Λάβρος κατά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πολιτιστική πολιτική ήταν την Τρίτη κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2025, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας. Οι τοποθετήσεις του προκάλεσαν την αντίδραση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, που ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη κατατίθεται στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι αυτή η κυβέρνηση λέει πολλά και κάνει λίγα και επεσήμανε ότι στον η αύξηση στον φετινό προϋπολογισμό του Υφυπουργείου αφορά δαπάνες για συντήρηση κτηρίων και μισθοδοσία. «Οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού, μένουν γι’ ακόμα μια χρονιά στα ‘θα’ των ομιλιών του Προέδρου» τόνισε.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επενδύει φέτος το 0,46% του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον τομέα λέγοντας σκωπτικά: «Μην επενδύσετε άλλα, θα βαρυστομαχιάσει ο Πολιτισμός».

Υποστήριξε επίσης ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ούτε στόχο, ούτε όραμα και στάθηκε στο τι λέχθηκε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή από την αρμόδια Υφυπουργό.

  • Για το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη, η Υφυπουργός ήλπιζε ότι θα κατατεθεί το Νοέμβριο. Τώρα που έχουμε Δεκέμβριο θα ελπίζουμε για το Γενάρη.
  • Για το μητρώο καλλιτεχνικών φορέων, υπάρχει η πρόθεση να δημιουργηθεί αλλά να περιμένουμε.
  • Για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό των χορηγικών προγραμμάτων του Υφυπουργείου επίσης να περιμένουμε.
  • Για τις προτάσεις που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για δημιουργία μουσείου συγγραφέων και επιχορήγηση της αγοράς βιβλίων Κυπρίων συγγραφέων, το Υφυπουργείο δήλωσε άγνοια, αλλά θα λάβει γνώση και να περιμένουμε.
  • Για τη στελέχωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων που έχει εδώ και χρόνια ανάγκη στελέχωσης με αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς και πάλι να περιμένουμε. Από το 2013 περιμένουμε.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει ν’ αυξηθούν σημαντικά τα κονδύλια για τις παραγωγές, για τη στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, να κατοχυρωθεί η συμμετοχή των φορέων του Πολιτισμού στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, να ρυθμιστεί το καθεστώς του καλλιτέχνη, να γίνει επαναφορά του τιμητικού επιδόματος για συνταξιούχους και μάχιμους δημιουργούς όπως δινόταν μέχρι το 2013, να προωθηθούν σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές και ν’ αυξηθεί η καλλιτεχνική παιδεία με τη δημιουργία και Πανεπιστημιακού Τμήματος Μουσικής.

Αρχές Ιανουαρίου το νομοσχέδιο για καθεστώς καλλιτέχνη

Σε απάντησή του στις δηλώσεις Χρ. Χριστόφια, το Υφυπουργείυ διαβεβαιώνει ότι η αναγνώριση του πολιτισμού ως ενός από τους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς τομείς της οικονομίας αποτελεί πρωταρχικό στόχο και γι’ αυτό επιδιώκεται η ετήσια αύξηση των δαπανών στον Πολιτισμό, μέσω του κρατικού Προϋπολογισμού αλλά και μέσω εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.

Το Υφυπουργείο υπογραμμίζει επίσης ότι προσδίδει μεγάλη σημασία στην ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη, «το οποίο αποτέλεσε προτεραιότητά από της ιδρύσεως του Υφυπουργείου τον Ιούλιο του 2022». Το Νομοσχέδιο, που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας,  κατατέθηκε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο τον Σεπτέμβριο 2024 μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με τους καλλιτέχνες και τους Πολιτιστικούς Φορείς που διήρκεσαν τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, το Νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές Ιανουαρίου 2025 για έγκριση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Περαιτέρω αναφέρεται ότι ο εκσυγχρονισμός των χορηγικών προγραμμάτων είναι μια δυναμική κι εξελισσόμενη διαδικασία «που άρχισε με βελτιώσεις στα Προγράμματα ΘΥΜΕΛΗ, Πολιτισμός και ΚΥΠΡΙΑ». Πρόσθετες και πιο ριζικές αναθεωρήσεις για τα προαναφερθέντα αλλά και για τα υπόλοιπα Χορηγικά Προγράμματα θα πραγματοποιηθούν «μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων των ερευνών κοινού και καλλιτεχνικών δημιουργών που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, αλλά και μετά την ολοκλήρωση των ερευνών εστίασης ανά τομέα που θα διενεργηθούν το 2025».

Το Υφυπουργείο επιμένει ότι εξέχουσας σημασίας είναι η δημιουργία και λειτουργία εντός του 2024 της ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής και αξιολόγησης υπό την ονομασία Grants4Arts.

Επίσης, τονίζεται ότι η κατοχύρωση της συμμετοχής των φορέων του πολιτισμού στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, διασφαλίζεται με τις συνεχείς διαδικασίες ανοικτής διαβούλευσης για συζήτηση θεμάτων πολιτικής όλου του φάσματος του πολιτισμού, με τη συμμετοχή τους σε θεσμοθετημένες Συμβουλευτικές Επιτροπές, σε Επιτροπές Αξιολόγησης για τα Χορηγικά Προγράμματα κ.ά.

Όσον αφορά τις πολιτιστικές υποδομές, το Υφυπουργείο αναφέρει μεταξύ άλλων την προώθηση της δημιουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύπρου, την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων του Κουρίου, το Θέατρο Παλλάς, το Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας, την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Λάρνακας και Πόλης Χρυσοχούς, την αποκατάσταση και ανάδειξη του Μνημείου της Πύλης Αμμοχώστου και την ψηφιοποίηση των πολιτιστικών υποδομών.