Την πεποίθηση ότι η αναβάθμιση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, με την προσωρινή της μεταστέγαση σε ενοικιαζόμενο κτήριο, δεν θα ναρκοθετήσει αλλά θα επισπεύσει την ανέγερση μόνιμου κτηρίου εξέφρασε η Υφυπουργός Πολιτισμού- Τι μέλλει γενέσθαι με το υφιστάμενο κτήριο.
Χθες Δευτέρα έληξε η προθεσμία για τη δήλωση ενδιαφέροντος που είχε προκηρύξει το Υφυπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της διαδικασίας εξεύρεσης κτηρίου προς ενοικίαση για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία μεταφοράς του υλικού και του εξοπλισμού, αφού γίνουν πρώτα οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο κτήριο που θα επιλεγεί.
Η Λίνα Κασσιανίδου θεωρεί μονόδρομο η Κυπριακή Βιβλιοθήκη να βρει άμεσα έναν λειτουργικό χώρο, δεδομένου ότι σήμερα είναι κατακερματισμένη σε διάφορα μη λειτουργικά κτήρια. Με δεδομένες τις σοβαρές καθυστερήσεις που σημειώνονται στον ορίζοντα της δημιουργίας νέου κτηρίου, το Υφυπουργείο κατέληξε στην απόφαση να βρει τον κατάλληλο προς ενοικίαση χώρο, σε μια διαδικασία που αναμένεται να δρομολογηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και να ολοκληρωθεί ενδεχομένως μέσα στους επόμενους μήνες. Η Υφυπουργός είναι πεπεισμένη ότι αξίζει τον κόπο να γίνει μια προσωρινή μεταστέγαση της βιβλιοθήκης, έστω και αν αυτό συνεπάγεται κάποιο επιπλέον κόστος.
Μιλώντας στον στον «Φ», ανέφερε ότι εντός ακτίνας 3 χιλιομέτρων από το κέντρο της παλιάς Λευκωσίας υπάρχουν χώροι αξιοποιήσιμοι και αδειοδοτημένοι που θα μπορούσαν να εξοπλιστούν καταλλήλως από το κράτος για να φιλοξενήσουν προσωρινά τις υπηρεσίες της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η υφιστάμενη κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητείται χώρος που θα είναι λειτουργικός, φιλικός και προσβάσιμος στο ευρύ κοινό.
«Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο υπό τον φόβο ότι η προσωρινή λύση θα υπονομεύσει την επιτακτική ανάγκη για ανέγερση ενός κτηρίου αντάξιου του ρόλου της Κυπριακής Βιβλιοθήκης» σημείωσε. «Αντίθετα, πιστεύω ότι εφόσον στις νέες εγκαταστάσεις υπάρξει ανταπόκριση από το κοινό και σωστή τους αξιοποίηση αυτό θα αποτελέσει ένα επιπλέον επιχείρημα για το νέο κτήριο» πρόσθεσε.
Η Λίνα Κασσιανίδου αναγνωρίζει τις καθυστερήσεις που προκαλούνται από τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής μηχανής και εκτιμά ότι η διαδικασία, από τον διαγωνισμό μέχρι την έναρξη των έργων, θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι για να προχωρήσει το νέο κτήριο, απαιτείται πρώτα η έκδοση σημειώματος έργου με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Στη συνέχεια, απαιτείται η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας κι αυτό χρειάζεται επιπλέον χρόνο.
Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει και η πρόθεση άντλησης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου απαιτείται να υπάρχει ένα ώριμο έργο και ολοκληρωμένες διαδικασίες, ώστε να διεκδικηθούν ενδεχομένως κονδύλια κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο των διαρθρωτικών ταμείων που αρχίζει το 2028.

Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο κτήριο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, όπου λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια στην περιοχή του προμαχώνα Ντ’ Αβίλα, οι σκέψεις μετά τη μεταστέγαση στο ενοικιαζόμενο κτήριο είναι να μετατραπεί σε Παιδική Βιβλιοθήκη. Θα πρέπει όμως πρώτα να προηγηθούν εκτεταμένες εργασίες επιδιόρθωσης, συντήρησης και αναβάθμισης καθώς μεταξύ άλλων αντιμετωπίζει και ζητήματα που αφορούν τη στατικότητα, όπως όλα τα κτήρια που βρίσκονται πάνω στο τείχος της Λευκωσίας.
Η Λίνα Κασσιανίδου αναγνωρίζει τέλος την ανάγκη να προωθηθεί και να εφαρμοστεί ένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό της απαρχαιωμένης νομοθεσίας που τη διέπει και τη δημιουργία ενός νέου και λειτουργικού οργανογράμματος. Στη διαδικασία αυτή, θεωρεί πολύ σημαντική τη συμβολή της νέας Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Η ίδια εκφράζει την ελπίδα ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα προωθηθεί σύντομα στη Βουλή, αν και παραδέχεται ότι η όλη διαδικασία είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα.