Τριήμερο θεατρικό εργαστήρι με εμψυχωτή τον Ιταλό σκηνοθέτη Φάμπιο Τολέντι, καλλιτεχνικό διευθυντή του Ιταλικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, διοργανώνει τον Φεβρουάριο στη Λευκωσία το Κυπριακό Κέντρο του ΔΙΘ.
Το εργαστήρι με τίτλο «Eco-Arts Lab (Cyprus)» διοργανώνεται από τις 23 έως και τις 25 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «ΝΑΤ (Nature, Arts, Technologies)», του οποίου το ΚΚΔΙΘ είναι ένας εκ των εταίρων.
Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλούνται ανερχόμενοι καλλιτέχνες ανεξαρτήτως φύλου που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάτρου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Το συνολικής διάρκειας 18 ωρών θεατρικό εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στη Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελλιώτισσα και θα συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Μέσα από το εντατικό εργαστήρι, οι συμμετέχοντες θα εργαστούν σε ειδικές τεχνικές αποκτώντας εξειδικευμένες γνώσεις στις site–specific παραστάσεις σε εξωτερικές, φυσικές τοποθεσίες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μεθοδολογίες θεατρικής πρακτικής, οι οποίες εφαρμόζονται σε ξεχωριστές και σημαντικές φυσικές τοποθεσίες ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα σε χώρες της Μεσογείου.
Το εργαστήρι είναι πρακτικού χαρακτήρα κι έχει ως κεντρική πτυχή τη σωματική θεατρική εκπαίδευση, ως βάση για την προετοιμασία του ερμηνευτή. Από ανάσα σε σώμα, από χειρονομία σε φωνή, από φωνή σε χορωδία, σε ένα προσεγμένο αποτέλεσμα επί σκηνής: ένα πολύ έντονο full-immersion εργαστήρι με πολλαπλές φωνές και διεθνή χαρακτήρα. Αυτή η εμπειρία θα προσφέρει στους καλλιτέχνες σημαντικά εργαλεία που μπορούν να συμβάλουν στην εξέλιξη των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και στην ανάπτυξη νέων διεθνών συνεργασιών.
Ο πυρήνας των δημιουργικών εργασιών του εργαστηρίου θα είναι επιλεγμένα κείμενα της Γαλλίδας συγγραφέα Μαργκερίτ Ντυράς, από τα λογοτεχνικά έργα «Ο εραστής», «Η οδύνη» και «Η αρρώστια του θανάτου».
Το «Eco-Arts Lab (Cyprus)» αποτελεί την πρώτη δραστηριότητα του Προγράμματος ΝΑΤ εντός της Κύπρου, ενώ μέσω αυτού θα γίνει η επιλογή των Κύπριων καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν στα τρία Eco-Arts Residencies – διεθνείς καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνουν πολυάριθμες οικολογικές δραστηριότητες με τις τοπικές κοινότητες και με διεθνείς και ντόπιους καλλιτέχνες – τα οποία θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο («Of Water and Wine»/ «ὕδωρ καί οἶνος» στον Καλοπαναγιώτη, Μάιος 2025), τη Ρουμανία («Ο άλλος είμαι εγώ» στην πόλη Σφίντου Γκεόργκε, Ιούνιος 2025) και την Ιταλία («Η φύση είμαστε εμείς» στο Σαλέντο, Σεπτέμβριος 2025). Τα Eco-Arts Residencies θα οδηγήσουν στη σκηνοθεσία μιας διεθνούς παράστασης με επίκεντρο το έργο της Μαργκερίτ Ντυράς.
Eco-Arts Lab (Cyprus), Λευκωσία, Αίθουσα Καστελιώτισσα, 23 – 25 Φεβρουαρίου, 10π.μ.- 1μ.μ. & 2-5μ.μ. Γλώσσα εργαστηρίου: αγγλικά
Αίτηση συμμετοχής
•Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου τα πιο κάτω (στην αγγλική γλώσσα):
- Πρόσφατο βιογραφικό σημείωμα συμπεριλαμβανομένων φωτογραφίας, καθώς και στοιχείων επικοινωνίας.
- Επιστολή στην οποία αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Εργαστήρι (Motivation letter).
•Δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nat.euproject@gmail.com
•Σημαντική σημείωση: Απαιτείται καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας
Το Πρόγραμμα NAT

Το Πρόγραμμα «ΝΑΤ (Nature, Arts, Technologies)» συντονίζεται από το Ιταλικό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ιταλία), σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Κύπρος), το Uniunea Teatrală din România/ Ρουμανικό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ρουμανία), το Human Development and Culture International School (Γεωργία) και το Εργαστήριο Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας – Τμήμα Μηχανικών για την Καινοτομία του Πανεπιστημίου του Σαλέντο (Ιταλία). Το Πρόγραμμα ΝΑΤ συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της ΕΕ.
Το Πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2026. Αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που στοχεύουν στη δημιουργία καινοτόμων μοντέλων στον τομέα των παραστατικών τεχνών, εστιάζοντας στην περιβαλλοντική και διαπολιτισμική βιωσιμότητα, σε δράσεις ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων και στη συνδημιουργία μεταξύ καλλιτεχνών, ειδικών ψηφιακών τεχνολογιών, ανθρώπων από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα.