Στην πόλη Yantai της επαρχίας Shandong στην Κίνα «θυσίασαν» ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο για να φτιάξουν έναν πολιτιστικό πύργο που από μακριά παραπέμπει σε φάρο, αλλά ταυτόχρονα και σε ηλιακό ρολόι λόγω του σχεδιασμού του.

Το όνομα Yantai, σύμφωνα με τη Wikipedia, σημαίνει Πύργοι Καπνού και προέρχεται από τις σκοπιές που κατασκευάστηκαν στο όρος Qi το 1398 υπό τη βασιλεία του αυτοκράτορα Hongwu της δυναστείας Ming. Οι πύργοι χρησιμοποιούνταν για να ανάβουν φωτιές και να στέλνουν σήματα καπνού, σαν προειδοποίηση πως πλησιάζουν πειρατές. Οπόταν και ο τσιμεντένιος πύργος που σχεδιάστηκε από το γραφείο Open Architecture για να φιλοξενήσει διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, αποτελεί -εν μέρει- φόρο τιμής στους ιστορικούς πύργους. Ταυτόχρονα όμως είναι και ένα γιγάντιο ηλιακό ρολόι αφού είναι σχεδιασμένο ώστε να ακολουθεί την πορεία του ήλιου. Έχει ύψος 50 μέτρα και περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, ένα ημιυπαίθριο θέατρο, μια βιβλιοθήκη, ένα κατάστρωμα προβολής, μία καφετέρια και ένα μπαρ.

Σύμφωνα με το στούντιο Open Architecture που εδρεύει στο Πεκίνο, ο σχεδιασμός του κτηρίου σε σχήμα κώνου ενημερώθηκε από ένα γιγάντιο ηλιακό ρολόι και προοριζόταν επίσης ως μια σύγχρονη αντίληψη για τις τυπολογίες των φάρων. «Ο Πύργος του Ήλιου είναι ασυνήθιστος όσον αφορά την αρχιτεκτονική του τυπολογία — είναι την ίδια ώρα ένα σύγχρονο πολιτιστικό κτίριο, ένας τόπος συγκέντρωσης πολιτών, ένα παρατηρητήριο για θέαση των ωκεανών, ένα γιγάντιο ηλιακό ρολόι, ένα εκπαιδευτικό κέντρο για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ένας φάρος για αστικές ψυχές που αναζητούν τον ορίζοντα», εξηγεί ο Li Hu, εκ μέρους της αρχιτεκτονικής ομάδας.

Το Sun Tower κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την εταιρεία μηχανικών Arup και αποτελείται από δύο στρώματα κωνικών κελυφών από σκυρόδεμα, που συνδέονται και στηρίζονται από οριζόντιες πλάκες και ράμπες που διασχίζουν το κτήριο. Το εξωτερικό κέλυφος διασπάται από πολλά παράθυρα που σχεδιάστηκαν για να διοχετεύουν το φως και να βελτιώνουν τον αερισμό χωρίς να αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας.

Η πλευρά προς τη θάλασσα είναι ανοιχτή προσφέροντας απρόσκοπτη θέα τόσο για το αμφιθέατρο που βρίσκεται στο ισόγειο όσο και για το κατάστρωμα θέασης που είναι στην κορυφή. Στο αμφιθέατρο, οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω μιας σήραγγας που διασχίζει το κτήριο. Αυτό καταλαμβάνει το κοίλο εσωτερικό κέλυφος, που όπως είναι ενταγμένο ενισχύει με φυσικό τρόπο τον ήχο που έρχεται από τον ωκεανό.

Οι εκθεσιακοί χώροι είναι διατεταγμένοι κατά μήκος των ραμπών για τους πεζούς, οι οποίες διαθέτουν ψηφιακές οθόνες για προβολές. Το Phenomena Space, μια βιβλιοθήκη και ημιυπαίθριος χώρος προβολής, βρίσκεται στην κορυφή του κτηρίου. Εδώ, ένα κυκλικό άνοιγμα επιτρέπει στο νερό της βροχής να πέσει σε μια πισίνα από κάτω, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική εγκατάσταση νερού.

Η Open Architecture σχεδίασε το Sun Tower ακολουθώντας την μεταβαλλόμενη πορεία του ήλιου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ως ένα νεύμα στην ιστορική σύνδεση της περιοχής με τη λατρεία του ήλιου. Το βόρειο άκρο είναι παράλληλο με το μεσημεριανό φως του ήλιου των ισημεριών, ενώ η σήραγγα εισόδου ευθυγραμμίζεται με το ηλιοβασίλεμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Ο κεντρικός άξονας του αμφιθεάτρου είναι έτσι τοποθετημένος ώστε να ευθυγραμμίζεται με την ανατολή του ηλίου πάνω από το κοντινό νησί Zhifu στο θερινό ηλιοστάσιο.

Να σημειώσουμε πως το αμφιθέατρο εκτείνεται σε μια υπαίθρια πλατεία, η οποία περιβάλλει το κτήριο και καλύπτεται από μια σειρά από ελλειπτικά μοτίβα. Ένα γραμμικό κανάλι νερού κόβει την πλατεία και οι διασταυρώσεις μεταξύ των μοτίβων και του καναλιού σχεδιάστηκαν για να ταιριάζουν με τη σκιά του κτηρίου σε συγκεκριμένες ώρες τις ημέρες της ισημερίας. «Από τον ενθουσιασμό του κοινού και τον αριθμό των επισκεπτών στο κτήριο, νιώσαμε ανταπόκριση σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε: αρχιτεκτονική που μπορεί να βοηθήσει στη σύνδεση των ανθρώπων με τη φύση», λέει ο αρχιτέκτονας Huang Wenjing, προσθέτοντας. «Η φύση είναι ιερή και για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο».

Η Open Architecture ιδρύθηκε από τους Li Hu και Huang Wenjing το 2003 στη Νέα Υόρκη, ενώ το 2008 μεταφέρθηκαν στο Πεκίνο. Το στούντιο είναι γνωστό για την ενσωμάτωση της φύσης στα έργα του, όπως μια γκαλερί τέχνης μέσα σε έναν αμμόλοφο.