Η πρώτη έκθεση της Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην Κίνα, με τίτλο «Marina Abramović: Transforming Energy», θα ανοίξει τον Οκτώβριο στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Σαγκάης (MAM).
Γνωστή για τις πρωτοποριακές της περφόρμανς, η Αμπράμοβιτς επιστρέφει στην Κίνα δεκαετίες μετά την ιστορική της πορεία στο Σινικό Τείχος το 1988 με τον Ουλάι, που σηματοδότησε το τέλος της συνεργασίας τους. Ωστόσο, αυτή η έκθεση αποτελεί μια σημαντική απόκλιση από την προηγούμενη δουλειά της.
Αν και είναι γνωστή για τις περφόρμανς της μέσα σε αίθουσες μουσείων, αυτή τη φορά ζητά από τους επισκέπτες να πάρουν το κεντρικό ρόλο. Η 77χρονη καλλιτέχνις περιέγραψε στο artnet την έκθεση ως «100% διαδραστική», κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην καριέρα της. Προσκαλεί τους επισκέπτες να γίνουν οι ίδιοι οι περφόρμερς, αλληλεπιδρώντας άμεσα με τα νέα της έργα, τα οποία είναι βασισμένα σε κρυστάλλους και σχεδιασμένα για να διευκολύνουν την απομακρυσμένη επικοινωνία.
Η Αμπράμοβιτς υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας και της συμμετοχής, καλώντας τους επισκέπτες να αφήσουν τα τηλέφωνά τους και να βυθιστούν πλήρως στην εμπειρία.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του MAM, Σάι Μπαϊτέλ, επισήμανε αυτήν τη μοναδική πτυχή, σημειώνοντας ότι η καλλιτέχνις ενθαρρύνει το κοινό να είναι παρόν και να συμμετέχει ενεργά, κάνοντας την έκθεση μια πραγματικά συμμετοχική εμπειρία. Αυτή η διαδραστική διάσταση υπογραμμίζει τη νέα κατεύθυνση της καλλιτέχνιδος.
Είναι η μεγαλύτερη έκθεση της καλλιτέχνιδας μέχρι σήμερα, με 150 έργα, περίπου το 75% των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ανοίγει στις 10 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο του 2025.
Περιλαμβάνει τα «Μεταβατικά Αντικείμενα», γλυπτά που συλλογικά ζυγίζουν πάνω από 6.600 λίβρες (περίπου 3 τόνους) μεταλλευμάτων και προϋποθέτουν τη συμμετοχή των επισκεπτών. Η Αμπράμοβιτς, η οποία επίσης προωθεί τις αντιγηραντικές ιδιότητες των μεταλλευμάτων σε ακριβά προϊόντα περιποίησης δέρματος, πιστεύει ότι οι κρύσταλλοι περιέχουν μεταμορφωτική ενέργεια.
«Ο αιματίτης πραγματικά αυξάνει την πίεση του αίματος σας· ο ροζ χαλαζίας λειτουργεί ευεργετικά για την καρδιά σας· ο διαυγής χαλαζίας λειτουργεί στο μυαλό · ο τουρμαλίνης στο ήπαρ σας. Όλα αυτά έχουν επίσης ιατρικές, επιστημονικές και ενεργειακές ιδιότητες», είπε. «Είναι στο χέρι του κοινού να τις ανακαλύψει».
Τα έργα είναι κατασκευασμένα από χαλκό, σίδηρο, ξύλο και βραζιλιάνικους κρυστάλλους. Καθισμένοι ή όρθιοι πάνω ή κάτω από τα κομμάτια, οι επισκέπτες προορίζονται να διοχετεύσουν την ενέργεια των μεταλλευμάτων.
«Χρησιμοποιώ γεώδη 35 δισεκατομμυρίων ετών» πρόσθεσε η ίδια. «Μπορείτε να καθίσετε στη μικρή καρέκλα και να κοιτάξετε μέσα στο γεώδες, σαν να κοιτάζετε μέσα στο στομάχι του πλανήτη».
Η καλλιτέχνις είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη που δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και σε γλυπτά που αποκαλεί «τηλεπαθητικά τηλέφωνα».
«Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να πάρει σε οποιονδήποτε τέσσερα χρόνια για να μάθει τηλεπάθεια, κάτι που είναι πολύ φθηνότερο από τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Αλλά κανείς δεν το κάνει, φυσικά» είπε. Ανεξάρτητα από το αν αυτά τα έργα λειτουργούν με τον τρόπο που ισχυρίζεται η καλλιτέχνις, αντιπροσωπεύουν μια ευκαιρία να αφήσει πίσω της έργα πιο διαρκή από μια εφήμερη περφόρμανς.
«Δεν θα μπορώ να κάνω περφόρμανς όταν θα είμαι 80, 90, 100, όπως και να ‘χει», παραδέχεται. «Πρέπει να βρω το σύστημα με το οποίο η αποστολή και η κληρονομιά μου μπορούν να συνεχιστούν. Κι αυτό ακριβώς κάνω με τα “Μεταβατικά Αντικείμενα”».
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης πάνω από 1200 πρωτόγνωρες φωτογραφίες από το ταξίδι 2500 χιλιομέτρων της Αμπράμοβιτς για να συναντήσει τον Ουλάι και να τον αποχωριστεί. Είναι μια υπενθύμιση ότι, δεκαετίες αργότερα, το διαρκές κομμάτι της περφόρμανς παραμένει μια καθοριστική εμπειρία για την καλλιτέχνιδα.
Πηγή: artnet.com