Σημαντικά αναβαθμισμένο θα ξανανοίξει τις πύλες του στις 11 Μαρτίου το το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.
Το Μουσείο ανοίγει με νέα μουσειολογική προσέγγιση, πλούσιες θεματικές ενότητες και σημαντική χρήση νέων τεχνολογιών στην παρουσίαση.
Οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης που διενεργούνται συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, κάτι που διαπίστωσε και ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Γιώργος Γεωργίου, που επισκέφτηκε την Παρασκευή τον χώρο και ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή του Μουσείου Γιάννη Ηλιάδη.

Ο Γ. Γεωργίου διαπίστωσε ότι συντελείται εξαιρετική δουλεία, για ένα μουσείο που θα εμπλουτίσει τη μουσειακή προβολή μίας ιδιαίτερα σημαντικής πτυχής της Κυπριακής Αρχαιολογίας.
Η συμβολή του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο έργο ήταν πολύπλευρη και καθοριστική. Εκκλησιαστικές αρχαιότητες που συλήθηκαν από την κατεχόμενη γη και μετά από πολυετείς αγώνες και προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Εκκλησίας της Κύπρου επαναπατρίστηκαν, βρίσκουν τώρα μία εντυπωσιακή μουσειακή παρουσίαση.

Επιπλέον, το Τμήμα Αρχαιοτήτων παραχώρησε στη νέα έκθεση σημαντικό αριθμό αρχαιοτήτων από τις συλλογές του, ενώ μεταξύ άλλων συντηρητές του συντήρησαν μεγάλο αριθμό εκθεμάτων και παρείχε διοικητική στήριξη.
Το Βυζαντινό Μουσείο έχει υποστεί ριζική ανακαίνιση κι έχει εμπλουτιστεί με εντυπωσιακό αριθμό νέων εκθεμάτων που χρονολογούνται από τον 4ο ως τον 18ο αιώνα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν χριστιανικές και μεσαιωνικές αρχαιότητες που παραχωρήθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων με το καθεστώς του μακροχρόνιου δανεισμού και επαναπατρισθέντες θησαυροί από τις κατεχόμενες περιοχές που συντηρήθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ειδικούς από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Τον Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων συνόδευσε κλιμάκιο λειτουργών από την συντηρήτρια Α’, Στέλλα Πισσαρίδου, τον συντηρητή Λευτέρη Χαραλάμπους και την αρχαιολογική λειτουργό Α. Γεωργιάδου.
