Στην εμβληματική Χρυσοποίκιλτη Αίθουσα του Μεγάρου Φίλων της Μουσικής της Βιέννης, του γνωστού Μουζικφεράιν, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής η παγκόσμια πρεμιέρα του συμφωνικού έργου του Κύπριου συνθέτη Μάριου Ιωάννου Ηλία «ΑΙΜΑ».
Το έργο, που έχει γραφτεί για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα, ερμηνεύτηκε από τη Ραδιοφωνική Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης (ORF) υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Σουζάνε Μπλούμενταλ.
Η πρεμιέρα εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής Wien Modern και αφιερώθηκε στη μνήμη του θρυλικού μαέστρου Κλαούντιο Αμπάντο. Επιπλέον, το έργο αποτελεί φόρο τιμής στον συνθέτη Άρνολντ Σένμπεργκ, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του και περιλαμβάνει αναφορές σε στίχους του Βασίλη Μιχαηλίδη από το ποίημα «Η 9η Ιουλίου 1821».
Η συναυλία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Austrian Composers Association (ACOM), του Δήμου της Βιέννης και του Κέντρου Άρνολντ Σένμπεργκ.
Το «ΑΙΜΑ» είναι μια δραματική μουσική σύνθεση που εξερευνά την ανθρώπινη πάλη, την καταπίεση, τη βία και την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος. Μέσα από τολμηρές τεχνικές ορχήστρας, το έργο δημιουργεί ένα έντονο ηχητικό τοπίο.
Η μουσική μεταφέρει την αίσθηση του πόνου, της απόγνωσης και του αγώνα για επιβίωση, με συμβολισμούς που αποτυπώνουν την καταστολή, την αντίσταση και τη δυνατότητα αναγέννησης. Το έργο καταλήγει σε ένα μήνυμα ελπίδας και ανανέωσης, εμπνευσμένο από τη δύναμη της φύσης και του ανθρώπινου πνεύματος να υπερβαίνει τις προκλήσεις.
Τα τρία έργα που επέλεξε η κριτική επιτροπή για να παρουσιαστούν ήταν των Τάνια Ελίζα Γκλίσνερ, Σίκι Γκενγκ και Μάριου Ιωάννου Ηλία. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης ένα από τα πιο αξιοσημείωτα έργα ενός από τους πιο αξιόλογους μαθητές του Σένμπεργκ, το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα» του Τζον Κέιτζ: η ασυνήθιστη διάταξη των καθισμάτων των μουσικών και η μη κλασική τεχνική διεύθυνσης είχαν προκαλέσει την τελευταία ίσως πραγματικά σκανδαλώδη συναυλία στη βιεννέζικη μουσική σκηνή, το 1959.