, σωματικότητας, σεξουαλικότητας, φυλής, φύλου και εξουσιαστικών σχέσεων.

Η μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση αντλεί έμπνευση από το ποιητικό έργο του Μαρτινικανού πολιτικού Εμέ Σεζάρ «Επιστροφή στη Γενέτειρά μου» (1939). Στο πλαίσιο της εγκατάστασης, η δημιουργός κάλυψε το δάπεδο μίας αίθουσας του μουσείου με ροζ αποξηραμένο υγρό πηλό. Στη συνέχεια, χάραξε επάνω σχέδια και φράσεις, ενώ διακόσμησε την επιφάνεια με μαύρα κεραμικά τριαντάφυλλα και αναφορές σε περιοχές όπως η Παλαιστίνη, η Αϊτή, το Σουδάν και το Κονγκό. 

Tο εκτεταμένο στρώμα πηλού φθείρεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της έκθεσης, μεταφέροντας στοιχεία του στον έξω κόσμο μέσω των παπουτσιών των επισκεπτών. Ο πηλός λειτουργεί ως ζωντανή, μεταβαλλόμενη γλυπτική επιφάνεια, σε αντίθεση με τα κεραμικά τριαντάφυλλα που παραμένουν αναλλοίωτα.

Σε συνέντευξή της στο FAD, η Φίμπι Κόλινγκς- Τζέιμς περιέγραψε τα σμιλεμένα λουλούδια ως αφιερώματα σε αυτές τις χώρες, δηλώνοντας ότι ήθελε «να αποθέσει ένα τριαντάφυλλο για αυτές».   

Η καλλιτέχνις δεν έχει ακόμη προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Πηγή: artnews.com