Απονεμήθηκε στην Ιωάννα Αβραάμ το βράδυ της Τρίτης 5 Νοεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο το 11ο Ετήσιο Βραβείο Νέμιτσας, που φέτος είναι αφιερωμένο στο Κλασικό Μπαλέτο.

Το νέο ΔΣ του Ιδρύματος Τάκης και Λούκη Νέμιτσας υπό τη Διοίκηση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων & Τεχνών αποφάσισε την απονομή του στη διακεκριμένη Κύπρια χορεύτρια, με τη λαμπρή καριέρα στο Κρατικό Μπαλέτο της Βιέννης.  

Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τον οποίο η βραβευθείσα κάλεσε να αγωνιστεί «για να μετατραπεί η πολιτική σε αισθητική».

Στον χαιρετισμό του, ο ΠτΔ διερωτήθηκε πόσους από τους βραβευθέντες από το 2010 ως το 2024, περιλαμβανομένης και της Ιωάννας Αβραάμ γνωρίζουμε στην Κύπρο και πώς αξιοποιούμε τους Κύπριους που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε ότι στις αρχές του 2025 θα ανακοινωθεί μια Επιτροπή Σοφών με Κύπριους που διαπρέπουν στο εξωτερικό, για να βοηθούν και την ίδια την Κυβέρνηση, την εκτελεστική εξουσία στα πρότυπα χωρών, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ. Αυτή η Επιτροπή Σοφών θα είναι μια δεξαμενή σκέψης και θα συνεργάζεται με την Ακαδημία, το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και το Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ιωάννα Αβραάμ σημείωσε ότι στο πλαίσιο και των εκδηλώσεων της δεύτερης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, αποτελεί «μια χρυσή ευκαιρία που θα πρέπει και να αξιοποιήσουμε και να προβάλουμε αφού είμαστε περήφανοι με όλα αυτά που κάνει στο εξωτερικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από μερικές μέρες η Ιωάννα Αβραάμ παρέλαβε στη Λισαβόνα την Ειδική Αναγνώριση της Κριτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Ελένα Βας ντα Σίλβα, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Παράλληλα, το 2023 της απονεμήθηκε το Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Από το 2022 επιλέχθηκε ως κορυφαία σολίστ στο Κρατικό Μπαλέτο της Βιέννης.

Η Ιωάννα Αβραάμ ως Οντίλ στην πρόσφατη παραγωγή της «Λίμνης των Κύκνων.

«Η τέχνη, και ειδικότερα το μπαλέτο, είναι ένας πολύ απαιτητικός και δύσκολος τομέας σωματικά, ψυχικά και πνευματικά και η Ιωάννα αποδεικνύει ότι με επιμονή, κόπο και θυσίες, μπορεί κανείς όχι μόνο να διαπρέψει, αλλά, όπως η Ιωάννα, να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες χορεύτριες μπαλέτου στον κόσμο» είπε ο Ν. Χριστοδουλίδης.

«Αγαπητή Ιωάννα, η ανοδική και άξια πορεία σου μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους ως Κύπριους.  Η επιλογή των κριτών να σου απονείμουν αυτή την εξαιρετική διάκριση είναι πλήρως δικαιολογημένη. Σε ευχαριστούμε για την τιμή που περιποιείς στη χώρα μας και για την περηφάνια που προσφέρεις στους συμπολίτες μας μέσα από την τέχνη και τις διακρίσεις σου» πρόσθετε, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να μείνουμε στα συγχαρητήρια και τις ευχές, αλλά να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο με πράξεις την προσπάθεια της Ιωάννας και την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουμε το ταλέντο, την παρουσία, το έργο της.

«Μπορεί ο τόπος μας να εκκολάψει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό τόσο στις τέχνες όσο και στις επιστήμες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υποχρέωση της πολιτείας είναι να στηρίξουμε και την Ιωάννα, αλλά και τα νέα παιδιά στον χώρο των τεχνών, να τους προσφέρουμε τα εφόδια και τις δυνατότητες για να ασχοληθούν με την τέχνη, να μπορέσουν να αφοσιωθούν σε αυτήν και να διαπρέψουν σε διεθνές επίπεδο» σημείωσε.  

Ιωάννα Αβραάμ: Όνειρό μου να χορέψω στην αρχαία Σαλαμίνα

Από την πλευρά της, η βραβευθείσα Ιωάννα Αβραάμ είπε στην αντιφώνησή της ότι οι τέχνες δεν μπορούν από μόνες τους να αλλάξουν τον κόσμο, όμως με τη φαντασία, τον ανθρωπιστικό και διεθνιστικό τους χαρακτήρα δείχνουν τον δρόμο στους πολιτικούς

«Ένα από τα όνειρά μου είναι να χορέψω στην Αμμόχωστο, στην αρχαία Σαλαμίνα, σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, όπου όλοι οι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι, Μαρωνίτες να ζούμε με ειρήνη και ευημερία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κάλεσε να αγωνιστεί «για να μετατραπεί η πολιτική σε αισθητική» και να εργαστεί ώστε η πολιτεία να επενδύσει περισσότερο στον πνευματικό πολιτισμό, συνδεόμενη παράλληλα περισσότερο με τους ανθρώπους του πολιτισμού και να προωθήσει τις τέχνες στα σχολεία.

Προηγήθηκε παρουσίαση της πορείας της Ιωάννας Αβραάμ από την Ακαδημαϊκό Έλενα Μουζάλα, καθώς και προσφώνηση από τον πρόεδρο του ιδρύματος, Ακαδημαϊκό Σωτήρη Καλογήρου, ενώ προβλήθηκαν και εκτεταμένα στιγμιότυπα από παραστάσεις μπαλέτου στις οποίες συμμετείχε η βραβευθείσα.