Η συζήτηση για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο πολιτισμός στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας ήταν στο επίκεντρο διάσκεψης στην Ουκρανία, στη οποία συμμετείχε και η Υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου.
Η διάσκεψη με θέμα «Συνεργασία για την Ανθεκτικότητα» έλαβε χώρα την 1η Φεβρουαρίου στην πόλη Ούζχοροντ της δυτικής Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν για το μέγεθος της καταστροφής των μνημείων και πολιτιστικών δομών της χώρας και της απώλειας και σύλησης πολιτιστικών αγαθών, αλλά και για τα μέτρα που λαμβάνουν για την προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και ταυτότητας.
Συμμετείχαν ο Μαλτέζος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Γκλεν Μικάλεφ, Υπουργοί Πολιτισμού κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη, Υπουργοί Πολιτισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς επίσης εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO, και εκπρόσωποι των ουκρανικών αρχών. Στο περιθώριο της Διάσκεψης, η Λίνα Κασσιανίδου είχε διμερείς επαφές με ομολόγους της Υπουργούς Πολιτισμού της ΕΕ, όπως με την Υπουργό Πολιτισμού της Πολωνίας, αλλά και με τον ίδιο τον Επίτροπο.
Στην παρέμβασή της, κατά τη θεματική ενότητα «Εθνικές και διεθνείς κυρώσεις: Καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών», η Υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κύπρου και τις τραγικές συνέπειες που επέφερε στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και στον πολιτισμό μας ευρύτερα η Τουρκική εισβολή του 1974 και η επί 50 χρόνια συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Λίνα Κασσιανίδου ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του Τμήματος Αρχαιοτήτων, προσπαθεί να παρακολουθεί τις παράνομες ανασκαφές στα κατεχόμενα εδάφη και να λαμβάνει μέτρα κατά την παράνομη διακίνηση και πώληση κυπριακών αρχαιοτήτων.
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δράσουμε», τόνισε, «γιατί παρά τα νομοθετικά μέτρα, τις διεθνείς συμβάσεις και την ευρεία διάδοση των κωδίκων δεοντολογίας, το εμπόριο αρχαιοτήτων παγκοσμίως έχει εντατικοποιηθεί, ενώ η δυνατότητα πώλησης μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες έχει πολλαπλασιάσει τους υποψήφιους πελάτες και τον αριθμό και το είδος των αντικειμένων προς πώληση».
Επισήμανε επίσης την έντονη προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος για καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης των αρχαιοτήτων, μέσω διεθνών ή διακρατικών συνεργασιών και με την επίκληση διεθνών συμβάσεων και δράσεων έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ, που αφορούν θέματα παράνομης εξαγωγής και εμπορίας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ζήτησε δε από τους παρευρισκόμενους να υπογράψουν τη Σύμβαση της Λευκωσίας, εξηγώντας ότι είναι η μόνη διεθνής συνθήκη που επικεντρώνεται σε ποινικά μέτρα και κυρώσεις για παράνομες δραστηριότητες, όπως η καταστροφή και η διακίνηση πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα παρέχει ένα πλήρες σύνολο μέτρων για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών για την καλύτερη πρόληψη και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και της σκόπιμης καταστροφής πολιτιστικών αγαθών.

Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση όλων των Κυπρίων για τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας με την ευχή για επίτευξη της πολυπόθητης ειρήνης και απηύθυνε πρόσκληση σε εμπειρογνώμονες από την Ουκρανία για επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο με σκοπό τη συνεργασία με τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού, αλλά και άλλων κυβερνητικών τμημάτων.
«Η Κύπρος είναι εδώ, για να υποστηρίξει εσάς και τις προσπάθειές σας για την προστασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς και του πολιτιστικού τομέα. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί» κατέληξε.