Υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και κατά των παρεμβάσεων που μειώνουν τη δημοκρατία στο χώρο του θεάτρου τάσσεται η Σύνοδος των Θεάτρων της Ευρώπης, που απευθύνει το μήνυμα «Ελευθερώστε τον Πολιτισμό: Αντίσταση στην πολιτική παρέμβαση».

Στη Γενική Συνέλευση του μεγαλύτερου Δικτύου Θεάτρων της Ευρώπης, European Theatre Convention (ETC), που πραγματοποιήθηκε από τις 1 έως τις 6 Νοεμβρίου στη Λιέγη, μια σημαντική συζήτηση αποτέλεσε κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος: Τίτλος της ήταν «Ελευθερώστε τον Πολιτισμό: Αντίσταση στην Πολιτική Παρέμβαση».

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος διακεκριμένα στελέχη του θεάτρου και της πολιτικής, όπως ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Κομισιόν Γκέοργκ Χόισλερ, η Bοηθός Πολιτικής για το ‘Δημιουργική Ευρώπη’ Γκαμπριέλ Μπερνοβίλ, η Πρόεδρος του ΔΣ του ETC Κλάουντια Μπελχιόρ, η Έλενα Πολίτσεβα από το Culture Policy Room, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Opera Europa Όντρεϊ Γιούνιερς, η Διευθύντρια του Pearle Ανίτα Ντεμπέρε, η δραματουργός και πρώην Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Σλοβακίας Μίριαμ Κιτσίνοβα, ο δημοσιογράφος του Correctiv Ζαν Πέτερς, η επιμελήτρια- πολιτιστική διευθύντρια στο Φεστιβάλ της Βιέννης Φαρίμπα Μόσλε κ.ά.

Τη συζήτηση συντόνισε η εκπρόσωπος του ΘΟΚ και μέλος του ΔΣ της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης, Μαρίνα Μαλένη.

Η συζήτηση, που αφορούσε τις αυξανόμενες πολιτικές παρεμβάσεις στον τομέα του θεάτρου στην Ευρώπη, ανέδειξε τη σημασία της προστασίας της καλλιτεχνικής ελευθερίας, η οποία απειλείται από το εντεινόμενο κύμα πολιτικών πιέσεων που διαπνέει πολλές χώρες. Οι συμμετέχοντες εστίασαν στην ανάγκη των δημόσιων θεάτρων να διατηρήσουν την καλλιτεχνική τους αυτονομία και να αντισταθούν σε πολιτικές που προσπαθούν να περιορίσουν τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών και την ελεύθερη σκέψη.

Η συνέλευση, που συγκέντρωσε πάνω από 200 επαγγελματίες και δημοσιογράφους από 37 χώρες, αποτέλεσε μια κρίσιμη πλατφόρμα για την ανάλυση των προκλήσεων και ευκαιριών που αντιμετωπίζει ο τομέας του θεάτρου, όπως η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και η ενίσχυση της βιωσιμότητας στον πολιτιστικό τομέα.

Παρουσιάστηκε επίσης αναλυτικά το πρόγραμμα του ΕΤC «BREAK THE MOULD», το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, και καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα δράσεων που σκοπό έχουν να αναπτύξουν το θέατρο με καινοτόμους τρόπους και επικεντρώνεται σε νέες προσεγγίσεις για την ψηφιακή τεχνολογία και την αειφορία στον τομέα του θεάτρου.

Ο ΘΟΚ, μέσω της συμμετοχής του στο Δίκτυο Θεάτρων της Ευρώπης ETC, και με την παρουσία της εκπροσώπου του στο Διοικητικό του Συμβούλιο, συνεχίζει να υποστηρίζει την εξωστρέφεια, την καλλιτεχνική ελευθερία και την καινοτομία, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα δημόσια θέατρα στην Ευρώπη.