Κατατέθηκαν στο Υφυπουργείο Πολιτισμού οι φάκελοι και οι αιτήσεις των υποψήφιων πόλεων από την Κύπρο που επιθυμούν να διεκδικήσουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030.

Οι υποψήφιες πόλεις ήταν υποχρεωμένες να καταθέσουν το έντυπο αίτησης μέχρι και σήμερα Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου. Η κατάθεση των bidbook είναι επιστέγασμα μιας πολύμηνης και απαιτητικής δουλειάς.

Την αρχή έκανε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου το Λεμεσός 2030 που κατέθεσε επίσημα τον Φάκελο Διεκδίκησης της Λεμεσού στο αρμόδιο τμήμα του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Ακολούθησαν η Λάρνακα και το Κούριο την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή η Αγία Νάπα και η Λευκωσία.  

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την παραλαβή των αιτήσεων και χαιρέτισε το ενδιαφέρον όσων έχουν υποβάλει αίτηση για τον τίτλο.

Οι υποψήφιες πόλεις θα κληθούν να παρουσιάσουν την πρόταση τους και να απαντήσουν στις ερωτήσεις της δωδεκαμελούς Επιτροπής Επιλογής στα τέλη Φεβρουαρίου 2025, με την απόφαση για το ποιες πόλεις θα συνεχίσουν στην τελική φάση να ανακοινώνεται αμέσως μετά.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ως Διαχειριστική Αρχή, στο παρόν στάδιο παρέλαβε τις αιτήσεις και τις διαβιβάζει στη 12μελή ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα τις αξιολογήσει. Με βάση τις συστάσεις της ΕΕ και του οικείου Κανονισμού, τα ονόματα των εν λόγω εμπειρογνωμόνων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού μία εβδομάδα πριν από τη συνάντηση προεπιλογής, που θα λάβει χώρα στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η ομάδα θα αποτελείται από 12 μέλη, εκ των οποίων οι δέκα διορίζονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οργανισμούς και οι δύο από την Υφυπουργό Πολιτισμού σύμφωνα με τις σχετικές εθνικές διαδικασίες και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Μια μεγάλη πορεία δύο ετών, η πρώτη δηλαδή φάση του διαγωνισμού, έκλεισε τον κύκλο της, με το Λεμεσός 2030 να έχει κάνει σημαντικά βήματα προσέγγισης της κοινότητας, σε ένα εγχείρημα δύσκολο μεν, αλλά καθόλα ουσιώδες: να απαντήσει στο ερώτημα “Ποια εν η Λεμεσός σου;” και να φανταστεί μια πόλη το 2030 στην ευρωπαϊκή της διάσταση, που θα διατηρεί συνάμα τον αυθεντικό της χαρακτήρα» αναφέρει η τοποθέτηση της ομάδας της Λεμεσού.

Εποικοδομητικές συζητήσεις με την κοινωνία των πολιτών μέσα από ομάδες εστίασης· καταγραφή απόψεων για την πόλη, τον πολιτισμό και τους χώρους που αυτός εξυπηρετεί· ουσιαστικός διάλογος με μικρούς και μεγάλους μαθητές· χαρτογράφηση της πολιτιστικής δραστηριότητας της Λεμεσού είναι μόνο λίγες από τις δράσεις που η υποψήφια πόλη έφερε σε πέρας αυτή τη διετία.

Ενθουσιασμός επικράτησε και στο Λάρνακα 2030 με την παραλαβή από το τυπογραφείο του φακέλου υποψηφιότητας. «Είχαμε τη μεγάλη χαρά, τη συγκίνηση και την τιμή να καταθέσουμε τον φάκελο της υποψηφιότητας της Λάρνακας στο Υφυπουργείο Πολιτισμού για την πρώτη φάση του διαγωνισμού για τον τίτλο της ΠΠΕ 2030.

Το βιβλίο είναι ο καρπός της συνδημιουργίας εκατοντάδων ανθρώπων που συμμερίστηκαν το ίδιο όραμα για μια καλύτερη πόλη και επαρχία, πιο συμπεριληπτική, πιο αειφόρα, πιο προσβάσιμη» αναφέρει η ομάδα.

«Δυόμιση χρόνια εντατικής και συστηματικής δουλειάς, περισσότεροι από 1300 άνθρωποι που έμπρακτα συνδημιούργησαν την πρόταση της Λάρνακας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030, οι επιθυμίες και τα όνειρα μιας ολόκληρης πόλης και όλη της επαρχίας Λάρνακας συνοψίζονται σε αυτό το βιβλίο» προσθίθεται.

Ο οργανισμός «Κούριον 2030» ανακοίνωσε με υπερηφάνεια την επίσημη υποβολή του φακέλου υποψηφιότητάς του για το στάδιο προεπιλογής του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030. «Η συμμετοχή μας στο διαγωνισμό  είναι μια πρόσκληση να ανακαλύψουμε εκ νέου τη δύναμη του πολιτισμού για τη αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων, την καλλιέργεια διαλόγου και την έμπνευση για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους» αναφέρεται.

«Η πρόταση μας αντιπροσωπεύει μήνες αφοσίωσης, συνεργασίας και δημιουργικής φιλοδοξίας και είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία που ενθαρρύνει την επανεξέταση της αξίας του πολιτισμού για τις τοπικές κοινότητες, ενώ παράλληλα χτίζει νέες γέφυρες σε όλη την Ευρώπη».

«Εκφράζουμε τις θερμότερες ευχές μας για επιτυχία σε όλες τις υπόλοιπες υποψήφιες πόλεις που συμμετέχουν σε αυτό το εμπνευσμένο ταξίδι. Θέλουμε να εκφράσουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια: τοπικούς και διεθνείς συνεργάτες, πολιτιστικούς οργανισμούς, καλλιτέχνες και κατοίκους που μοιράστηκαν ιδέες για το έργο αυτό και εργάστηκαν μαζί μας. Η ενέργεια και η δημιουργικότητά σας έδωσαν ζωή στο πνεύμα της πρότασης του Δήμου Κουρίου».

Με συγκρατημένη αισιοδοξία, ιδιαίτερη χαρά, βαθιά συγκίνηση και ευθύνη κατέθεσε τον φάκελο της υποψηφιότητάς της η Αγία Νάπα 2030.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια Τασούλα Καλλένου ανέφερε ότι η Αγία Νάπα με την επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητας της γυρίζει σελίδα στην ιστορία της. «Το βιβλίο με τις προτάσεις μας που καταθέσαμε δεν είναι απλώς ένα έγγραφο, αλλά το αποτύπωμα του οράματός μας και αποτέλεσμα μηνών εντατικής δουλειάς, συνεργασίας και αφοσίωσης» είπε.

«Για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκε να κοιτάξουμε βαθιά στις ρίζες μας, να αφουγκραστούμε τις φωνές της κοινότητας και να συνδέσουμε την πλούσια κληρονομιά μας με τις προοπτικές του μέλλοντος. Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο προκλήσεις, αλλά και απέραντη δημιουργικότητα και ελπίδα. Ομάδες ειδικών, καλλιτεχνών, φορέων, αλλά και απλών πολιτών εργάστηκαν ακούραστα για να διαμορφώσουν κάθε σελίδα του βιβλίου».

Η προετοιμασία αυτής της πρότασης ήταν για την Τ. Καλλένου «μια πράξη αγάπης για τον τόπο μας, μια συλλογική προσπάθεια έτσι ώστε να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα, προσθέτοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι του από τα πρώτα σχέδια, τις διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία, μέχρι τις άγρυπνες νύχτες που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί κάθε λεπτομέρεια».

Η Λευκωσία κατέθεσε επίσημα τον φάκελό της την Παρασκευή και διατηρεί κι αυτή την αισιοδοξία της για την ευόδωση του μεγάλου ονείρου.