Στη διοργάνωση εξειδικευμένων συναντήσεων και ημερίδων μεταξύ της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των οργανωμένων φορέων των καλλιτεχνών προχωρά το Υφυπουργείο Πολιτισμού, μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν δημόσια σε σχέση με το νομοσχέδιο για το Μητρώο Καλλιτεχνών.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στόχος είναι η επίλυση και επεξήγηση θεμάτων που αφορούν στους καλλιτέχνες, στο πλαίσιο του νόμου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ότι οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν σε «εύθετο χρόνο».
Το Υφυπουργείο Πολιτισμού διαβεβαιώνει εξάλλου ότι είναι ανοικτό σε διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους «προς όφελος και μόνον του επαγγέλματος του καλλιτέχνη στον τόπο μας».
Υποστηρίζει επίσης ότι οι διάφορες εισηγήσεις των οργανωμένων φορέων λήφθηκαν υπόψη στις πρόνοιες του νομοσχεδίου πριν την υποβολή του στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Επιπρόσθετα, ότι κατά τη διάρκεια του νομοτεχνικού ελέγχου συνεχίστηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των αρμοδίων για το νομοσχέδιο τμημάτων και υπηρεσιών «ούτως ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα προς όφελος των καλλιτεχνών».
Με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις οργανωμένων φορέων τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το νομοσχέδιο «Ο περί της θέσπισης Μητρώου Καλλιτεχνών και Καλλιτεχνικής Χορηγίας Νόμος του 2025», που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση, το Υφυπουργείο σημειώνει ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα «μίας αδιάκοπης και συνεχούς συνεργασίας» μεταξύ της Επιτρόπου Νομοθεσίας με το Υφυπουργείο Πολιτισμού και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς– το Υπουργείο Οικονομικών και την Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Διευκρινίζει επίσης ότι στο πλαίσιο της ετοιμασίας του νομοσχεδίου μελετήθηκαν εκτενώς οι νομοθεσίες άλλων κρατών αναφορικά με την κοινωνική στήριξη του καλλιτέχνη, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει ευνοϊκές λύσεις για επίτευξη του σκοπού αυτού.
Στην ανακοίνωση υποδεικνύει επίσης ότι το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το διάστημα 15 Απριλίου-27 Μαΐου 2024 στην πλατφόρμα για η-διαβούλευση. Προστίθεται ακόμη ότι με το τέλος της προθεσμίας της ηλεκτρονικής διαβούλευσης πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές συναντήσεις, μεταξύ της Υφυπουργού Πολιτισμού και εκπροσώπων οργανωμένων φορέων των τεχνών και του πολιτισμού στις 16 και 23 Ιουλίου 2024, στην παρουσία της Επιτρόπου Νομοθεσίας και εκπροσώπου της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων για περαιτέρω επεξήγηση του νομοσχεδίου και επίλυση ερωτημάτων και συζήτηση τυχόν προβληματισμών.
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες οργανωμένοι φορείς των καλλιτεχνών δήλωσαν δημόσια ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο ως έχει αλλά και ότι δεν το δέχονται ούτε ως βάση συζήτησης.
Συνάντηση με την Επιτροπή Παιδείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Υφυπουργός Λίνα Κασσιανίδου είχε συνάντηση στο Υφυπουργείο Πολιτισμού με τον Πρόεδρο Παύλο Μυλωνά και τον Αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού Χρύσανθο Σαββίδη με αντικείμενο κυρίως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στην παρουσία μεταξύ άλλων της Γενικής Διευθύντριας του Υφυπουργείου Εμμανουέλας Λαμπριανίδου και της Διευθύντριας του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού Ιωάννας Χατζηκωστή, έγινε «μια εποικοδομητική συζήτηση» σύμφωνα με την Υφυπουργό ενόψει και της έναρξης της συζήτησης στη Βουλή σχετικά με το πολύκροτο νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της θέσπισης Μητρώου Καλλιτεχνών και Καλλιτεχνικής Χορηγίας Νόμος του 2025».