Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την καλλιτεχνική κοινότητα σε σχέση με το νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση για τη θέσπιση καθεστώτος του καλλιτέχνη, με την Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ να παίρνει τη σκυτάλη και να δηλώνει δημόσια ότι το απορρίπτει χωρίς επιφύλαξη. Τονίζει μάλιστα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό ούτε ως βάση συζήτησης.
Έτσι μετά τους εικαστικούς, τους γραφίστες, του καλλιτέχνες του χορού, του animation και τους συνθέτες, έρχεται κι ένας φορέας που εκπροσωπεί τον χώρο του θεάτρου να τοποθετηθεί αρνητικά.
Σε ανάλογο σκληρό και κατηγορηματικό ύφος με την κοινή ανακοίνωση των δέκα φορέων που εξέφρασαν την αντίθεση και τη δυσαρέσκειά τους, η Κλαδική σημειώνει ότι το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο Περί της Θέσπισης Μητρώου Καλλιτεχνών και Καλλιτεχνικής Χορηγίας Νόμος το 2025» όχι μόνο δεν ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες των καλλιτεχνών του τόπου, «αλλά τους προσεγγίζει -δυστυχώς- για άλλη μια φορά ως επαίτες».
Η οργάνωση εκτιμά ότι το νομοσχέδιο είναι χτισμένο σε λανθασμένη φιλοσοφική βάση, χωρίς να αναγνωρίζει τις πραγματικές συνθήκες εργασίας, χωρίς να αποτυπώνει την ουσιαστική φύση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας, ενώ αφήνει εκτός πρόνοιας του νόμου το σύνολο των μισθωτών καλλιτεχνών του θεάτρου που εκπροσωπεί, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοτελώς εργαζομένων στους οποίους και απευθύνεται.
«Το νομοσχέδιο συνδέοντας την καλλιτεχνική ιδιότητα με την κρατική χορηγία δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Αντίθετα, οι αντιφατικές διατάξεις του υποχρεώνουν τους καλλιτέχνες της Κύπρου σε ένα κυνήγι ανέφικτων προϋποθέσεων και στην προσβλητική υποχρέωση να αποδεικνύουν ανά τριετία την επαγγελματική και προσωπική τους ιδιότητα» σημειώνει η ανακοίνωση.
Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ εκφράζει μάλιστα την πεποίθηση ότι καμία επί των άρθρων του νομοσχεδίου αλλαγή δεν θα διορθώσει τις «ιδεολογικές του στρεβλώσεις» και για αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης.
Ο οργάνωση καλεί το Υφυπουργείο Πολιτισμού να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο και να προχωρήσει στην κατάρτιση δύο διαφορετικών νομοσχεδίων για τα εξής θέματα:
α. Την αναγνώριση της ιδιότητας του καλλιτέχνη και του καλλιτεχνικού επαγγέλματος και της θέσπισης μητρώου καλλιτεχνών για μισθωτούς και αυτοτελώς εργαζόμενους.
β. Τον καθορισμό για κάθε καλλιτεχνική ιδιότητα της σχέσης των αντίστοιχων επαγγελμάτων με το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, με την παράλληλη κάλυψη των κενών της παρούσας νομοθεσίας και τον ορισμό προϋποθέσεων παραχώρησης οικονομικής χορηγίας βασισμένο στις πραγματικές συνθήκες εργασίας των καλλιτεχνών.
Η Κλαδική καλεί τέλος το Υφυπουργείο να ανοίξει άμεσα ουσιαστικό διάλογο με τις συλλογικές οργανώσεις των καλλιτεχνών και να καταρτίσει επιτροπή σύνταξης των νομοσχεδίων με συμμετοχή καλλιτεχνών με γνώση πεδίου πάνω στα ζητήματα του κλάδου.
Στην ανακοίνωση καλούνται οι καλλιτέχνες και όλοι οι καλλιτεχνικοί φορείς του νησιού να σταθούν ενωμένοι και τονίζεται ότι η αναγνώριση του επαγγέλματός τους από το κράτος δεν είναι ένα τεχνοκρατικής φύσης ζήτημα, αλλά πρωτίστως υπαρξιακό. «Είναι θέμα ατομικής και συλλογικής αξιοπρέπειας και ως τέτοιο είμαστε υποχρεωμένοι να το αντιμετωπίσουμε» καταλήγει η ανακοίνωση.