Στον διεθνούς φήμης και εμβέλειας συνθέτη Μάριο Ιωάννου Ηλία απονέμεται το αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας 2024.
Η απονομή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πανηγυρικής Συνεδρίασης της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών στο Προεδρικό Μέγαρο, το βράδυ της Τρίτης.
Επιπλέον, βραβεύθηκε με το «Οίκοθεν Βραβείο» ο διεθνούς φήμης Κύπριος Γεωλόγος Γεώργιος Κωνσταντίνου, για την ιδιαιτέρως σημαντική συμβολή του στην αρχαιολογία και στον πολιτισμό.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι γνώρισε τον Μάριο Ιωάννου Ηλία επισκέφθηκε ως Υπουργός Εξωτερικών το Κιότο της Ιαπωνίας και υπογράμμισε ότι ο γεννημένος στην Πάφο συνθέτης «ακτινοβολεί παγκοσμίως με τις εξαιρετικές του μουσικές συνθέσεις και προβάλλει τη μικρή μας πατρίδα».

Η Πανηγυρική Συνεδρίαση της Κυπριακής Ακαδημίας έχει καταστεί πλέον θεσμός, είπε καταληκτικά ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι τόσο το υψηλό επίπεδο των βραβευόμενων όσο και οι πανανθρώπινε αξίες που διαχέονται στην κοινωνία, μέσω των ομιλιών τους, «μας δίνουν το δικαίωμα να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και τον κόσμο ολόκληρο».
Δίνουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στην Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, προκειμένου να υπηρετεί τον ύψιστο στόχο της ανάδειξης της αριστείας, είπε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης συναντήθηκε με τα μέλη της Ακαδημίας προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα συνεργασίας της Προεδρίας με την Ακαδημί. Η πραγματοποίηση της Πανηγυρικής Συνεδρίασης στο Προεδρικό Μέγαρο αντικατοπτρίζει και τη σημασία που προσδίδει η Πολιτεία στο έργο της Ακαδημίας, ως το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ζήτησε από τα μέλη της Ακαδημίας να γίνει πιο εξωστρεφής, γιατί, όπως είπε, είναι σημαντικό για την πολιτεία να ακούγεται η ακαδημαϊκή κοινότητα. «Με τον τρόπο αυτό, ανάμεσα σε άλλα, αναδεικνύει και αξιοποιεί τους εγνωσμένου κύρους συμπατριώτες μας στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς, αφού σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο δύναται να βραβεύει την αριστεία με την απονομή του Αριστείου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και βραβείων, επαίνων, μεταλλίων και άλλων ηθικών αμοιβών», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε επιστολή που του απέστειλε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, με την οποία ενημερώθηκε, όπως είπε, για τις προγραμματισμένες για το 2025 δράσεις της Ακαδημίας, καθώς και σε ένα «ιδιαίτερα ενδιαφέρον ενημερωτικό Σημείωμα» το οποίο παρέλαβε και έχει να κάνει με τα παιδιά, το οποίο, όπως είπε, έχει ήδη σταλεί στα αρμόδια Υπουργεία. «Θα το αξιοποιήσουμε, ανακοινώνοντας συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης», είπε σχετικά.
Απευθυνόμενος στα μέλη της Ακαδημίας, ο Πρόεδρος είπε ότι η εμπειρογνωμοσύνη και η τεχνογνωσία που διαθέτουν, αλλά κυρίως η ανιδιοτελής αφοσίωσή τους στο επιστημονικό πεδίο που υπηρετεί ο καθένας, σε συνδυασμό με την αφειδώλευτη προσφορά τους προς την πατρίδα και τα κοινά, «σάς καθιστούν πολύτιμους συνεργάτες για την Κυβέρνησή μας, για το κράτος και γενικότερα για την κυπριακή Πολιτεία».
Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία, παραμένει συνεπής ως προς την υλοποίηση της υπόσχεσης για την ταχεία διεκπεραίωση των πρακτικών ζητημάτων, ώστε η Κυπριακή Ακαδημία να αποκτήσει τη δική της στέγη, με την προσδοκία ότι σταδιακά θα καθίσταται η εστία των πλέον διακεκριμένων επιστημόνων στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα αναδεικνύεται σε ακαδημαϊκό κέντρο διεθνούς αναγνώρισης.