Τη δημιουργία μιας νέας Έδρας ERA του προγράμματος Horizon Europe στις Αρχαιολογικές Επιστήμες ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου.

Η σχετική τελετή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού Λίνας Κασσιανίδου και του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Γεώργιου Κωμοδρόμου.

Η έδρα απονέμεται στον καθηγητή Πάτρικ Ντεγκρίζ, ηγέτη στις μελέτες ισοτόπων διεθνώς.

Η έδρα ERA έχει στόχο την ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων αναλυτικών προσεγγίσεων στη μελέτη ισοτόπων για την αντιμετώπιση βασικών ερευνητικών ερωτημάτων στην αρχαιολογία και το περιβάλλον. Μέσω του έργου, θα επεκταθεί και θα ενισχυθεί η αναλυτική αριστεία των ερευνητών στο Ινστιτούτο Κύπρου, ώστε οι μελέτες ισοτόπων να συμπεριληφθούν  στην αντιμετώπιση βασικών αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών ερευνητικών ερωτημάτων για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Καλωσορίζοντας του προσκεκλημένους ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι το ΙΚυ πρωτοπορεί σε αυτό το τομέα, καθώς γιορτάζει τη δημιουργία της η 4ης Έδρας ERA, οι οποίες έδρες απονέμονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και μια δεκαετία. Την ίδια ώρα συνεχάρη τον καθηγητή Ντεγκρίζ για την επιτυχία του, τονίζοντας οι Έδρες ERA, συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της εξειδίκευσης στα ερευνητικά ιδρύματα. 

H Υφυπουργός Πολιτισμού υπέδειξε ότι η εξασφάλιση, μέσα από μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία, μιας Έδρας ERA για το Ινστιτούτο Κύπρου, αποτελεί τεράστια επιτυχία. Ο στόχος του χρηματοδοτικού προγράμματος των Εδρών ERA, είπε, είναι να προσελκύσει υψηλού επιπέδου ερευνητές σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της ερευνητικής τους ικανότητας.

Η συγκεκριμένη Έδρα παρέχει νέες ευκαιρίες για συνεργασίες εντός Κύπρου αλλά και με γειτονικά κράτη, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον ρόλο της χώρας.

Σε χαιρετισμό του εκ μέρους του του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο Γ. Κωμοδρόμος, αφού συνεχάρη το Ινστιτούτο Κύπρου για την τεράστια επιτυχία, έκανε λόγο για ορόσημο που αντικατοπτρίζει τη σταθερή δέσμευση της Κύπρου στην αριστεία και την έρευνα, αλλά και το όραμά της να καταστεί περιφερειακό κέντρο επιστήμης και καινοτομίας.

Ο καθηγητής Πάτρικ Ντεγκρίζ αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του έργου, το οποίο όπως είπε, εστιάζει στην εμβάθυνση της τεχνογνωσίας σε μελέτες σταθερών και βαρέων ισοτόπων σε όλες τις αρχαιολογικές επιστήμες, ως μια ενοποιητική προσέγγιση για την περιβαλλοντική αρχαιολογία, τις μελέτες ανθρώπινης διατροφής και κινητικότητας και την έρευνα αρχαιολογικών υλικών.