Ένα έργο για πιάνο, σώμα, εικόνα και φωνή.
Το Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού παρουσιάζουν το έργο «Αχειροποίητος» της Ανδρομάχης Δημητριάδου Λίνταλ την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 8μ.μ., στην κεντρική σκηνή του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
«Αχειροποίητος», όρος της βυζαντινής εικονογραφίας, το φτιαγμένο όχι από χέρι ανθρώπου, υπονοώντας ότι κάτι είναι φτιαγμένο από μια άλλη μορφή δημιουργικής δύναμης. Εικόνες της Παναγίας. Εκκλησία στη Θεσσαλονίκη θεμελιωμένη πάνω στον αρχαίο ναό της Αφροδίτης. Φροντίδα, λατρεία, προσευχές, αφιερώματα. Καταφύγιο προσφύγων, θυσιαστήριο αλλοθρήσκων, τρόπαιο κατακτητών. Όλα τα χωρεί, όλα τα υπομένει. Ναός ως σώμα, σώμα ως ναός. Στοχασμός εν κινήσει.
Στην παράσταση «Αχειροποίητος» δύο γυναίκες έρχονται να αφηγηθούν με τον λόγο, την κίνηση, την ζωντανή μουσική, όψεις που συγκροτούν την ταυτότητα της θηλυκότητας όπως αυτές καταγράφονται στο σώμα κι όπως εκφράζονται μέσα από τις προσωπικές ιστορίες αλλά και τις αρχετυπικές μορφές της Παναγίας και της Αφροδίτης.
Άλλοτε με αυστηρότητα κι άλλοτε με χιούμορ, δίνεται μια μαρτυρία βιωμάτων που σχετίζονται με τις πατριαρχικές πεποιθήσεις, τις ιστορικές συγκυρίες και τις περιοριστικές νόρμες που διαποτίζουν την ζωή της γυναίκας.
Η διαχρονική καταπίεση και χειραγώγηση, οι διακρίσεις, η εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος, η τραγική πραγματικότητα των γυναικοκτονιών, η θυματοποίηση των γυναικών ιδιαίτερα σε καιρό πολέμου, η εμπειρία της απώλειας και του θρήνου, γίνονται το ερέθισμα για ένα έργο καταγγελίας, διαμαρτυρίας και πένθους, για όλες τις γυναίκες.
Συντελεστές
Σύλληψη / χορογραφία / κείμενο / ερμηνεία: Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl
Μουσική σύνθεση / ερμηνεία: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
Σύμβουλος υποκριτικής: Μάριος Ιωάννου
Video art: Χριστόφορος Λάρκος
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Λάζογλου
Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης
Παραγωγή: Ασώματες Δυνάμεις με την στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού, πρόγραμμα Πολιτισμός.
Η «Αχειροποίητος» παρουσιάστηκε στην 21η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου, στο αρχαίο θέατρο της Μήλου στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών «Από τη Θάλασσα» σε διοργάνωση του Διεθνούς Κέντρου Χορού και Θεάτρου Μήλου, τον Ιούνιο του 2022, στο 1ο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών Encounters/ Συναντήσεις ΄23 στη Στέγη Χορού Λευκωσίας τον Δεκέμβριο του 2023, στο Θέατρο Δέντρο τον Μάρτιο του 2024 και στο 3ο Cyprus Choreography Showcase τον Σεπτέμβρη του 2024.