Μπορεί να ζήσει κάποιος σε 7 τετραγωνικά; Στην Ολλανδία, μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη χώρα λένε «ναι». Το αρχιτεκτονικό γραφείο STAR strategies+architecture, με έδρα το Ρότερνταμ, έχει σχεδιάσει ένα λιλιπούτειο χώρο που διαθέτει μέχρι και σάουνα.

To 1951 o Le Corbusier σχεδίασε και έφτιαξε στην Κυανή Ακτή ένα ξύλινο σπιτάκι 3,66 Χ 3,66 τετραγωνικά, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα ως δείγμα ευφυούς χρήσης του χώρου και απαράμιλλης λιτότητας. Το γνωστό ως Cabanon έχει κηρυχθεί διατηρητέο, όπως και άλλα έργα του Le Corbusier.

Σήμερα, ένα άλλο Cabanon υπάρχει στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, σχεδιασμένος από τους Beatriz Ramo (STAR strategies+architecture) και Bernd (BOARD). Ακόμα πιο μικρό, μόλις 6,89 τ.μ. και εξοπλισμένο πολύ καλύτερα. Διαθέτει μέχρι και σάουνα υπέρυθρης ακτινοβολίας και υδρομασάζ.

Βρίσκεται στην οροφή ενός οικιστικού συγκροτήματος της δεκαετίας του 1950 και χρησιμοποιείτο ως αποθηκευτικός χώρος. Το ζευγάρι των αρχιτεκτόνων που ζει σε άλλο διαμέρισμα πιο κάτω, το αγόρασε για 11,000 ευρώ, όχι για να ζήσει αλλά για να το έχει ως ξενώνα και κυρίως ως πείραμα. «Το Cabanon, εξηγεί η Δανάη Ζαχαριάκη, εκ μέρους των αρχιτεκτόνων, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοντέλο για τη βελτιστοποίηση της κατοικίας και του κόστους αυτής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνηγορεί υπέρ της μείωσης των επιφανειών και του μεγέθους ως τη μόνη στρατηγική για μια οικονομικά προσιτή κατοικία, ούτε υποδύεται το πρότυπο για το «σπίτι του μέλλοντος ». Ωστόσο, μπορούμε να επεκτείνουμε ορισμένες από τις στρατηγικές του προκειμένου να κάνουμε την τρέχουσα παραγωγή καλύτερη και φθηνότερη. Μερικές από αυτές τις στρατηγικές είναι: η βελτιστοποίηση του χώρου – η βελτιστοποίηση δεν γίνεται κατανοητή ως «μείωση» αλλά ως «μεγιστοποίηση» των δυνατοτήτων ενός χώρου, η διαμόρφωση των υψών ορισμένων χώρων για την υπέρθεση ορισμένων συναρτήσεων και η αποστασιοποίηση από τα υλικά αγαθά  και τον (υπερ-) καταναλωτισμό, οπότε είμαστε λιγότερο διατεθειμένοι να αγοράζουμε και να συσσωρεύουμε άχρηστα αντικείμενα που γεμίζουν τα σπίτια μας (και τη σκέψη μας)».

Οι εσωτερικές διαστάσεις του Cabanon είναι : 3μ. ύψος, 1,97 μ. πλάτος, 3,6 μ μήκος. Διαθέτει επίσης ένα παράθυρο 6 τ.μ. με θέα προς το κέντρο της πόλης. Το ύψος των ιδιοκτητών είναι 1,72 (Beatriz) και 1,78 (Bernd). Οι χώροι στο Cabanon έχουν διαστάσεις ανάλογα με το ύψος και το πλάτος που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες του για να εκτελέσουν τις καθημερινές λειτουργίες τους. Όταν κάνουν ντους χρειάζονται χώρο ύψους 2,13 μ. και πλάτους 62 εκ. Όταν κάνουν μπάνιο ή χρησιμοποιούν τις σάουνες, χρειάζονται ύψος 1,80 μ., και όταν κοιμούνται ή κάθονται στο κρεβάτι χρειάζονται ύψος 1,14 μ. και πλάτος 1,35 μ. Για το σαλόνι ήθελαν να διατηρήσουν το γενναιόδωρο ύψος των 3 μέτρων. Κουζίνα δεν χρειάζονταν μεγάλη αφού τους αρέσει να τρώνε έξω, αλλά ήθελαν παρόλα αυτά να έχουν τη δυνατότητα να μαγειρεύουν.

Το Cabanon καθιστά σαφές ότι διαφορετικοί χώροι με διαφορετικά μεγέθη και λειτουργίες μπορεί να μην χρειάζονται πάντα το ίδιο ύψος. Διαθέτει τέσσερεις χώρους (μπάνιο, κουζίνα, καθιστικό, υπνοδωμάτιο) οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί με γνώμονα προϊόντα που υπάρχουν ήδη στην αγορά και δε θα χρειαζόταν η κατασκευή κάποιου custom προϊόντος: η κρεβατοκάμαρα σχεδιάστηκε με ένα συγκεκριμένο στρώμα στο μυαλό, το σπα ανάλογα με το μήκος της μπανιέρας που θα αγοραζόταν, η κουζίνα βασίζεται στο βάθος του μίνι-ψυγείου. Αυτό καθόρισε και τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν κοστίσει τέσσερις φορές περισσότερο αν ακολουθούνταν οι αρχικές επιλογές χρωμάτων και υλικών. Οι προσφορές σε οικοδομικά υλικά κατά την περίοδο της κατασκευής σε διάφορα ολλανδικά καταστήματα, έκαναν το σπα να ντυθεί με μαύρο κινέζικο μάρμαρο της δεκαετίας του ’80, το ντους με μπλε μωσαϊκό και το σαλόνι με κοραλλιογενή τσιμεντόπλακα. Το mint green χρώμα στην κρεβατοκάμαρα ήταν το μόνο χρώμα που επιλέγηκε, αν και κιτς όπως παραδέχεται η Ramos, αλλά της θύμιζε ένα παλτό που φορούσε η γιαγιά της.

Ο σχεδιασμός του έργου πραγματοποιήθηκε από τα δύο αρχιτεκτονικά γραφεία STAR και BOARD, λίγο μετά την ολοκλήρωση ενός μεγάλου ερευνητικού έργου «Co-Residence» για το AIGP (Atelier International du Grand Paris), το οποίο πραγματεύεται τη «μεγιστοποίηση του χώρου» μέσω της «μείωσης». Όπως και στο Cabanon, το οποίο αναπτύχθηκε ενώ παράλληλα το γραφείο STAR είχε αναλάβει τον σχεδιασμό και υλοποίηση του πρότζεκτ Ilot-3H στο Παρίσι, ένα μεγάλο οικιστικό συγκρότημα με 288 πειραματικά διαμερίσματα.