Το έργο του Τάσου Τυρίμου με τίτλο “Εκκρεμές του Νεύτωνα”, έχει τοποθετηθεί στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου, στις εγκαταστάσεις της σχολής Θετικών Επιστήμων. Η πρόταση του Τυρίμου είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό στο πλαίσιο του νόμου 57(Ι)/2009 περί του ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού εμπλουτισμού των δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης.
Πρόκειται για μία τρισδιάστατη εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας με θέμα το Εκκρεμές του Νεύτωνα το. Αποτελείται από μεταλλικές σφαίρες κατασκευασμένες από ανοξείδωτο χάλυβα. Το γλυπτό έχει διαστάσεις 5μ ύψος x 3μ πλάτος x 5μ μήκος περίπου. Ο σχεδιασμός και η επιφάνεια του γλυπτού από ανοξείδωτο χάλυβα με φινίρισμα καθρέπτη αντανακλά και παραμορφώνει το ορίζοντα της περιοχής, τη γύρω δραστηριότητα, τα κτίρια και τα φώτα, προσκαλώντας τους επισκέπτες να περπατήσουν γύρω από το έργο, να αλληλοεπιδράσουν με την επιφάνεια και να δουν την εικόνα τους να αντανακλάται μέσα από τις διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι μεταλλικές σφαίρες αναρτώνται από διακριτικά συρματόσχοινα και γραμμικά στοιχεία από ανοξείδωτους σωλήνες.

Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ένα υλικό που είναι ανθεκτικό στη διάβρωση και τις καιρικές συνθήκες και είναι ιδανικός για υπαίθριες εγκαταστάσεις, καθώς διατηρεί την αισθητική του και παραμένει ανέπαφος από τη φθορά. Η επιλογή του γυαλισμένου φινιρίσματος για τον ανοξείδωτο χάλυβα μπορεί να προσθέσει κομψότητα, λάμψη και αισθητική αξία στο γλυπτό. Παράλληλα, παρέχει εξαιρετική και αυξημένη ανθεκτικότητα. Όλοι οι ανοξείδωτοι χάλυβες έχουν υψηλή αντοχή στη διάβρωση κυρίως, σε περιβάλλοντα που με υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις και είναι εύκολος σε καθαρισμό και συντήρηση. Τα συρματόσχοινα (wire ropes) είναι από γαλβανισμένα χαλύβδινα σύρματα μεγάλης αντοχής (130 έως 180 Kp/mm2). Τα μεταλλικά υποστυλώματα είναι κατασκευασμένα από σίδηρο. Τα εξαρτήματα, οι σωλήνας και τα βύσματα αποτελούνται επίσης από ανοξείδωτα μέταλλα.
Σύμφωνα με τα μέλη της κριτικής επιτροπής επελέγη η πρόταση «Εκκρεμές του Νεύτωνα» επειδή παρουσιάζει επιτυχή σύζευξη των καλλιτεχνικών και αισθητικών χαρακτηριστικών με τη λειτουργία των Κτηριακών Εγκαταστάσεων της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών. Τα προτεινόμενα υλικά κατασκευής του έργου εξασφαλίζουν την ευκολία συντήρησής του και αντοχής του στον χρόνο χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών και επισκεπτών του Κτηρίου. Το έργο ανταποκρίνεται δε στη χρηματική αξία της αμοιβής. Όπως διατυπώνεται και στο σκεπτικό του καλλιτέχνη «η σχεδιαστική ιδέα προέκυψε από τη δομή και το σύστημα που έχει το Εκκρεμές του Νεύτωνα. Στόχος, η απλότητα του σχεδιασμού θα αναδείξει την ομορφιά της φυσικής που κρύβεται πίσω από αυτήν τη δημιουργία και ταυτόχρονα να προσφέρει μια αισθητική και εκπαιδευτική εμπειρία στους επισκέπτες της πλατείας».
Ο Τάσος Τυρίμος είναι ζωγράφος, εικαστικός Καλλιτέχνης, αρχιτέκτονας, Καθηγητής. Γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1970. Κατάγεται από τον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας. Μετά την αποφοίτηση του από το Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού παρακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα εργάστηκε σε δομές τις εκπαίδευσης με την παράλληλη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου. Έχει αρκετές διακρίσεις σε καλλιτεχνικό και σε επιστημονικό επίπεδο. Από το 2019 διδάσκει (Ε.ΔΙ.Π.) στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος στο ΣΕΠ στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα, της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (ΕΑΠ). Επιπλέον, εργάστηκε ανελλιπώς ως Επιστημονικός Συνεργάτης και ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας από το 2009 μέχρι το 2018 και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας από το ακαδημαϊκό έτος 2019 μέχρι το 2023 όπου επέβλεψε αρκετές πτυχιακές εργασίες. Έχει σημαντική συνδρομή στη σύνταξη του Πανεπιστημιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, της Σχολής Επιστημών σχεδιασμού, του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε). Επίσης, έχει διδάξει σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.