Την επιστροφή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στην Επίδαυρο μετά από 6 χρόνια σηματοδοτεί το ερχόμενο καλοκαίρι η συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. 

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός παρουσιάζει την παράσταση «ζ-η-θ/ Ο ξένος», που είναι μια επίσκεψη σε τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας.

Η πρόταση παρουσιάστηκε την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου σε συνέντευξη Τύπου από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου μαζί με το υπόλοιπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ 2025 για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. 

Στην παραγωγή, που θα κάνει πρεμιέρα στην Επίδαυρο στις 11 και 12 Ιουλίου, συμμετέχουν ως συντελεστές από πλευράς Κύπρου η Ελένη Μολέσκη (δραματουργική επεξεργασία μαζί με τον Μ. Μαρμαρινό και Α’ βοηθός σκηνοθέτη) και ο συνθέτης Άντης Σκορδής που υπογράφει τη μουσική.

Οι παραστάσεις στην Κύπρο θα γίνουν τον Ιούλιο, μετά την παρουσίαση της παραγωγής στο αργολικό θέατρο. 

Ακροάσεις προκήρυξε ο ΘΟΚ

Για τις ανάγκες συμπλήρωσης της διανομής της καλοκαιρινής συμπαραγωγής με το ΚΘΒΕ, ο ΘΟΚ καλεί άντρες και γυναίκες επαγγελματίες ηθοποιούς, απόφοιτους δραματικών σχολών, σκηνικής ηλικίας από 18 ετών έως 40 ετών, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην ακρόαση. Η προβλεπόμενη περίοδος εργοδότησης είναι από τον Απρίλιο 2025 έως τον Σεπτέμβριο 2025.

Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κτήριο ΘΟΚ τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025 και την Τρίτη 11 Μαρτίου.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν ηλεκτρονικά βιογραφικό σημείωμα και μία πρόσφατη φωτογραφία στο e-mail dramaturg@thoc.org.cy μέχρι την Τετάρτη 5 Μαρτίου, ώρα 2 μ.μ., με την ένδειξη στο θέμα «Ακρόαση-Καλοκαιρινή παραγωγή».

Στο e-mail θα πρέπει να αναφέρονται τυχόν ειδικές δεξιότητες όπως γνώση μουσικού οργάνου, γνώσεις χορού ή ό,τι άλλο κρίνεται ως δεξιότητα. Εκπρόθεσμες αποστολές βιογραφικών δεν θα γίνουν δεκτές.

Η επιλογή των ηθοποιών που θα συμμετάσχουν στην ακρόαση θα γίνει από τον σκηνοθέτη της παράστασης, με βάση το βιογραφικό τους σημείωμα. Στους συμμετέχοντες θα ζητηθεί να προετοιμάσουν υλικό που θα σταλεί στα προσωπικά τους e-mail.

H ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την ακριβή ημέρα και ώρα της ακρόασής τους θα γίνει αποκλειστικά μέσω e-mail.

Το έργο

Μετά τη «ΝΕΚΥΙΑ» με το ιαπωνικό θέατρο ΝΟ το 2015 και τους Ιχνευτές του Σοφοκλή το 2021, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επανέρχεται στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με μια ακόμα αναπάντεχη δραματουργική πρόταση καθοδηγώντας μια επιστροφή στις πηγές. Μια επίσκεψη σε τρεις ραψωδίες του έπους που αποκαλύπτει πώς αυτό το ατελεύτητο μυστήριο της προφορικής Αφήγησης (το βαθύ μυστήριο του θεάτρου) έχει τη δυνατότητα να μας εξακοντίζει συναρπαστικά «εκεί που η ιστορία ακόμα συμβαίνει».

Αναφορικά με τους υπόλοιπους συντελεστές, η μετάφραση θα είναι του Δημήτρη Μαρωνίτη, τα σκηνικά του Γιώργου Σαπουντζή, τα κοστούμια της Ελευθερίας Αράπογλου, η χορογραφία της Γκλόρια Ντορλιγκούτσο, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ και οι μάσκες της Μάρθας Φωκά

Η σύμπραξη αυτή μεταξύ ΚΘΒΕ και ΘΟΚ εντάσσεται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο οργανισμοί, το οποίο προβλέπει τη συνεργασία πάνω σε μια σειρά από καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες, ανταλλαγές και φιλοξενίες παραστάσεων καθώς και συμπαραγωγές.

Ανάλογη συμπαραγωγή είχε γίνει το 2016, με τη συμμετοχή τότε και του Εθνικού Θεάτρου, με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, ενώ με το Εθνικό Θέατρο ο ΘΟΚ είχε προχωρήσει σε ανάλογες συμπαραγωγές το 2017 με τους Πέρσες του Άρη Μπινιάρη και το 2019 με τις Ικέτιδες του Στάθη Λιβαθινού. Όλες αυτές οι παραγωγές είχαν παρουσιαστεί στην Επίδαυρο.