Άλματα προόδου κάνει από χρονιά σε χρονιά η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, η οποία έχει ήδη καθιερωθεί ως βασικός πυλώνας πολιτισμού στο νησί, αλλά και σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο από την 3η  κιόλας διοργάνωση. 

Η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22-24 Νοεμβρίου στους κατάμεστους Χαρουπόμυλους Λανίτη, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Φέτος προσέλκυσε πάνω από 7500 επισκέπτες, με πάνω από 200 συμμετοχές καθ’ όλη την ημέρα του επαγγελματικού συνεδρίου, με 150 συγγραφείς και ομιλητές σε 5 σκηνές και με 112 εκθέτες από Κύπρο, Ελλάδα, Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο. 

Το στάτους της έκθεσης επικύρωσε με την παρουσία ο Προέδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος βρέθηκε στην τελετή έναρξης και την εγκαινίασε, αλλά και η Υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου η οποία, πέρα από την τελετή έναρξης μετείχε και στο επαγγελματικό συνέδριο την πρώτη ημέρα. 

Τρία χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών του, το Limassol International Book Fair έχει βάλει στέρεες βάσεις ώστε η Κύπρος να διαθέτει μια διοργάνωση βιβλίου βασισμένη σε διεθνή πρότυπα, τέτοια που να προσελκύει το ενδιαφέρον της τοπικής αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Φέτος, πέρα από κάθε άλλη χρονιά, λειτούργησε ως πλατφόρμα όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι της βιομηχανίας του βιβλίου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και οι λάτρεις του βιβλίου, συναντήθηκαν, αντάλλαξαν γνώση και άποψη, περπάτησαν ανάμεσα σε χιλιάδες τίτλους, εμπνεύστηκαν.

Η Έκθεση ξεκίνησε τις εργασίες της με το 3ο επαγγελματικό Συνέδριο, το οποίο στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και με αυξημένο αριθμό προσέλευσης. Με την παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού η οποία βρέθηκε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, 31 ομιλητές και ομιλήτριες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο συναντήθηκαν και συζήτησαν τοπικές, περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις και ευκαιρίες σε θέματα που αφορούν το ψηφιακό μάρκετινγκ, την τεχνητή νοημοσύνη, τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρουν οι λογοτεχνικές ανταλλαγές και τα δικαιώματα μετάφρασης στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο και τον αντίκτυπο και την ενδυνάμωση των γυναικών στον κλάδο του βιβλίου. 

Φέτος, εγκαινιάστηκε και το πρώτο B2B Space, ένας χώρος αφιερωμένος σε επαγγελματικές συναντήσεις μεταξύ τοπικών και διεθνών επαγγελματιών της βιομηχανίας. 

Το Σαββατοκύριακο 23-24 Νοεμβρίου η Έκθεση φιλοξένησε πάνω από 150 συγγραφείς και ομιλητές, οι οποίοι βρέθηκαν σε 5 σκηνές και καταπιάστηκαν με ποικίλες θεματικές: μετάφραση, κινηματογράφο και λογοτεχνία, τεχνητή νοημοσύνη, πνευματικά δικαιώματα, έμφυλη βία, ψηφιακή ασφάλεια, βιβλία και αθλητισμό. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης, ομιλίες για γονείς και εκπαιδευτικούςαφιερώματα στη μελοποιημένη ποίηση, στον νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη και τη σχέση του με την Κύπρο, στην τούρκικη εισβολή του ’74 και συνεντεύξεις επί σκηνής με σημαντικούς συγγραφείς από Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό.

Την τιμητική της είχε και φέτος η Παιδική και Νεανική Σκηνή με εκτενές πρόγραμμα, το οποίο περιείχε διαδραστικές παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών σε ξένες γλώσσες, τον 2ο Βιβλιομαραθώνιο, ενδιαφέροντα εργαστήρια και διαγωνισμούς και συζητήσεις που στόχο είχαν την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης μέσα από τον διάλογο και την ανάγνωση. 

Σημαντικό γεγονός φέτος υπήρξε η συνεργασία με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) και η συνέκδοση της εικονογραφημένης ιστορίας για παιδιά 5 -12 ετών με θέμα την κυβερνοασφάλεια. Η έκδοση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεών της ΑΨΑ που αφορούν την ενημέρωση των παιδιών για σημαντικά θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. 

Η Έκθεση συνέχισε για 3η χρονιά τα Limassol International Book Fair Awards και το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στη συγγραφέα και πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου, Έλενα Περικλέους.

H Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού ανανέωσε το ραντεβού ανακοινώνοντας ήδη τις νέες ημερομηνίες για την 4η διοργάνωση στις 21, 22 και 23 Νοεμβρίου του 2025 στους Χαρουπόμυλους Λανίτη.

Ειδικές δράσεις συνδιοργανώνονται τόσο στο επαγγελματικό συνέδριο με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων και την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, όσο και στη Γενική Έκθεση μαζί με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.