Στον νεοελληνιστή και κορυφαίο μελετητή της Κυπριακής Λογοτεχνίας, Θεοδόση Πυλαρινό, απονέμεται το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής για το 2025.
Στην απόφαση αυτή προχώρησε ομόφωνα το ΔΣ του ΟΛΚ στην τελευταία συνεδρία του. Η τελετή για την απονομή του Βραβείου «Βασίλης Μιχαηλίδης» θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Η ακριβής ημερομηνία, καθώς και άλλες λεπτομέρειες για την τελετή, θα ανακοινωθούν σε ευθετότερο χρόνο.
Με το βραβείο αυτό έχουν τιμηθεί στο παρελθόν κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων όπως ο Κωνσταντίνος Γιαγκουλλής, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης και ο Γιώργος Κεχαγιόγλου.
Όπως αναφέρει το σκεπτικό βράβευσης, βασικός και αμετάθετος στόχος του Θ. Πυλαρινού είναι να αναδείξει τις άρρηκτες σχέσεις της Κύπρου με το μητροπολιτικό κέντρο, αλλά, την ίδια στιγμή, και την αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες· και, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, να καταδείξει, από τη μια, την κυπριακή ταυτότητα (ως τάση χειραφέτησης από το κέντρο) και, από την άλλη, τον ενοφθαλμισμό της με το στοιχείο της ελληνικότητας.
«Είναι σαφές ότι ο Θ. Πυλαρινός κατάφερε να ρίξει άπλετο φως σε πολλές αδιερεύνητες περιοχές της λογοτεχνίας της εντοπιότητας και να ανοίξει νέους δρόμους για το παρόν και το μέλλον, ενώ οι μελέτες του συνιστούν απαραίτητο γραμματολογικό βοήθημα σε όσες και όσους θελήσουν να ασχοληθούν σε βάθος με την ιστορία της νεότερης κυπριακής λογοτεχνίας».
Ο Θεοδόσης Πυλαρινός (γένν. Αθήνα 1946) είναι ομότιμος καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το μεγαλύτερο μέρος των μελετών του αναφέρεται στην Επτανησιακή Σχολή, το έργο του Κωστή Παλαμά, την Κυπριακή Λογοτεχνία, τον περιοδικό Τύπο και τη Γενιά του 1970.
Υπήρξε μέλος των συγγραφικών ομάδων που συνέταξαν τα Ανθολόγια για τη Λογοτεχνία του Δημοτικού και τα Κείμενα για τη Λογοτεχνία της Α΄ τάξεως του Γυμνασίου της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας. Συνεργάστηκε σε λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά, επετηρίδες και συλλογικούς τόμους, δημοσιεύοντας άρθρα, μελέτες και επιστημονικές κριτικές, και επιμελούμενος αφιερωμάτων σε γνωστά πρόσωπα ή κορυφαία γεγονότα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.
Επίσης, για οκτώ χρόνια υπήρξε επιστημονικός επόπτης ΟΑΠ Λογοτεχνίας ΜΕ Κύπρου. Είναι γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά, ιδρυτικό ή απλό μέλος διάφορων επιστημονικών συλλόγων και εταιρειών. Συμμετείχε στη διοργάνωση ημερίδων και διεθνών συνεδρίων.
Μεγάλο μέρος της πλουσιότατης εργογραφίας του αφορά την Κυπριακή Λογοτεχνία και, γενικότερα, την ανάπτυξη και την προώθηση των κυπρολογικών σπουδών. Μεταξύ άλλων έγραψε ή και επιμελήθηκε αυτοτελείς εκδόσεις για την Πολυξένη Λοϊζιάδα, τον Τεύκρο Ανθία, τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη, τον Γιώργο Φιλίππου- Πιερίδη, τη Ρήνα Κατσελλή, την Κλαίρη Αγγελίδου, καθώς και για τα κυπριακά περιοδικά «Ο Κύκλος» και «Φωτεινή Πορεία».
Παράλληλα, στις πολυάριθμες, μη αυτοτελείς μελέτες του ασχολήθηκε διεξοδικά σχεδόν με όλο το φάσμα της Κυπριακής Λογοτεχνίας, από τον Βασίλη Μιχαηλίδη μέχρι και τις μέρες μας, ενώ, παράλληλα, υπήρξε ο επιμελητής του ογκωδέστατου φιλολογικού και λογοτεχνικού αφιερώματος στην Κύπρο, το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νέα Εστία (2016).