Από την αρχή της καριέρας του ο Ρέντσο Πιάνο έθεσε τη βιοκλιματικότητα ως άξονα της αρχιτεκτονικής του δουλειάς, πράγμα που συνεχίζει να κάνει και στα 87 του χρόνια. Παράδειγμα η νοσοκομειακή αυτή κοινότητα στα Αραβικά Εμιράτα η οποία, χωρίς υπερβολή, αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Με στόχο τη μετατροπή του εμιράτου Sharjah (Σάρτζια) σε ιατρικό κέντρο προηγμένων παροχών, ο εμίρης σε συνεργασία με τον Όμιλο BEEAH, το Mass General Brigham Hospitals Network και το Dana-Farber Cancer Institute, προχώρησαν σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για σχεδίαση μίας ολόκληρης κοινότητας με νοσοκομεία, εργαστήρια, κέντρα έρευνας και άλλες ιατρικές υπηρεσίες που «θα διέπονται από τις τελευταίες διεθνείς βέλτιστες πρακτικές σε όλους τους τομείς», όπως τουλάχιστον είναι ο στόχος.

Η ιατρική κοινότητα, με την ονομασία Jawaher Boston Medical District, θα σχεδιαστεί από τον Ρέντσο Πιάνο, η πρόταση του οποίου κέρδισε το διαγωνισμό. Οι πρώτες εικόνες του έργου έχουν ήδη κυκλοφορήσει, με κύριο στοιχείο να ξεχωρίζει η τεράστια λεπτεπίλεπτη οροφή που θα στεγάζει όλες τις υπηρεσίες ως ένα κομψό φωτοβολταικό πάρκο.

Το έργο αντικατοπτρίζει το όραμα του Sharjah να γίνει κορυφαίος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης στη Μέση Ανατολή. Θα καλύπτει μια σειρά από ειδικότητες όπως ογκολογία, υγεία των γυναικών, παιδιατρική, καρδιαγγειακές ασθένειες, νευροεπιστήμες, συμπεριφορική υγεία, αποκατάσταση καθώς και πρόληψη με την «ιατρική του τρόπου ζωής». Θα επεκτείνει επίσης τη δράση του με ένα ισχυρό δίκτυο φροντίδας σε σπίτια, σχολεία, χώρους εργασίας και γειτονιές του εμιράτου.

Στόχος είναι όπως το έργο εξυπηρετεί την κοινότητα, αλλά και όλη τη Μέση Ανατολή, παρέχοντας εξαιρετικά προηγμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει στο ιατρικό προσωπικό να έχει πρόσβαση στις πιο πρόσφατες ιατρικές μελέτες και έρευνες.
Από πλευράς αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ο στόχος είναι η δημιουργία ενός χώρου ανοικτού, συνεκτικού και βιώσιμου. «Αυτή η προσέγγιση, εξηγεί εκπρόσωπος του αρχιτεκτονικού γραφείου RPBW, διασφαλίζει ότι το νοσοκομείο δεν είναι απλώς ένας χώρος θεραπείας, αλλά ένα καταφύγιο θεραπείας και ηρεμίας για ασθενείς, οικογένειες και ιατρικό προσωπικό».
Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται η δέσμευση για διαφάνεια και σύνδεση με τη φύση, με γνώμονα τη φιλοσοφία της RPBW να δημιουργεί περιβάλλοντα που δίνουν προτεραιότητα στο φως, τη διαφάνεια και την αρμονία. Ένα πάρκο γεμάτο δέντρα ορίζει την τοποθεσία, προσφέροντας στους ασθενείς και στους επισκέπτες έναν θεραπευτικό φυσικό χώρο για ενίσχυση της ευεξίας. Το νοσοκομείο θα σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να συγχωνεύεται στο καταπράσινο περιβάλλον, ενώ μεγάλα παράθυρα και ανοιχτές διατάξεις θα παρέχουν γενναιόδωρη θέα στο πάρκο.

«Στόχος μας, συνεχίζει ο Antoine Chaaya, συνεργάτης της RPBW, είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο για το νοσοκομείο του μέλλοντος, παρέχοντας ένα θεραπευτικό και βιώσιμο περιβάλλον που συνδυάζει την ιατρική τεχνολογία αιχμής με έναν ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό, διασφαλίζοντας την αριστεία στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης για τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και το προσωπικό».
Κεντρικό στοιχείο όσον αφορά τη βιωσιμότητα του έργου (όπως ήδη προαναφέρθηκε), είναι το σύστημα στέγασης, εξοπλισμένο με φωτοβολταϊκά πάνελ για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή η δομή θα παρέχει παράλληλα σκίαση, συμβάλλοντας στην ενεργειακή απόδοση της εγκατάστασης. Επιπλέον, ο σχεδιασμός του τοπίου θα περιλαμβάνει ένα ποικίλο οικοσύστημα ντόπιων και προσαρμοσμένων ειδών δέντρων, μαζί με πολυεπίπεδες φυτεύσεις που θα σχηματίζουν ξέφωτα, περιβόλια και ελαιώνες. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο ενισχύει τον αισθητικό και θεραπευτικό τομέα αλλά βελτιώνει επίσης τις μικροκλιματικές συνθήκες της τοποθεσίας.
Ελεύθερα 5.1.2025