Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βορόκλινης, που έχει εξελιχθεί σε πρότυπο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη της λειτουργίας της, απονεμήθηκε φέτος το βραβείο «Κυπριακές Βιβλιοθήκες» εις μνήμη Φίλιππου Τσιμπόγλου.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Βορόκλινης ξεχώρισε ανάμεσα σε πέντε υποψήφιες Βιβλιοθήκες από όλη την Κύπρο. Το έργο που επιτελούν κρίθηκε ομόφωνα εξαιρετικό και, για κάθε μία από αυτές, η επιβράβευση είναι δικαιολογημένη για διαφορετικούς λόγους. Κάθε βιβλιοθήκη αποτελεί, με τον δικό της τρόπο, εξαιρετικό παράδειγμα στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται.
Η απονομή έγινε στο πλαίσιο του ολοήμερου διεθνούς επαγγελματικού Συνεδρίου της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού και το βραβείο επέδωσε ο αντιπρόσωπος της EBSCO Information Services στην Κύπρο (χορηγού του βραβείου) Ντράγκαν Νίκολιτς και το παρέλαβε η βιβλιοθηκονόμος Ελένα Σπύρου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Βορόκλινης, που στελεχώνεται από πτυχιούχο Βιβλιοθηκονόμο, έχει εξελιχθεί σε πρότυπο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της. Η πλούσια δράση της, που περιλαμβάνει πληροφόρηση και εκπαίδευση χρηστών, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα όπως οι επισκέψεις σχολείων και η δημιουργία Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης, την έχουν καταστήσει σημείο αναφοράς.
Είναι η δεύτερη χρονιά που απονέμεται το συγκεκριμένο βραβείο με την πρώτη που βραβεύεται να είναι η Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σωτήρας. Ο διαγωνισμός βράβευσης εις μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου καθίσταται θεσμός και αναμένεται να διευρυνθεί τα επόμενα έτη, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερες βιβλιοθήκες να συμμετάσχουν. Ο θεσμός είναι αφιερωμένος στις προσπάθειες του αείμνηστου Φίλιππου Τσιμπόγλου για την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών και τη διάδοση των υπηρεσιών τους.
Το ΔΣ της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημών Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), σε συνεργασία με την ομάδα αξιολόγησης των αιτήσεων, συνεχάρη τις πέντε υποψήφιες Βιβλιοθήκες που υπέβαλαν τις αιτήσεις συμμετοχής τους.
Οι υποψήφιες Βιβλιοθήκες ήταν:
- Δημοτική Βιβλιοθήκη Σωτήρας: Η περσινή νικήτρια του βραβείου που από την ίδρυσή της τον Ιούλιο του 2022 συνεχίζει με ζήλο την «Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας» για παιδιά 3-12 ετών και ξεχωρίζει για τη νέα προσπάθεια για ανάπτυξη δράσεων φιλαναγνωσίας για άτομα με αυτισμό
- Βιβλιοθήκη του σχολείου Pascal Λευκωσίας: Το μοναδικό ιδιωτικό σχολείο στην Κύπρο που η βιβλιοθήκη είναι μέλος της ΚΕΒΕΠ και από το 2005 στελεχώνεται με πτυχιούχο Βιβλιοθηκονόμο. Κάθε χρόνο υλοποιούνται σημαντικές δράσεις, όπως μαθήματα βιβλιοθήκης σύμφωνα με το μανιφέστο της IFLA, θεματικός διαγωνισμός ανάγνωσης βιβλίου κ.ά.
- Πετρίδειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Γεροσκήπου: Από την πρόσληψη πτυχιούχου βιβλιοθηκονόμου τον Απρίλιο του 2023, έχει εδραιώσει δύο λέσχες ανάγνωσης για παιδιά. Επίσης, έχει καθιερώσει μηνιαίες εκδηλώσεις κατά τα Σαββατοκύριακα. Η πρόοδός της αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για τη δυναμική ανάπτυξη των βιβλιοθηκών.
- Πράσινη Βιβλιοθήκη Τάσος Μητσόπουλος: Συστάθηκε το 2020 στο Λύκειο Αραδίππου, στελεχώνεται με πτυχιούχο Βιβλιοθηκονόμο κι έχει εντάξει εκπαιδευτικά σεμινάρια για θέματα όπως βιβλιογραφία, λογοκλοπή, πνευματικά δικαιώματα και αναζήτηση σε ηλεκτρονικές πηγές. Επιπλέον, δημιούργησε το Εξωτερικό Αναγνωστήριο «Πράσινο Σημείο Βιβλιοθήκης» για δράσεις φιλαναγνωσίας αλλά και πολλές άλλες δράσεις που την καθιστούν πρότυπο σχολικής βιβλιοθήκης.
- Δημοτική Βιβλιοθήκη Βορόκλινης: Ιδρύθηκε το 2018 και στελεχώνεται από πτυχιούχο Βιβλιοθηκονόμο, εξυπηρετεί όχι μόνο τους κατοίκους του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος, αλλά και τα ευρύτερα περίχωρα της Λάρνακας.