Η πρώτη διεθνής art fair σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο πραγματοποιείται στη Λεμεσό τον ερχόμενο Μάιο.
To VIMA, η πρώτη διεθνής διοργάνωση αυτού του είδους και του βεληνεκούς στην Κύπρο, θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες της από τις 15 μέχρι τις 18 Μαΐου 2025 σε βιομηχανικό κτίριο με θέα τη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα σε ένα από τα παλιότερα οινοποιεία του νησιού, στην περιοχή του Καρνάγιου, το οποίο χρονολογείται από το 1947.

Mε στόχο την προβολή της σύγχρονης τέχνης από την Κύπρο και τις γειτονικές τς χώρες, το VIMA επιδιώκει να έχει συλλογική δραστηριότητα η οποία θα παρουσιάζει με τρόπο συμπεριληπτικό και προσιτό την ποικιλομορφία των παράκτιων πολιτισμών. Ενώ θα προβάλλει καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες αλλά και γκαλερί που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, θα εντάξει επίσης στο πρόγραμμά του διεθνείς καλλιτεχνικές και επιμελητικές συνεργασίες.
Θα φιλοξενήσει ανερχόμενες και καταξιωμένες γκαλερί, όπως και καλλιτεχνικούς χώρους αυτοοργάνωσης, προσφέροντας εκτενή παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης από την Κύπρο και τις περιοχές της Μεσογείου.
Η συμμετοχή στην φουάρ γίνεται κατόπιν πρόσκλησης και κάθε χρόνο ένας διεθνής επιμελητής ή επιμελήτρια θα προσκαλείται επίσης στην Κύπρο για την πραγματοποίηση στενής συνεργασίας με καλλιτέχνες της περιοχής, παρακινώντας τον διεθνή διάλογο και τις εγχώριες συζητήσεις. Το VIMA τοποθετείται ως μέρος για νέες ευρέσεις και προοπτικές, ταυτόχρονα με καταξιωμένες καλλιτεχνικές πρακτικές, στο πλαίσιο ενός οικείου περιβάλλοντος τέχνης.
Οι συμμετέχοντες και το επιμελητικό πρότζεκτ για την εναρκτήρια έκδοση του VIMA θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του 2024.
Συνιδρυτές της art fair VIMA είναι ο Έντγκαρ Γκατζίεφ, η Λάρα Κοτρέλεβα και η Ναντέζντα Ζινόβσκαγια. Επίσης, συμμετέχουν γκαλερί ενώ ο προγραμματισμός διευθύνεται από καθορισμένη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία αποτελείται από τους Αλέξανδρο Διογένους (ιδρυτή του Pylon Art & Culture, συνιδρυτή του Limassol Art Walks), Τάσο Στυλιανού (διευθυντή κα συν-ιδρυτή του Limassol Art Walks και διευθυντή της γκαλερί eins) και Αντρέ Ζιβανάρη (ιδρύτρια και διευθύντρια του Point Center for Contemporary Art στη Λευκωσία).
Η λέξη VIMA (ΒΗΜΑ) που επίσης του αποδίδεται το «βάθρο» ή η «πλατφόρμα», φιλοδοξεί να χτίσει γέφυρες ανάμεσα στα ταχέως αναπτυσσόμενα οικοσυστήματα τέχνης στην Κύπρο και εκείνων στις γειτονικές της χώρες. Χωρίς να είναι εξ ολοκλήρου στην «Ανατολή» αλλά ούτε και γεωγραφικά στη «Δύση», χαράζει ένα μοναδικό κοινωνικό χώρο για αλληλεπίδραση και για προώθηση πρακτικών γειτονικής συνέργιας και αλληλεγύης. Επιθυμεί να προσφέρει στους συμμετέχοντες και στο κοινό ένα συμπεριληπτικό και προσιτό σημείο πρόσβασης σε ποικίλες πολιτιστικές ανταλλαγές.
Για τους συν-ιδρυτές
Με έδρα τη Λεμεσό, ο Έντγκαρ Γκατζίεφ έχει μέχρι σήμερα επικεντρώσει την καριέρα του στο χώρο της τέχνης και συγκεκριμένα στη δημιουργία πρότζεκτ μεγάλης διάρκειας που δίνουν αξία στα τοπικά οικοσυστήματα τέχνης. Με πολυετή εμπειρία στο μάρκετινγκ και σε συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες, ο Γκατζίεφ έχει μεταφέρει αυτή την τεχνογνωσία στο χώρο της τέχνης. Ενώ ενίσχυε την παιδεία του στους τομείς του μάρκετινγκ και της διαχείρισης εικαστικών τεχνών, το 2022 μαζί με την Ναντέζντα Ζινόβσκαγια, διηύθυνε το Ayarkut, ένα διεθνές ίδρυμα τέχνης που δραστηριοποιείται στο Καζακστάν και το Μεξικό. Με την προσεχή έναρξη του VIMA, ο Γκατζίεφ παραμένει αφοσιωμένος στην υλοποίηση διεθνών καλλιτεχνικών πρότζεκτ που επικεντρώνονται στη δημιουργία βιώσιμων και μακροπρόθεσμων υποδομών με σκοπό να φροντίσουν και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη καλλιτεχνών, γκαλεριστών, συλλεκτών και φίλων της τέχνης.
Με πολυάριθμα ταξίδια στην Κύπρο τα τελευταία 15 χρόνια, η Λάρα Κοτρέλεβα μετακόμισε μόνιμα στη Λεμεσό με την οικογένειά της το φθινόπωρο του 2022. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δημιούργησε το Sphere Space, μια ερευνητική πρωτοβουλία και διαδικτυακή πλατφόρμα αφιερωμένη στην αρχιτεκτονική κληρονομιά και στην εξερεύνηση αισθητικοποιημένων διαδρομών στη Λεμεσό και στη Λάρνακα. Μετά τις σπουδές της στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, εργοδοτήθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ρωσίας– την Κρατική Πινακοθήκη Tretyakov– όπου ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία ενός εξ ολοκλήρου νέου μουσείου 20.000 τετραγωνικών μέτρων, επιβλέποντας την κατασκευή και το σχεδιασμό αλλά και την ανάπτυξη προγραμμάτων που στόχευαν στην συμμετοχή του κοινού.
Ενταγμένη στον κόσμο της τέχνης από νεαρή ηλικία, η Ναντέζντα Ζινόβσκαγια γεννήθηκε σε οικογένεια καλλιτεχνών. Πριν μεταβεί πλήρως στον κόσμο της τέχνης, είχε μια επιτυχημένη καριέρα στην ανάπτυξη παιχνιδιών, αποκτώντας πολύτιμη πείρα στο μάρκετινγκ, το branding και τη διαχείριση ομάδων. Έκτοτε έχει αφιερωθεί στον τομέα της σύγχρονης τέχνης μέσω διαφόρων πρότζεκτ και οργανισμών, ιδρύοντας σημαντικές πρωτοβουλίες όπως το Cube.Moscow, ο μοναδικός συνεργατικός χώρος τέχνης του είδους του κατά την έναρξη της λειτουργίας του. Το 2021 δημιούργησε ένα ίδρυμα για την υποστήριξη καλλιτεχνών από τη Yakutia, συνεχίζοντας την αποστολή του μέσω του διεθνούς ιδρύματος Ayarkut. Παράλληλα με τη διαχείριση της γκαλερί, συμμετείχε και σε διεθνείς art fair τέχνης. Ο ρόλος της στην έναρξη του VIMA αποδεικνύει περαιτέρω την αφοσίωσή της στην ανάπτυξη νέων και συνεργατικών πλατφορμών που υποστηρίζουν και ευνοούν το καλλιτεχνικό ταλέντο.
Σχετικά με την τοποθεσία

Το VIMA θα πραγματοποιηθεί σε πρώην βιομηχανικό κτίριο με θέα τη Μεσόγειο. Το κτήριο ήταν αρχικά ένα από τα υποστατικά του ΣΟΔΑΠ (Συνεργατικός Οργανισμός Διαθέσεως Αμπελουργικών Προϊόντων), από τα παλαιότερα οινοποιεία της Κύπρου και αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Χτισμένο λίγο μετά την ίδρυση του συνεργατικού οργανισμού το 1947, το κτίριο –λειτουργώντας ως κύριο κέντρο παραγωγής για επεξεργασία των σταφυλιών που καλλιεργούνταν στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου – αντικατοπτρίζει το αρχιτεκτονικό ύφος της εποχής του. Με την πάροδο του χρόνου, το κτίριο άρχισε να φθείρεται. Λόγω της παλαιάς δομής και της ανάγκης του εν λόγω οργανισμού να πληροί τα σύγχρονα πρότυπα παραγωγής, τελικά εγκαταλείφτηκε, σηματοδοτώντας μια αναπόφευκτη στροφή προς τη σύγχρονη τεχνολογία και τις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής κρασιού.