Με δύο εκτεταμένα standing ovation στην αρχή και το τέλος της τιμητικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων, το κοινό που βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Σατιρικό αποθέωσε την κορυφαία ηθοποιό του ελληνικού του κυπριακού θεάτρου Δέσποινα Μπεμπεδέλη.
Φανερά συγκινημένη η ίδια, παρότι κατεβεβλημένη από τον πρόσφατο τραυματισμό της στο πόδι εν ώρα δράσης στη σκηνή, παρέλαβε το βραβείο της από την Πρόεδρο του σώματος Αννίτα Δημητρίου και έδωσε μία ακόμη αξέχαστη «παράσταση» στους παριστάμενους. Μετέτρεψε την τιμητική εκδήλωση σε θεατρική εμπειρία, όχι μόνο μέσα από τις τοποθετήσεις της αλλά και με την εξαίσια ερμηνεία ενός μονολόγου της Εκάβης από τις Τρωάδες του Ευριπίδη, με την οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε αποθέωση η εκδήλωση.

Προηγουμένως μίλησε παραστατικα για τη ζωή της, αναφερόμενη σε σταθμούς και συνοδοιπόρους, δασκάλους και μαθητές, προβαίνοντας σε συγκινητικές αναφορές στην οικογένεια, τα παιδιά και τα εγγόνια της.
Της εκδήλωσης προηγήθηκε βίντεο- αφιέρωμα στην πορεία της, ενώ οι διοργανωτές επιφύλαξαν μια έκπληξη που συγκλόνισε την τιμώμενη με βίντεο από συγγενείς, φίλους, συνεργάτες και μαθητές της να εκφράζουν την αγάπη και την εκτίμησή τους και να μοιράζονται στιγμές μαζί της. Ανάμεσα σ’ αυτούς, ο σύζυγός της Στέλιος Καυκαρίδης –που αναφέρθηκε κυρίως στην οικογένειά τους και στην ιδιότητα της συζύγου και μητέρας στην οποία η τιμώμενη ανταποκρίθηκε εξίσου θαυμαστά-, αλλά και ο σκηνοθέτης Νίκος Καραγεώργος, ο ηθοποιός Ζαχαρίας Καρούνης, ο σκηνογράφος Στέφανος Αθηαινίτης, ο ηθοποιός και μαθητής της Φώτης Φωτίου, ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης.
Σε μια αναδρομή στο έργο και την προσφορά της προέβη ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Νεοφύτου που παρακολουθεί την πορεία της από τον πρώτο ρόλο που έπαιξε στην Κύπρο το 1967, πριν ακόμη εγκατασταθεί στο νησί μέχρι και σήμερα.
Στην αντιφώνησή της, η σπουδαία πρωταγωνίστρια προέβη σε έναν απολογισμό της ζωής και της πορείας της προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.
«Έφτασα στη φάση του απολογισμού και σκέφτομαι τα αμέτρητα ταξίδια που έχω κάνει μέσα από τους ρόλους μου. Δεν ταξίδεψα κυριολεκτικά πολύ στη ζωή μου. Όμως, γύρισα όλον τον κόσμο με ένα άλλο όνομα κι έναν άλλο χαρακτήρα. Και ήταν πολλά αυτά τα ταξίδια. Από τον μύθο και τον θρύλο μέχρι το Τώρα» είπε.
«Το τέλος ελάχιστα απέχει από την αρχή»

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, που έκλεισε πρόσφατα τα 84 χρόνια της, είπε ακόμη ότι το τέλος του θεατρικού της κύκλου «ελάχιστα απέχει από την αρχή». Πρόσθεσε ότι «έχει μείνει ένα τόσο δα κομμάτι» κι ότι στο διάστημα αυτό οφείλει «βρέξει -χιονίσει» να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στο Σατιρικό Θέατρο πριν το ατύχημά της. «Εύχομαι και προσπαθώ να επανακτήσω τις δυνάμεις μου για να φέρω εις πέρας τις παραστάσεις που εγώ τις ονομάζω ‘παραστάσεις του αποχαιρετισμού’. Έτσι θελω να αποχαιρετίσω τους φίλους μου: πάνω στη σκηνή» τόνισε.
Η Μπεμπεδέλη ολοκλήρωσε την αντιφώνησή της με την ευχή να αξιωθεί ο λαός της Κύπρου και ειδικά όσοι φέρουν το βάρος της ηλικίας, πριν διαβούν το μεγάλο πέρασμα, να γιορτάσουν την ελευθερία στο νησί.
Προηγουμένως, απευθυνόμενη στην Πρόεδρο της Βουλής, σημείωσε τη σημασία του σμιξίματος του θεάτρου και της πολιτικής και τη σημασία να έρθουν κοντά ο πολιτικός πολιτισμός και ο πνευματικός πολιτισμός.
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη έχει ήδη συμπληρώσει έξι δεκαετίες στο σανίδι, ερμηνεύοντας με αξεπέραστη υποκριτική δεινότητα περισσότερους από 170 ρόλους και χαρακτήρες σε σπουδαία έργα του ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.
Η Αννίτα Δημητρίου τη χαρακτήρισε ηθοποιό-θρύλο και και «Κυρά του θεάτρου»:
«Ας είναι οι δρόμοι μας να συνεχίζουν να συναντιώνται και να επικοινωνούν για εκείνα τα πρότυπα ανθρώπων που πρέπει να αναδεικνύουμε, τα πολιτικά μηνύματα που χρειάζεται να μεταφέρουμε αλλά και για εκείνες τις μάχες που χρειάζεται ακόμη να δώσουμε για τον πολιτισμό, την ποιότητα, τον τόπο μας».
Δείτε την ομιλία της Δέσποινας Μπεμπεδέλη: