Την πεποίθηση ότι το Κυπριακό Κολλέγιο Τέχνης, που ίδρυσε ο Στας Παράσκος το 1969, θα «επιβιώσει» από τις σημερινές προσπάθειες της κυβέρνησης να την κλείσει και να ατιμάσει τη μνήμη του πατέρα του, Στας Παράσκου, εξέφρασε ο Μιχαήλ Παράσκος.
Ο γιος του αείμνηστου Κύπριου εικαστικού (1933-2014), που είναι μυθιστοριογράφος, λέκτορας και συγγραφέας τέχνης, παρενέβη δημόσια μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις της Γενικής Διευθύντριας του Υφυπουργείου Πολιτισμού στον «Φ».
Σύμφωνα με τον Μ. Παράσκο, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της Εμμανουέλας Λαμπριανίδη, οι λεγόμενοι «κληρονόμοι» του Στας Παράσκου είναι στην πραγματικότητα η Cyprus College of Art Ltd.
«Η Cyprus College of Art Ltd δεν ‘ζητά να της απονεμηθούν (οι εγκαταστάσεις στη Λέμπα) λόγω της συγγένειάς της με τον ιδρυτή’», όπως σημειώνει ο Μιχαήλ Παράσκος, αλλά ζητά από την κυβέρνηση «να τηρήσει τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από προηγούμενα καθεστώτα, ότι θα υπήρχε χώρος στο νέο κτίριο για τη λειτουργία του Κυπριακού Κολλεγίου Τέχνης».
Ο Μιχαήλ Παράσκος θεωρεί «αγενή και δυνητικά δυσφημιστικό» τον χαρακτηρισμό από τη Γενική Διευθύντρια της Cyprus College of Art Ltd ως «σκιά».
«Αυτή η γλώσσα δεν είναι κατάλληλη για δημόσια λειτουργό και θα πρότεινα στην κα Λαμπριανίδη να εξετάσει κατά πόσο μπορεί να συνεχίσει να κατέχει τη θέση της στη δημόσια υπηρεσία όταν χρησιμοποιεί τέτοιου είδους εκφράσεις εναντίον πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας» υπογραμμίζει ο γιος του Στας Παράσκου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό Κολλέγιο Τέχνης, ο Μ. Παράσκος σημειώνει ότι επέζησε της τουρκικής εισβολής το 1974, η οποία το εκδίωξε από την Αμμόχωστο και «θα επιβιώσει και από τις σημερινές προσπάθειες της κυβέρνησής μας να την κλείσει και να ατιμάσει τη μνήμη του πατέρα μου, Στας Παράσκου. Όμως, οι ιστορικοί κάποια μέρα θα γράψουν ότι η κυβέρνηση δεν συμπεριφέρθηκε με τιμιότητα σε αυτή την υπόθεση».
Η ιστορία του Κυπριακού Κολλεγίου Τέχνης
Το Κυπριακό Κολλέγιο Τέχνης, το πρώτο του είδους του στην Κύπρο, ιδρύθηκε από τον Στας Παράσκο το 1969. Χρησιμοποιώντας τις συνδέσεις του στο βρετανικό καλλιτεχνικό κόσμο, ο Παράσκος μπόρεσε να φέρει στο Κολλέγιο έναν μεγάλο αριθμό διεθνούς φήμης καλλιτεχνών όπως οι Άντονι Κάρι, Ντένις Κρέφελντ, Τέρι Φροστ, Κλάιβ Χεντ, Γιούαν Ούγκλοου, Ρέιτσελ Γουλάιτρεντ κ.ά. μαζί με εκατοντάδες φοιτητές τέχνης από τη Βρετανία και αλλού, με αποτέλεσμα να υπάρχει, όπως αναφέρει ο Τζον Κόρναλ στο The London Magazine το 1996, μια διακριτή επίδραση των κυπριακών στοιχείων στη βρετανική τέχνη κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Έφτασε να θεωρείται ένα από τα πολιτιστικά κεφάλαια της Κύπρου από διάφορους Προέδρους της Κύπρου και άλλους αξιωματούχους μεταξύ των δεκαετιών 1970- 1990.
Παρότι κυρίως ζωγράφος, ο Στας Παράσκος ξεκίνησε το 1992 ένα φιλόδοξο έργο γλυπτικής τοίχου στο χωριό Λέμπα. Ο τοίχος αποτελείται από βρετανικά και ανακυκλωμένα καθημερινά αντικείμενα και περιλαμβάνει ένα μείγμα από αφηρημένες και φιγουρατίβες μορφές.

Μια οδός στη Λέμπα, εκεί που βρίσκεται σήμερα το Πολιτιστικό Χωριό, έχει ονομαστεί προς τιμήν του στη μνήμη του.