Εξαιρετικά επίκαιρο μετά το περιστατικό με τη σύλληψη φοιτήτριας στο Ιράν καθίσταται το ντοκιμαντέρ της Στέφι Νίντερτσολ «Seven Winters in Tehran», που έλαβε το Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου.
Παραγωγής του 2023, η ταινία της Γερμανίδας σκηνοθέτριας κέρδισε την προσοχή της κριτικής επιτροπής του 7ου AEI Film Festival Cyprus, η οποία το ανέδειξε ως καλύτερη ταινία της διοργάνωσης στην τελετή λήξης της Κυριακής 3 Νοεμβρίου, στη Λευκωσία. Παρέστησαν η Υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου, η Ύπατη Αρμοστής της Αυστραλίας Φιόνα Μακέργκοου και πλήθος κόσμου. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της σκηνοθέτριας η διευθύντρια του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου Γκαμπριέλε Γκάουλερ.
Στην τελετή βραβεύτηκαν οκτώ ακόμη ταινίες, ανάμεσα στις οποίες το ντοκιμαντέρ του Χαράλαμπου Μαργαρίτη «Ερμούπολη» με βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφίας στην κατηγορία μικρού μήκους.
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Επτά Χειμώνες στην Τεχεράνη» αφηγείται την αληθινή ιστορία της 19χρονης Ρεϊχάνε Τζαμπάρι από το Ιράν, η οποία σκοτώνοντας τον επίδοξο βιαστή της, το 2007, είχε γίνει φάρος θάρρους στον αγώνα κατά της αδικίας και της καταπίεσης, φωτίζοντας τους αγώνες όσων μιλούν μπροστά στο φόβο και τη λογοκρισία.

Η ταινία εφιστά την προσοχή στην παγκόσμια ανάγκη για ελευθερία λόγου, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας για αυτά τα δικαιώματα υπερβαίνει κάθε χώρα, θρησκεία ή πολιτισμό. Η Ρεϊχάνε Τζαμπάρι εκτελέστηκε για φόνο, μετά από επταετή κράτηση σε φυλακή στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του AEI Film Festival το βραβείο Kαλύτερου Nτοκιμαντέρ στην κατηγορία μεγάλου μήκους πηγαίνει στη γερμανική ταινία «μια ιστορία δύναμης και ανυποχώρητου πνεύματος που αποτίει φόρο τιμής σε όσους με γενναιότητα αμφισβητούν την καταστολή».
Τα βραβεία του φετινού φεστιβάλ απονεμήθηκαν ως ακολούθως:
- Καλύτερη Ταινία, στην κατηγορία μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, «Seven Winters in Tehran», σε σκηνοθεσία Steffi Niederzoll.
- Καλύτερη Σκηνοθεσία, στην κατηγορία μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, νικητήρια η Penelope McDonald για την αυστραλιανή ταινία «Audrey Napanangka».
- Καλύτερη Κινηματογραφία, στην κατηγορία μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, νικητήρια η ισπανική ταινία «Pico Reja», σε σκηνοθεσία Remedios Malvárez και Arturo Andújar και διεύθυνση φωτογραφίας του Luis Castilla.
- Καλύτερη Ταινία, στην κατηγορία μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ, αναδείχθηκε τo γαλλικό ντοκιμαντερ «Aφροδίτη της Μήλου», σε σκηνοθεσία Natasha Giler.
- Καλύτερη Σκηνοθεσία, στην κατηγορία μεσαίου μήκους, στον Kerem Soyyilmaz για την τουρκική ταινία «Searching for Rodakis».
- Καλύτερη Κινηματογραφία, στην κατηγορία μεσαίου μήκους, στο αλβανικό ντοκιμαντέρ «Zoje», του 2024, σε σκηνοθεσία και φωτογραφία του Pandeli Ceco.
- Καλύτερη Ταινία, στην κατηγορία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, στο «Mother Truckers», σε σκηνοθεσία της Paula Romero.
- Καλύτερη Σκηνοθεσία, στην κατηγορία μικρού μήκους, στην Χαντίλ Αλραμλί, για το παλαιστινιακό ντοκιμαντέρ «Three Nights in Haifa».
- Καλύτερη Κινηματογραφία, στην κατηγορία μικρού μήκους, στο κυπριακό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Ερμούπολη», σε σκηνοθεσία Χαράλαμπου Μαργαρίτη.
Να σημειωθεί ότι στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2024, το AEI Film Festival 2024, θα ταξιδέψει στη Λεμεσό, στο Κτήριο Τάσος Παπαδόπουλος, του ΤΕΠΑΚ.
Το 7ο AEI Film Festival πρόσφερε στους λάτρεις του ντοκιμαντέρ μια πανδαισία ποιοτικών ταινιών τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, από τις 26 Οκτωβρίου και μέχρι τις 3 Νοεμβρίου στο χώρο του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, στην παλιά Λευκωσία.
Τιμώμενος καλλιτέχνης του φετινού AEI Film Festival ήταν ο Άδωνις Χριστοφόρου για την προσφορά του στη φωτογραφία και τη σκηνοθεσία.
Το AEI Film Festival διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό Οργανισμό ΑΕΙ AUDIOVISUAL FORUM και θεσμικός χορηγός του ήταν το Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου μέσα από το πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και τα ΚΥΠΡΙΑ. Επιπρόσθετα, τον θεσμό του ΑΕΙ Film Festival στήριξε οικονομικά ο ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ, η Πρεσβεία της Ισπανίας στη Λευκωσία και ο Δήμος Λευκωσίας. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του Φεστιβάλ ήταν, επίσης, το Ινστιτούτο Γκαίτε και οι Πρεσβείες της Ελλάδας και της Παλαιστίνης. Από φέτος το AEI Film Festival ενισχύθηκε και από την πολιτιστική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).