Eιδώλιο γυναικείας μορφής κατασκευασμένο με μήτρα, που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. έφερε μεταξύ άλλων στο φως η σκαπάνη κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο του προγράμματος Pyla-Koutsopetria Archaeological Project (PKAP).
Το εύρημα αποτελεί την πρωιμότερη ένδειξη από το χώρο, πριν από την οικοδόμηση του οχυρού.
Στις ανασκαφικές ενότητες στην οικιστική περιοχή συνέχισαν να αποκαλύπτονται πολλά δωμάτια με πολλαπλές αρχιτεκτονικές φάσεις και ξεχωριστά σύνολα ευρημάτων. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανασκαφικής περιόδου, βρέθηκαν πολλά σημαντικά σύνολα ευρημάτων κατά χώραν στα δάπεδα.
Στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται πολλά ακέραια αγγεία κεραμικής, ενεπίγραφα σφαιρίδια σφεντόνας, χάλκινα νομίσματα, αιχμές βέλους, σιδερένια εγχειρίδια, μολύβδινα βαρίδια και χάντρες.

Στηριζόμενοι στη δουλειά που έγινε το 2023, η εργασία πεδίου του ΡΚΑΡ το 2024 επικεντρώθηκε στην περαιτέρω κατανόηση των οικιστικών περιοχών της θέσης στο κέντρο του πλατώματος και στην αποσαφήνιση του χαρακτήρα της τοπογραφίας της θέσης, μέσα από μια μικρο-τοπογραφική επισκόπηση.
Το ΡΚΑΡ συνέχισε την ανασκαφή σε δύο τομές διαστάσεων 5×5 μέτρα, οι οποίες είχαν διανοιχτεί στην προηγούμενη ανασκαφική περίοδο, διάνοιξε δύο νέες τομές διαστάσεων 5×5 μέτρα στην ίδια περιοχή και εργάστηκε για την αφαίρεση τριών «μαρτύρων» (διάδρομοι ανάμεσα στις ανασκαφικές τομές), για την καλύτερη κατανόηση της αρχιτεκτονικής διαρρύθμισης των κτιστών καταλοίπων.
Οι ανασκαφές του PKAP στην θέση Πύλα-Βίγλα τα τελευταία χρόνια αποκάλυψαν την ύπαρξη μιας τοιχισμένης θέσης της πρώιμης Ελληνιστικής περιόδου, σε ένα απόκρημνο πλάτωμα, πάνω από τον κόλπο της Λάρνακας. Ο στρατιωτικός χαρακτήρας της θέσης τεκμηριώνεται από την ανακάλυψη ενός εκτεταμένου συστήματος οχύρωσης αλλά και αιχμών βέλους, μολύβδινων σφαιριδίων σφεντόνας και ενδείξεων για την παραγωγή οπλισμού.
Τα αρχιτεκτονικά, κεραμικά και νομισματικά ευρήματα που βρέθηκαν μέχρι τώρα, χρονολογούν τη χρήση του χώρου στη Βίγλα στο τέλος του 4ου αιώνα και στην αρχή του 3ου αιώνα π.Χ.
Τα αποτελέσματα του ΡΚΑΡ από το 2012 και εξής συμπεριλαμβάνονται στον τόμο «Πύλα-Κουτσοπέτρια Ι: Αρχαιολογική έρευνα μιας αρχαίας παραλιακής πόλης», που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Υπερπόντιας Έρευνας (ASOR) το 2014 και «Πύλα- Κουτσοπέτρια ΙΙ: Αρχαιολογική έρευνα μιας αρχαίας παραλιακής πόλης», τόμος που θα εκδοθεί το 2025 και πάλι από το ASOR. Τα αποτελέσματα των ετών 2018, 2019, 2022 και 2023 συμπεριλαμβάνονται σε πρόσφατα άρθρα στο Journal of Hellenistic Pottery and Material Culture. Μια σύνθεση των αποτελεσμάτων της δουλειάς του ΡΚΑΡ μέχρι το 2019 δημοσιεύθηκε το 2021 στο Études et Travaux XXXIV.
Στηριζόμενοι στην δουλειά που έγινε το 2023, η εργασία πεδίου του ΡΚΑΡ το 2024 επικεντρώθηκε στην περαιτέρω κατανόηση των οικιστικών περιοχών της θέσης στο κέντρο του πλατώματος και στην αποσαφήνιση του χαρακτήρα της τοπογραφίας της θέσης, μέσα από μια μικρο-τοπογραφική επισκόπηση.
Το ΡΚΑΡ συνέχισε την ανασκαφή σε δύο τομές διαστάσεων 5×5 μέτρα, οι οποίες είχαν διανοιχτεί στην προηγούμενη ανασκαφική περίοδο, διάνοιξε δύο νέες τομές διαστάσεων 5×5 μέτρα στην ίδια περιοχή και εργάστηκε για την αφαίρεση τριών «μαρτύρων» (διάδρομοι ανάμεσα στις ανασκαφικές τομές), για την καλύτερη κατανόηση της αρχιτεκτονικής διαρρύθμισης των κτιστών καταλοίπων.
Η 18η ανασκαφική περίοδος του PKAP διεξάγεται υπό τη διεύθυνση των Δρ. Μπράντον Ρ. Όλσον (Μητροπολιτικό Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Ντένβερ), Δρ. Μελάνι Γκόντσεϊ (Πανεπιστήμιο Τρίνιτι) και Δρ. Τομ Λάντβατερ (Κολέγιο Reed).
Η αποστολή ευχαριστεί τον Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Γιώργο Γεωργίου, το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Επαρχίας Λάρνακας, το CAARI και τον προϊστάμενο και το προσωπικό του Dhekelia Base Civilian Estates. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Κολέγιο Reed, το Μητροπολιτικό Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Ντένβερ και από ιδιώτες χορηγούς.
Οι μελλοντικές εργασίες που προγραμματίζονται για τη Βίγλα θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην εσωτερική αρχιτεκτονική και την φύση των δραστηριοτήτων μέσα στην οικιστική/ βιομηχανική περιοχή και στη διασαφήνιση στοιχείων του οχυρωματικού συστήματος.