Λίγες μέρες πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, φορείς που εκπροσωπούν τους καλλιτέχνες της Κύπρου απορρίπτουν δημόσια το νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση για τη θέσπιση καθεστώτος του καλλιτέχνη. 

Προσάπτουν μάλιστα στους επιτελείς ότι το παρόν νομοσχέδιο με τίτλο «Ο Περί της Θέσπισης Μητρώου Καλλιτεχνών και Καλλιτεχνικής Χορηγίας Νόμος το 2025», όπως προτείνεται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, στο σύνολο του δεν είναι κατανοητό, παράγραφοι του αντικρούονται μεταξύ τους και εκτιμούν ότι προσβάλλει τα άτομα στα οποία απευθύνεται. 

Καταγγέλλουν, μάλιστα, ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εκτελεστικής εξουσίας, «με μια σχεδόν τιμωρητική διάθεση» και σε καμία περίπτωση δεν υπερασπίζεται τους εργάτες της τέχνης και κυρίως δεν εξασφαλίζει τις συνθήκες παραγωγής της τέχνης και ανάπτυξης του πολιτισμού. 

Σε κοινή τους τοποθέτηση, ξεκαθαρίζουν ότι λένε ένα κατηγορηματικό «όχι» στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Διατυπώνουν τη θέση ότι δεν πρέπει να παραπεμφθεί ως έχει στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, προτού το Υφυπουργείο δημιουργήσει ένα στελεχωμένο τμήμα που θα ασχοληθεί με το θέμα με σοβαρότητα. 

«Μόνο μέσα από δημόσιες και επαναλαμβανόμενες διαβουλεύσεις και λεπτομερή έρευνα σε τοπικό επίπεδο για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν για τους καλλιτέχνες, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για τα μοντέλα που εφαρμόζονται επιτυχώς σε ανάλογα θέματα, θα μπορέσει να το καταθέσει εκ νέου στη Βουλή με τίτλο: ‘Καθεστώς του Καλλιτέχνη’» αναφέρει η ανακοίνωση. 

Οι φορείς θεωρούν ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν εξασφαλίζει τις κοινωνικές πρόνοιες για τους ανθρώπους που συντείνουν στη συντήρηση και παραγωγή του πολιτισμού. Καταγγέλλουν επιπλέον ότι δεν πραγματοποιήθηκαν επαρκείς δημόσιες διαβουλεύσεις που θα επέτρεπαν στους επαγγελματίες των διαφόρων κλάδων να εκφράσουν τις απόψεις τους, δεν εξετάστηκαν αναλυτικά τα αιτήματα των συνδέσμων και ούτε πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές έρευνες προς αυτή τη κατεύθυνση.

«Αναμένουμε μια δίκαιη και εφαρμόσιμη νομοθεσία που να αναγνωρίζει πραγματικά τις δυνατότητες και τις πραγματικότητες του σύγχρονου πολιτισμού της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι: Εικαστικοί Καλλιτέχνες και Θεωρητικοί Τέχνης Κύπρου – φυτώριο, το ΕΚΑΤΕ, οι Κύπριοι Χαράκτες, η Ένωση Γραφιστών & Εικονογράφων (ΕΓΕΚ), ο Κυπριακός Σύνδεσμος Animation-  ASIFA, η Νέα Κίνηση Χορευτών και Χορογράφων, η Στέγη Χορού Λεμεσού, η Στέγη Χορού Λευκωσίας, το Κυπριακό Κέντρο Σκηνογράφων Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου (CYCSTAT) και το Κέντρο Κυπρίων Συνθετών

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο καθορισμός του πλαισίου και των κριτηρίων απόδοσης του Καθεστώτος του Καλλιτέχνη σε πολιτιστικούς δημιουργούς και επαγγελματίες των δημιουργικών βιομηχανιών και η παροχή και θεσμοθέτηση καλλιτεχνικής χορηγίας προς τους αυτοτελώς εργαζόμενους καλλιτέχνες. 

Κασσιανίδου: Μπορεί να βελτιωθεί στην πράξη

Σε τοποθέτησή της στον «Φ», η Υφυπουργός Πολιτισμού επιμένει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση λύσης στο πρόβλημα κι ότι έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στο μέλλον. Εκφράζει μάλιστα την πεποίθηση ότι είναι είναι σημαντικό να εφαρμοστεί και να αξιολογηθεί στην πράξη και αν προκύψουν προβλήματα να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις. 

Η Λίνα Κασσιανίδου αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ανησυχίες και επιφυλάξεις, τόσο από την κοινότητα των καλλιτεχνών όσο και από πολιτικές δυνάμεις, αλλά διατυπώνει την προσδοκία ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση κι ότι τελικά θα τύχει έγκρισης από τη Βουλή. 

Διαβεβαιώνει, επίσης, ότι προηγήθηκε εκτεταμένη διαβούλευση όπου προσκλήθηκαν όλοι οι φορείς, η οποία μάλιστα καθόρισε πολλές από τις αλλαγές που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Και τονίζει ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλίδες για να αποφευχθούν καταχρήσεις.

Η Λ. Κασσιανίδου υποδεικνύει τέλος ότι νομοσχέδιο στοχεύει να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες των καλλιτεχνών, αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί μια λύση που να τους ικανοποιεί απόλυτα όλους. «Δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή. Αλλά έπρεπε κάπως να προχωρήσουμε με ένα θέμα που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.