Εκ νέου μπαίνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο δημιουργίας αμφιθεάτρου για διαλέξεις και συνέδρια στον χώρο του υπό ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου Κύπρου, από την πρώτη φάση της ανέγερσης του κτηρίου, το οποίο άρχισε να παίρνει μορφή.
Αυτή ήταν μια από τις λίγες ειδήσεις που προέκυψαν κατά τη σημερινή επίσκεψη της Υφυπουργού Πολιτισμού στο εργοτάξιο του μουσείου, στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υφυπουργείου, αλλά και υπηρεσιακών λειτουργών από τα Τμήματα Αρχαιοτήτων και Δημοσίων Έργων. Από την επίσκεψη έλειπε τελικά ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης λόγω καθυστέρησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνεπώς δεν έγινε οποιαδήποτε ενημέρωση πάνω σε τεχνικά θέματα, σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα για την παράδοση του έργου, το κόστος και τη συντήρησή του, ζητήματα δηλαδή που αφορούν το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Σύμφωνα με τη Λίνα Κασσιανίδου ο προκαθορισμένος χώρος για το αμφιθέατρο που είχε αφαιρεθεί από την αρχική συμφωνία και μεταφερθεί στη Β’ Φάση (λόγω προϋπολογισμού) συζητείται και πάλι, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταφορών. «Θεωρούμε πως πρέπει όταν ολοκληρωθεί το Μουσείο, να τελειώσει κι αυτό το κομμάτι γιατί θέλουμε ο χώρος να χρησιμοποιείται και για άλλες δράσεις, δηλαδή για συνέδρια, προβολές ταινιών κ.λπ.» δήλωσε η Υφυπουργός Πολιτισμού, υποδεικνύοντας ότι ο χώρος του Μουσείου θα διαθέτει ανοιχτή πλατεία και καφετέρια μιας και η πρόθεση είναι να αποτελέσει έναν ζωντανό πνεύμονα πολιτισμού κι όχι μόνο ένα Αρχαιολογικό Μουσείο.
Το κτήριο άρχισε να παίρνει μορφή με την ολοκλήρωση του πρώτου υπογείου και σύντομα οι εργασίες προχωρούν στους επόμενους ορόφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι το έργο θα καθυστερήσει κατά έξι μήνες σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, χωρίς ωστόσο να έχουν εκτιμηθεί ακόμη από τον εργολάβο οι καθυστερήσεις που οφείλονται στην απεργία στον τομέα έτοιμου σκυροδέματος. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, πάντως, τονίζει ότι θέλει να αξιοποιήσει το επιπλέον διάστημα που θα προκύψει για τις παράλληλες εργασίες αλλά και την ετοιμασία του εν λόγω αμφιθεάτρου.
Η Λ. Κασσιανίδου ενημερώθηκε επί τόπου για την πορεία των εργασιών, που προχωρούν κανονικά και ανέφερε ότι η συνεργασία και επικοινωνία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων είναι συνεχής. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, όπως τελικά θα ονομάζεται αντί για «Νέο Κυπριακό Μουσείο», είναι ένα τεράστιας κλίμακας έργο κι ένα πολύπλοκο αρχιτεκτονικό μνημείο που προορίζεται να αποτελέσει τοπόσημο για τη Λευκωσία και την Κύπρο.

Σχετικά με την απόφαση για την ονομασία, η Υφυπουργός επεσήμανε ότι το όνομα «Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου» χαρακτηρίζει καλύτερα τον χαρακτήρα και ρόλο του, καθώς θα παρουσιάζονται αρχαιολογικοί θησαυροί από την απώτερη προϊστορία μέχρι και το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου.
Αναφορικά με τις παράλληλες εργασίες που κάνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η Λ. Κασσιανίδου ενημέρωσε ότι έχουν προσληφθεί 10 συντηρητές, οι οποίοι εργάζονται με πλήρη απασχόληση μόνο για το πρόγραμμα συντήρησης των αντικειμένων που θα μπουν στο νέο μουσείο. Κάποια από αυτά είναι τα αντικείμενα που βρίσκονται στην έκθεση του Κυπριακού Μουσείου, τα οποία όμως χρήζουν συντήρησης, διότι βρίσκονται για δεκαετίες εκεί.

Στο υπό ανέγερση μουσείο θα τοποθετηθούν και πολλά νέα ευρήματα από ανασκαφές που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες. Οι 10 νέοι συντηρητές μαζί με τους συντηρητές της Εφορίας Μουσείων εργάζονται συστηματικά με τα αντικείμενα που θα εκτεθούν στο νέο μουσείο και οι αρχαιολόγοι εργάζονται πάνω στα κείμενα, τις πληροφορίες, τις λεζάντες και στα αντικείμενα που επιλέγονται για τη μόνιμη έκθεση.
Οι αρχαιολόγοι της Εφορίας Μουσείων και πέντε νέοι αρχαιολόγοι που προσλήφθηκαν ειδικά για το έργο εργάζονται πάνω στα κείμενα και τις πληροφορίες για τα αντικείμενα που επιλέγουν από τη μόνιμη έκθεση και από τις αποθήκες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στη βάση μουσειογραφικής μελέτης που έχει ήδη εκπονηθεί. Σύμφωνα με την Υφυπουργό Πολιτισμού «ξέρουμε ακριβώς πού θα μπει το κάθε αντικείμενο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα προκηρύχθηκε ανοικτός διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών για δημιουργία γραφιστικών συνθέσεων, ψηφιακών εφαρμογών και πολυμέσων, εξοπλισμός που θα τοποθετηθεί μέσα στο νέο κτήριο. Πρόκειται για ένα σύγχρονο μουσείο με πολλές εφαρμογές, διαδραστικές οθόνες και άλλα εργαλεία που θα βοηθούν τον επισκέπτη να έχει μια καλύτερη επαφή με το υλικό που εκτίθεται. Όλα αυτά τρέχουν παράλληλα με την κατασκευή του κτηρίου και όταν αυτό θα είναι έτοιμο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα αρχίσει να στήνει την έκθεση– μια διαδικασία που θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί.