Ο Γιώργος Λάνθιμος έγραψε ιστορία κερδίζοντας το Χρυσό Λέοντα, το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με την ταινία «Poor Things», σε έναν μεγάλο θρίαμβο.
Γίνεται έτσι ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που κερδίζει το σπουδαίο αυτό βραβείο- με εξαίρεση τον ελληνικής καταγωγής Τζον Κασσαβέτη το 1980.
Είναι ένας ύμνος στη γυναικεία χειραφέτηση, με πρωταγωνιστές την Έμα Στόουν, τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Μαρκ Ράφαλο και εθεωρείτο φαβορί καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, καθώς από την πρώτη προβολή κέρδισε τα πιο θετικά σχόλια των κριτικών και εκτιμάται πλέον ότι μπαίνει δυναμικά στην κούρσα για τα Βραβεία Όσκαρ του 2024.
Τα τελευταία χρόνια η ταινία που κερδίζει τον Χρυσό Λέοντα γίνεται αυτομάτως ένα από τα οσκαρικά φαβορί. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τον Γιώργο Λάνθιμο να κονταροχτυπιέται με τον Νόλαν και το «Οπενχάιμερ» για το πρώτο τους Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Ο 50χρονος σκηνοθέτης βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση της πορείας του και πλέον συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα στα κορυφαία ονόματα του σύγχρονου σινεμά.

Ο Λάνθιμος κι από τη σκηνή αλλά και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στάθηκε ιδιαίτερα στην πρωταγωνίστριά του Εμα Στόουν, την οποία θεωρεί κεντρικό άξονα της ταινίας, αλλά, φυσικά, λόγω της απεργίας ηθοποιών και σεναριογράφων, δεν συνόδευσε το «Poor Things» στο φεστιβάλ. «Από την πρώτη φράση που της είπα, με το που της μίλησα για την ταινία, ενθουσιάστηκε. Η Εμα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ταινίας. Μαζί συζητήσαμε το σενάριο, την ανάπτυξη της ηρωίδας της, ποιους άλλους ηθοποιούς να πλησιάζαμε. Τα πάντα. Το φιλμ είναι η Μπέλα Μπάξτερ, ένα υπέροχο πλάσμα. Και δε θα υπήρχε χωρίς την Έμμα Στόουν, ένα άλλο υπέροχο πλάσμα. Το φιλμ αυτό είναι δικό της, μπροστά και πίσω από την κάμερα».
Προηγουμένως, υπογράμμισε με νόημα πως επιτέλους η βιομηχανία ήταν πια έτοιμη γι’ αυτό το φιλμ –που ετοιμαζόταν χρόνια.
Η ταινία αποτελεί μια μοντέρνα διασκευή του μύθου του Φρανκενστάιν βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο του Άλιστερ Γκρέι από το 1992 («Χαμένα Κορμιά», όπως κυκλοφορεί στα ελληνικά), σε σενάριο του Τόνι Μακναμάρα, ο οποίος είχε ταιριάξει εξαιρετικά με τον Λάνθιμο στην «Ευνοούμενη». Η Έμμα Στόουν πρωταγωνιστεί ως Μπέλα Μπάξτερ, μια γυναίκα που επιστρέφει κατά κάποιο τρόπο πίσω στη ζωή από τον ιδιοφυή επιστήμονα Γκόντγουιν Μπάξτερ (Γουίλεμ Νταφόε), κι η οποία μαθαίνει κάθε τι στη ζωή, από την αρχή. Ένας δικηγόρος μπαίνει σύντομα στην εικόνα (ο Μαρκ Ράφαλο στην αστειότερη στιγμή της καριέρας του), κεντρίζει το ενδιαφέρον της Μπέλα και συνδέεται με την αγωνία της να ανακαλύψει τον κόσμο. Και μαζί φυσικά τον εαυτό της.
H ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρεται με άκρως επαινετικό σχόλιο στην βράβευση της ταινίας. «Το ωραιότατο έργο του Λάνθιμου κέρδισε την διεθνή έκθεση κινηματογράφου της Μπιενάλε. Η ταινία πλέον μπαίνει στην μάχη για την κατάκτηση Όσκαρ…», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης, στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Στην πρώτη γραμμή των σημαντικότερων δημιουργών
«Το σημαντικό αυτό βραβείο τιμά τον Γιώργο Λάνθιμο προσωπικά∙ πιστοποιεί παράλληλα τη διεθνή απήχηση του συνολικού έργου του. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά γιατί ο Γιώργος Λάνθιμος ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της νέας γενιάς των Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών, οι οποίοι, με το ταλέντο και τις ανησυχίες τους, την ποιότητα και την εξωστρέφεια του έργου τους απέδειξαν εμπράκτως ότι ο ελληνικός κινηματογράφος και οι δημιουργοί του μπορούν να σταθούν ισότιμα στον διεθνή χάρτη της κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής βιομηχανίας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συγχαίρει τον Γιώργο Λάνθιμο για τη μεγάλη επιτυχία του σημειώνοντας σε ανάρτησή του στα social media πως «η απονομή του Χρυσού Λέοντα της Βενετίας στο “Poor Things”, επιβεβαιώνει το ταλέντο του Λάνθιμου ο οποίος τοποθετείται πια στην πρώτη γραμμή των σημαντικότερων δημιουργών του σύγχρονου σινεμά!». Συγχαίρει επίσης τον μοντέρ της ταινίας και μόνιμο συνεργάτη του Λάνθιμου, Γιώργο Μαυροψαρίδη. «Η μεγάλη αυτή διάκριση φανερώνει τη δυναμική των Ελλήνων δημιουργών και τεχνικών του κινηματογράφου, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει επάξια μια αξιοζήλευτη θέση στο παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη» επισημαίνει η ανακοίνωση του Φεστιβάλ.
Tα συγχαρητήριά της για τη σπουδαία διάκριση του Γ. Λάνθιμου στο Φεστιβάλ της Βενετίας και την Χρυσή Άρκτο έδωσε η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη στον ίδιο και τους συνεργάτες του. «Σε μια ώρα σκληρής δοκιμασίας για τη χώρα μας και των υπεράνθρωπων προσπαθειών των ανθρώπων της, ο Γιώργος Λάνθιμος, στο 80ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, κατακτά τον Χρυσό Λέοντα, το ανώτατο βραβείο της Μόστρα, για την ταινία του Poor Things. Είναι ένα μήνυμα ελπίδας και ανάτασης για την Ελλάδα της προσπάθειας και της δημιουργίας.Αυτή είναι η καλύτερη ταινία του Λάνθιμου, όπως ομολογούν όσοι είχαν την τύχη να τη δουν. Το βραβείο έρχεται να επιστέψει τη χορεία των διθυραμβικών κριτικών που συγκέντρωσε, αλλά και να επιβραβεύσει το πηγαίο ταλέντο του, την απόλυτα προσωπική αλλά ευρύτατα αναγνωρίσιμη, κινηματογραφική του γραφή και, προπάντων, μια μακρά, καρποφόρα, ανοδική πορεία δημιουργίας» δήλωσε.
Τα υπόλοιπα βραβεία
Στα υπόλοιπα βραβεία, τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής ο σπουδαίος Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι για το βραδυφλεγές και επίκαιρο δράμα “Evil Does Not Exist”, για μια πολυεθνική που θέλει να εκμεταλλευτεί τουριστικά μια επαρχιακή περιοχή, αλλά και ο Ματέο Γκαρόνε του “Γόμορρα”, για προσφυγικό δράμα “Io Capitano”.
Βραβεύτηκαν ακόμη η Κέιλι Σπέινι για την ερμηνεία της ως Πρισίλα Πρίσλεϊ στο “Priscilla” της Σοφία Κόπολα, ο Πίτερ Σάρσγκαρντ για το “Memory” του Μεξικάνου σκηνοθέτη Μισέλ Φράνκο, αλλά και η πολωνή σκηνοθέτης Ανιέσκα Χόλαντ για το άκρως επίκαιρο φιλμ “Green Border”, για τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, εκεί όπου πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά παγιδεύονται σε μια γεωπολιτική κρίση κυνικά σχεδιασμένη.
Αναλυτικά όλα τα βραβεία του 80ού φεστιβάλ Βενετίας:
- Χρυσός Λέοντας: «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου
- Αργυρός Λέοντας – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Εvil Does not Exist» του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι
- Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Ματέο Γκαρόνε για το «Io Capitano»
- Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Coppa Volpi: Κέλι Σπίνι για το «Priscilla» της Σοφία Κόπολα
- Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας Coppa Volpi: Πίτερ Σάρσγκααρντ για το «Memory» του Μισέλ Φράνκο
- Βραβείο Σεναρίου: Πάμπλο Λαραΐν & Γκιγιέρμο Καλντερόν για το «El Conde»
- Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Green Border» της Αγκνιέσκα Χόλαντ
- Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο ταλέντο: στον Σεϊντού Σάρ, πρωταγωνιστή του «Io Capitano» του Ματέο Γκαρόνε
- Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας LION OF THE FUTURE – LUIGI DE LAURENTIS: «Love is a Gun» του Λι Χονγκ-σι
ΤΜΗΜΑ ORIZZONTI (ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ)
- Καλύτερη Ταινία: «Explanation for Everything» του Γκαμπόρ Ράις
- Βραβείο Σκηνοθεσίας: Μίκα Γκούσταφσον για το «Paradise is Burning»
- Ειδικό Bραβείο της Επιτροπής: «Una Sterminata Domenica» του Αλέν Παρόνι
- Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Μαργκαρίτα Ρόζα ντι Φρανσίσκο για το «El Paraiso»
- Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Ταργκέλ Μπολντ-Ερντέν για το «City of Wind»
- Καλύτερο Σενάριο: «El Paraiso» του Ενρίκο Μαρία Αρτάλε
- Καλύτερη ταινία Mικρού Mήκους: «A Short Trip» του Ερενίκ Μπεκιρί
- Audience Award Armani Beauty: «Felicita» της Μικαέλα Ραματσότι
- ΒΡΑΒΕΙΑ IMMERSIVE
- Venice Immersive Special Grand Jury Prize: «Emperor» των Μάριον Μπέργκερ και Ιλα Κοέν
- Venice Immersive Special Grand Jury Prize: «Flow» του Aντριαν Λόκμαν
- Venice Immersive Best Experience: «Songs For a Passerby» της Σελίν Ντεμέν
- Venice Classics Best Restored Film: «Ohhikoshi» του Σίντζι Σομάι
- Venice Classics Best Documentary on Cinema: «Thank You Very Much» του Αλεξ Μπρέιβερμαν