Μετά από καθυστερήσεις πολλών χρόνων, άνοιξε –εν μέρει- το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM). Το οποίο δεν είναι απλά μεγάλο, αλλά το μεγαλύτερο του κόσμου. Ένα φαραωνικό κτήριο που κόστισε πέραν του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το μουσείο, που χαρακτηρίζεται από τις αιγυπτιακές αρχές ως το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου, βρίσκεται υπό κατασκευή περισσότερο από μια δεκαετία. Η ημερομηνία των εγκαινίων του δεν είναι ακόμα γνωστή, αλλά την περασμένη βδομάδα άνοιξε για να δεχτεί 4000 επισκέπτες ως δοκιμή ώστε να φανούν τυχόν αδυναμίες ως προς τη λειτουργικότητα του.

Το φαραωνικών διαστάσεων μουσείο με τα 100.000 εκθέματα, βρίσκεται κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας και σχεδιάστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, από τους αρχιτέκτονες του γραφείου Heneghan Peng με έδρα το Δουβλίνο. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2005, αλλά διάφορα ζητήματα, όπως η οικονομική κρίση του 2008, η Αραβική Άνοιξη το 2011 και η πανδημία αργότερα προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2021, η Χρυσή Παρέλαση των Φαραώ, με 22 βασιλικές μούμιες, ανανέωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το μουσείο, σηματοδοτώντας το επικείμενο άνοιγμα του.

Με έκταση 484.000 τετραγωνικών ποδών (ίση με 11 ποδοσφαιρικά γήπεδα), το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, διαθέτει 12 εκθεσιακούς χώρους. Τους επισκέπτες υποδέχεται στο εσωτερικό αίθριο ένα τεράστιο άγαλμα ύψους 36 ποδών και βάρους 83 τόνων του Φαραώ Ραμσή II, που χρονολογείται 3.200 χρόνων.

Processed with VSCO with al3 preset

Ένα τελετουργικό σκάφος ή «ηλιακή φορτηγίδα» που ονομάζεται πλοίο Khufu, το οποίο θάφτηκε δίπλα στη Μεγάλη Πυραμίδα το 2.500 π.Χ., θα είναι επίσης μέρος των σημαντικών εκθεμάτων.

Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η έκθεση των θησαυρών του Τουταγχαμών, από τους σημαντικότερους Φαραώ της 18ης Δυναστείας της Αρχαίας Αιγύπτου. Η ανακάλυψη του τάφου (το 1922), ο οποίος ήταν σχεδόν ανέπαφος, βοήθησε τους αρχαιολόγους στην κατανόηση της αιγυπτιακής ιστορίας. Το σύνολο των θησαυρών του τάφου, γύρω στα 5000 αντικείμενα, θα αποκαλυφθεί στον κόσμο για πρώτη φορά.

Όλες οι ανοιχτού τύπου αίθουσες έχουν ταξινομηθεί ανά δυναστεία και ιστορική σειρά και η καθεμία παρουσιάζει τουλάχιστον 15.000 αντικείμενα. Όπως δήλωσε ο Eissa Zidan, γενικός διευθυντής αποκατάστασης και μεταφοράς αρχαιοτήτων στο Μουσείο, οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με προηγμένη τεχνολογία και διαθέτουν πολυμέσα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε παρουσιάσεις με θέμα τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων. Σε μία από τις αίθουσες θα υπάρχει αφήγηση για την ιστορία της ταφής και την ανάπτυξή της σε όλη την αρχαία Αίγυπτο με χρήση εικονικής πραγματικότητας.

Παράλληλα με τους εκθεσιακούς χώρους, υπάρχει παιδικό μουσείο, συνεδριακό κέντρο, αμφιθέατρο, χώροι διατήρησης και κήποι, ενώ στο σχεδιασμό και κατασκευή του έχουν ληφθεί πρόνοιες που πληρούν τα διεθνή πρότυπα αειφορίας.

Εξυπακούεται πως οι οπτικές συνδέσεις με τις Πυραμίδες της Γκίζας έχουν προτεραιότητα σε όλο το μήκος και πλάτος του, ενώ παράλληλα ένας φαρδύς δρόμος μήκους δύο χιλιομέτρων οδηγεί απευθείας στο συγκρότημα. Οι επισκέπτες από άλλες χώρες μπορούν να μεταβούν εκεί κατευθείαν από το νέο αεροδρόμιο το οποίο εγκαινιάστηκε το 2022, ανάμεσα στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.  

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, το μεταμοντέρνο, μνημειώδες GEM, όπως λέγεται, θυμίζει από μακριά ένα τεράστιο πλοίο που προσάραξε στην έρημο και το μήνυμα είναι σαφές: πρόκειται για ένα μουσείο ανάλογο της αίγλης και του τρόπου ζωής των Φαραώ.