Εάν το ζητούμενο είναι η πλήρης απεξάρτηση του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου από κρατική εποπτεία, θα πρέπει οι εισηγητές της πρότασης να σταθμίσουν τις νομικές και οικονομικές επιπτώσεις που υπαγορεύονται από την κείμενη νομοθεσία.

Αυτό επισημαίνει το Υφυπουργείο Πολιτισμού, που σε τοποθέτησή του ξεκαθαρίζει ότι ο έλεγχος του ΙΣΟΚ είναι εντός του νομικού πλαισίου και δεν υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων του.

Σε διευκρινιστική του ανακοίνωση, το Υφυπουργείο απαντά στα δημοσιεύματα μετά την εξέταση καταγγελιών στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και απαντά σε ζητήματα όπως οι αποκοπές παροχών και το επίδομα στους μαθητές της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, η αύξηση των μισθών των μουσικών και η υποστελέχωση της ορχήστρας. Καθιστά σαφές ότι η δημιουργία μόνιμων θέσεων μουσικών κρίνεται, προς το παρόν, οικονομικά μη βιώσιμη, λόγω των περιορισμένων πόρων.

Επιπλέον, το Υφυπουργείο αναφέρεται στο αίτημα για αναγνώριση της Ακαδημίας του ΙΣΟΚ ως εκπαιδευτικό ίδρυμα και στη συζήτηση για τη νομοθετική ρύθμιση του εποπτικού του ρόλου, τονίζοντας τη δέσμευσή του για διαφάνεια και στήριξη των καλλιτεχνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τετάρτη 12 Μαρτίου η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής θα εξετάσει την αποδέσμευση κονδυλίων προς τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

Έλεγχος του ΙΣΟΚ και Κανονιστικό Πλαίσιο: Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ασκεί τον έλεγχο του στο ΙΣΟΚ εντός του θεσμοθετημένου πλαισίου και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τον ρόλο του ΙΣΟΚ ως λήπτης κρατικής χορηγίας (Νόμος περί Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου (20(Ι)/2014), Νόμος περί Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου (38(Ι)/2014) και Νόμος περί Ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού (Ν. 55(I)/2022)). Σε καμία περίπτωση το Υφυπουργείο δεν υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων του αλλά διασφαλίζει την εκ του νόμου καθοριζόμενη υποχρέωσή του για χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων με απόλυτη διαφάνεια και υπευθυνότητα. Σημειώνεται ότι αντίστοιχο πλαίσιο ελέγχου εφαρμόζεται για όλους τους Οργανισμούς/ Οντότητες που λαμβάνουν κρατική χορηγία.

Αποκοπές Παροχών (Εδέσματα για Παιδιά ΣΟΝΚ): Σχετικά με τις αναφορές για τον τερματισμό παροχής εδεσμάτων στα 150 παιδιά της Σχολής Ορχηστρικής Νεανικής Καλλιτεχνίας (ΣΟΝΚ) και την Ακαδημία του ΙΣΟΚ κατά τις πρόβες και τις συναυλίες, θέλουμε να επισημάνουμε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται υπό επανεξέταση, μετά από οδηγία της Υφυπουργού Πολιτισμού προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΟΚ.

Επίδομα ΣΟΝΚ: Σχετικά με το ζήτημα της καταβολής επιδόματος στους μαθητές της ΣΟΝΚ, επισημαίνεται ότι αυτή η πρακτική έχει διακοπεί εδώ και αρκετά χρόνια. Το Υφυπουργείο αναγνωρίζει, ωστόσο, τις ανάγκες των μαθητών και της Σχολής και αναλαμβάνει να εξετάσει άλλες μορφές στήριξης, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Αύξηση μισθών μουσικών: Για το θέμα της αύξησης 1.5% της μισθούς των υπαλλήλων του ΙΣΟΚ, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι το ζήτημα έχει υποβληθεί εκ νέου στο Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω αξιολόγηση και τη λήψη σχετικών αποφάσεων, συνυπολογίζοντας το νομικό καθεστώς του ΙΣΟΚ ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Κρίνεται χρήσιμο να επισημανθεί ότι, με την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών, όλοι οι μουσικοί έχουν ενταχθεί από το 2023 σε μισθολογικές κλίμακες με ετήσιες προσαυξήσεις και άλλα μισθολογικά ωφελήματα, προσφέροντας σταθερότητα και ανάπτυξη στην επαγγελματική της πορεία.

Υποστελέχωση και στελέχωση της Συμφωνικής Ορχήστρας: Αναφορικά με την υποστελέχωση της Συμφωνικής Ορχήστρας, το Υφυπουργείο Πολιτισμού κατανοεί την ανάγκη για μεγαλύτερο αριθμών θέσεων μουσικών για να μπορεί η ΣΟΚ να αναπτύξει ρεπερτόριο Συμφωνικής Ορχήστρας. Ωστόσο, η δημιουργία μόνιμων θέσεων μουσικών κρίνεται, της το παρόν, οικονομικά μη βιώσιμη, λόγω των περιορισμένων πόρων. Σε κάθε περίπτωση, όταν προκύπτει ανάγκη για ενίσχυση του αριθμού των μουσικών σε συγκεκριμένες παραγωγές, αυτή καλύπτεται με έκτακτες προσλήψεις από έναν προκαθορισμένο κατάλογο, ο οποίος δημιουργείται έπειτα από σχετική προκήρυξη. Πρόκειται για μία πρακτική που ακολουθείται και από της Συμφωνικές Ορχήστρες διεθνώς, με στόχο την ευελιξία και τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων.

Αίτημα για Αναγνώριση της Ακαδημίας ως Εκπαιδευτικό Ίδρυμα: Σχετικά με την πρόταση για την αναγνώριση της Ακαδημίας του ΙΣΟΚ ως εκπαιδευτικού ιδρύματος, το Υφυπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι η αρμοδιότητα για την αναγνώριση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης), και διέπεται  από αυστηρά κριτήρια εισδοχής, στελέχωσης και ανάπτυξης προγράμματος σπουδών. Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να αποταθεί στο αρμόδιο Υπουργείο για περαιτέρω αξιολόγηση και απόψεις.

Νομοθετική Ρύθμιση για τον Εποπτικό Ρόλο του Υφυπουργείου: Όσον αφορά τη  συζήτηση για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης που να διευκρινίζει και να οριοθετεί τον εποπτικό ρόλο του Υφυπουργείου, τονίζεται ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού είναι αφοσιωμένο στην εξασφάλιση του θεμιτού ελέγχου, χωρίς της να παρεμβαίνει ή να διακυβεύει την καλλιτεχνική και διοικητική ανεξαρτησία του ΙΣΟΚ. Εάν το ζητούμενο είναι η πλήρης απεξάρτηση του ΙΣΟΚ από κρατική εποπτεία, θα πρέπει οι εισηγητές της πρότασης να σταθμίσουν τις νομικές και οικονομικές επιπτώσεις που υπαγορεύονται από την κείμενη νομοθεσία. Της προαναφέρεται και στο σημείο (1), το πλαίσιο κρατικής εποπτείας που εφαρμόζεται στο ΙΣΟΚ δεν αποτελεί πρωτοτυπία, αλλά μια οριζόντια προσέγγιση για όλους της λήπτες κρατικής χορηγίας καθότι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και μέλημα όλων της είναι η ορθολογική του χρήση, η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Σεβασμός και στήριξη της καλλιτέχνες: Το Υφυπουργείο Πολιτισμού παραμένει αφοσιωμένο στην ενίσχυση των επαγγελματιών καλλιτεχνών και δημιουργών στην Κύπρο. Η συνεχής στήριξή της αποδεικνύεται έμπρακτα μέσω πολυάριθμων δράσεων και πρωτοβουλιών. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει της προσπάθειές του για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τομέα, με σεβασμό στους καλλιτέχνες και τη διασφάλιση των δημόσιων συμφερόντων. Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με της αρμόδιους φορείς τηρώντας πάντα της αρχές της διαφάνειας και της υπευθυνότητας.