Για πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα που αφορούν τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου μίλησε σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΘΟΚ. Ο Παντελής Βουτουρής αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική αποκέντρωσης και διεθνούς εξωστρέφειας με συνεργασίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΘΟΚ και τις προτεραιότητες που έχει θέσει.

Σχετικά με το Φεστιβάλ Επιδαύρου, διευκρίνισε ότι η συμμετοχή του ΘΟΚ δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε ο μοναδικός στόχος, αλλά ένας από τους στόχους της στρατηγικής εξωστρέφειας. Αναφερόμενος στη στρατηγική επιστροφής στο αργολικό θέατρο επανέλαβε ότι ο οργανισμός αποφάσισε να κάνει ένα μικρό αλλά «αποφασιστικό» βήμα φέτος, με στόχο την αυτόνομη συμμετοχή με δική του παραγωγή το 2026.

Σχετικά με τη συμφωνία συμπαραγωγής με το ΚΘΒΕ για το ερχόμενο καλοκαίρι εξήγησε ότι η οικονομική συμμετοχή του ΘΟΚ θα είναι ανάλογη με την καλλιτεχνική του συμμετοχή. «Αυτό εξηγεί γιατί είναι μικρή– γύρω στο 20% συνολικά– η καλλιτεχνική συμμετοχή του ΘΟΚ: διότι τόση μπορεί να είναι και η οικονομική μας συμβολή» είπε χαρακτηριστικά.

Αναγνώρισε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά λέγοντας ότι παλαιότερα ο ΘΟΚ συμμετείχε με παραγωγές χαμηλού ή μεσαίου κόστους, κάτι που σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο. Αναγνώρισε μάλιστα ότι είναι ευθύνη του ΘΟΚ να υποστηρίξει και το θεατρικό δυναμικό που ζει στην Κύπρο.

Στη συνέντευξη στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της υποστελέχωσης και της ανάγκης για άμεση πλήρωση κρίσιμων θέσεων, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Γενικού Διευθυντή, εκτιμώντας ότι αναδεικνύεται ως το πιο επείγον ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η διοίκηση για την εύρυθμη λειτουργία και την εκπλήρωση της πολυδιάστατης αποστολής του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η σταδιακή αποψίλωση είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΘΟΚ αυτή τη στιγμή» και υπογράμμισε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα σε τεχνικό προσωπικό, γεγονός που ο ίδιος αποδίδει στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά σχεδόν 50% τα τελευταία 15 χρόνια. Οι θέσεις δεν προκηρύσσονται μετά την αφυπηρέτηση των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να στηριχθούν οι παραγωγές του ρεπερτορίου. Γίνονται προσπάθειες για υπερπήδηση αυτών των εμποδίων μέσω της αγοράς υπηρεσιών ή με περικοπές από άλλες πηγές, ενώ το ΔΣ έχει προωθήσει το οργανόγραμμα και αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Παράλληλα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΘΟΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του τρέχοντος ρεπερτορίου, παρά τις προκλήσεις υποστελέχωσης, σημειώνοντας ότι με εσωτερικές δομικές αλλαγές και τη σύσταση ειδικής καλλιτεχνικής επιτροπής, έγινε κατορθωτό να διαμορφωθεί ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα για την τρέχουσα θεατρική περίοδο, το οποίο έτυχε θερμής ανταπόκρισης από το κοινό. Για του λόγου το αληθές, αναφέρθηκε στην πληρότητα των παραστάσεων στην Κεντρική και τη Νέα Σκηνή, που άγγιξε το 100%.

Μιλώντας για τα εργασιακά ζητήματα των ηθοποιών, ο Π. Βουτουρής υποστήριξε ότι οι αμοιβές σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό συμβολαίων που δίνονται κάθε χρόνο για τις παραγωγές του ΘΟΚ είναι αρκετά πιο ψηλές σε σύγκριση με αυτές που δίνουν τα κρατικά θέατρα στην Ελλάδα.

Δρομολογείται η Δραματική Σχολή

Η ίδρυση της δραματικής σχολής εξαγγέλθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής πολιτικής αποκέντρωσης των δραστηριοτήτων του ΘΟΚ. Ο πρόεδρος του ΘΟΚ παραδέχεται τώρα τόσο αυτή η εξαγγελία, όσο και η δημιουργία δεύτερης έδρας του ΘΟΚ στη Λεμεσό -που θα εξυπηρετεί ανάγκες και της Πάφου- όσο επίσης και η ίδρυση Κέντρου Σκηνογραφίας στην Αγία Νάπα θα χρειαστούν κάποια χρόνια να ολοκληρωθούν. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις με τοπικούς φορείς, με αποτέλεσμα να παραχωρηθούν χώροι για την υλοποίηση των έργων.

Σχετικά με τη Δραματική Σχολή, ο ίδιος θεωρεί ότι έχει γίνει το αποφασιστικό βήμα κι ότι το οικονομικό ζήτημα δεν αποτελεί κύριο πρόβλημα, αφού υπάρχει υποστήριξη τόσο από τον Δήμο Λάρνακας όσο και από την πολιτεία. Το κυριότερο ζήτημα είναι το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της σχολής και τα πτυχία που θα απονέμει. Στόχος είναι να αποτελέσει σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου και τετραετούς φοίτησης και να λειτουργήσει σε συνεργασία με κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο που θα έχει την επιστημονική εποπτεία. «Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και πιστεύω ότι το έργο θα προχωρήσει. Επιπλέον, σχεδιάζεται η σχολή να προσφέρει και προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα» σημείωσε.

Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις πάνω στο θέμα της υλοποίησης αυτού του στόχου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που ισχύει και για τα υπόλοιπα δύο αποκεντρωτικά έργα που προωθούνται (Σκηνή Λεμεσού & Κέντρο Σκηνογραφίας).

Ο ΘΟΚ να αποφύγει τον αυτοεγκλωβισμό

Την άποψη ότι το κρατικό θέατρο της Κύπρου οφείλει να αποφύγει τον αυτοεγκλωβισμό και την εσωστρέφεια εξέφρασε εξάλλου ο πρόεδρος του ΘΟΚ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η τάση παραγωγής παραστάσεων που θα καταναλώνονται μόνο εντός ενός περιορισμένου πλαισίου. Πρόσθεσε ότι μια μεγάλη παραγωγή, παρά τη μαζική συμμετοχή του κόσμου, αποφέρει ελάχιστα έσοδα. Λόγω του περιορισμένου θεατρικού κοινού στην Κύπρο, ο ΘΟΚ αναγκάζεται πολλές φορές να διακόπτει παραστάσεις, παρά την τεράστια επιτυχία τους: «Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου μια παράσταση μπορεί να παίζεται για χρόνια, στην Κύπρο αυτό δεν είναι εφικτό» σημείωσε.

Ο ίδιος θεωρεί ότι μια διεθνής παρουσία ωφελεί τους καλλιτέχνες, ενισχύει την οικονομική ευρωστία του ΘΟΚ και αυξάνει το θεατρικό κύρος του.

Παράλληλα, προανήγγειλε την ανανέωση των μνημονίων συνεργασίας με τα δύο κρατικά θέατρα της Ελλάδας, που θα περιλαμβάνει αμφίδρομη ανταλλαγή και φιλοξενία παραστάσεων.

Επιπλέον, για πρώτη φορά ξεκινά συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο αυτό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αλέξανδρος Ευκλείδης αναμένεται να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του ΘΟΚ και υπάρχει η πιθανότητα φιλοξενίας μιας παραγωγής όπερας τον ερχόμενο Μάιο.

Τέλος, ο Π. Βουτουρής αποκάλυψε ότι μια από τις τρέχουσες παραγωγές του ΘΟΚ προορίζεται για περιοδεία στο Λονδίνο και τις σκανδιναβικές χώρες.