Να αποσύρει το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη και να διαβουλευτεί ουσιαστικά με τους φορείς του Πολιτισμού κατά τομέα, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις καλεί την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ.
Μετά τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ έρχεται κι αυτό να σταθεί επικριτικά απέναντι στο νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις στους κόλπους των σωματείων και ενώσεων καλλιτεχνών. Εκτιμά, επιπλέον, ότι το νομοσχέδιο αντιβαίνει τόσο στη φιλοσοφία των συστάσεων της UNESCO που όλα τα κράτη μέλη συνυπέγραψαν, όσο και στις αλλεπάλληλες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο μετά από καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις σχεδόν μιας δεκαετίας και χωρίς να γίνει ουσιαστικός και δομημένος διάλογος με τους φορείς του Πολιτισμού.
«Όλοι οι εμπλεκόμενοι ανέμεναν την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου νομοσχεδίου με ξεκάθαρες διατάξεις και αναφορές. Δυστυχώς, το νομοσχέδιο δεν αναγνωρίζει την αξία και τις ιδιαιτερότητες της πολιτιστικής δημιουργίας και δεν ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες των καλλιτεχνών. Ταυτόχρονα, δημιουργεί ένα γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό μοντέλο, αποτρεπτικό στους καλλιτέχνες για εγγραφή τους στο μητρώο καλλιτεχνών και διεκδίκηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους. Είναι γι’ αυτό που σχεδόν το σύνολο των φορέων του Πολιτισμού έχει απορρίψει το εν λόγω νομοσχέδιο» αναφέρει.
Εκτιμά μάλιστα πως στο σημείο της παροχής καλλιτεχνικής χορηγίας, αυτή καλύπτει ελάχιστο ποσοστό αυτοτελώς εργαζομένων με όρους και προϋποθέσεις αποθάρρυνσής τους για διεκδίκηση της όποιας στήριξης. Και προσθέτει ότι η μη συμπερίληψη των εργαζόμενων με μισθωτή εργασία στους δικαιούχους καλλιτεχνικής χορηγίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή με κανένα τρόπο.