Για τη σημασία που έχει για την ίδια η διάκριση με την Ειδική Αναγνώριση της Κριτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Ελένα Βας ντα Σίλβα αναφέρθηκε η Κύπρια πρίμα μπαλαρίνα Ιωάννα Αβραάμ.
Η χορεύτρια του Κρατικού Μπαλέτου της Βιέννης έλαβε το Βραβείο της από την Αντιπρόεδρο της Europa Nostra Ανδρούλλα Βασιλείου στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου στη Λισαβόνα.
Το συγκεκριμένο βραβείο στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και για φέτος το έλαβε ο Γερμανός φωτογράφος Τόμας Στρουτ (Thomas Struth) στην τελετή που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Καλούστ Γκιουλμπενκιάν της πορτογαλικής πρωτεύουσας τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου. Ο Στρουτ τιμήθηκε για την εξαιρετική τέχνη του να μεταδίδει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές αξίες μέσω της φωτογραφίας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό, η Ιωάννα Αβραάμ τιμήθηκε επειδή μέσω της τέχνης της «συμβάλλει στην προώθηση της άυλης ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και αντιπροσωπεύει αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα και ο σεβασμός της διαφορετικότητας».
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Helena Vaz da Silva θεσπίστηκε το 2013 από το Centro Nacional de Cultura σε συνεργασία με την Europa Nostra και την Πορτογαλική Λέσχη Τύπου κι έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών της Πορτογαλίας, του Ιδρύματος Calouste Gulbenkian και της Αρχής Τουρισμού της Πορτογαλίας.

Η Ιωάννα Αβράμ χαρακτήρισε τη διάκριση «απρόσμενη τιμή» που τη γέμισε χαρά, συγκίνηση και υπερηφάνεια. «Η αναγνώριση από έναν πανευρωπαϊκό θεσμό που προάγει την πολιτιστική κληρονομιά και τις ευρωπαϊκές αξίες αποτελεί πράγματι μεγάλη τιμή και φέρει διπλή ευθύνη» σημείωσε σε ανάρτησή της.
«Πρώτον, ως καλλιτέχνης, οφείλεις να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι για την τελειότητα στον επαγγελματικό σου τομέα, γιατί μόνο έτσι μπορείς να υπηρετείς την αισθητική και να φέρεις περισσότερη ομορφιά στον κόσμο. Δεύτερον, μέσω της τέχνης και των ιδεών και αξιών που αυτή προάγει, αγωνίζεσαι και ως πολίτης ενάντια σε κάθε μορφή ασχήμιας, όπως οι κατακτητικοί πόλεμοι, η περιβαλλοντική καταστροφή, η φτώχεια, η ανισότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός και ο θρησκευτικός και εθνικιστικός φανατισμός– φαινόμενα που, δυστυχώς, συνεχίζουν να ανθούν και να εξελίσσονται» πρόσθεσε.
Η Ιωάννα Αβραάμ ευχαρίστησε την Κριτική Επιτροπή του ευρωπαϊκού βραβείου και δεν παράλειψε να σημειώσε ότι με αυτή την ιδιαίτερη αναγνώριση τιμάται και ένα πολυπολιτισμικό σύνολο όπως το Κρατικό Μπαλέτο της Βιέννης. Τέλος αναφέρθηκε και στη χώρα της, σημειώνοντας ότι το βραβείο «αναδεικνύει και τη μικρή και δυστυχώς μερικώς κατεχόμενη πατρίδα μου, την Κύπρο».
Συγχαρητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και το Κρατικό Μπαλέτο της Βιέννης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενοι νικητές στην κύρια κατηγορία του περίοπτου αυτού βραβείου ήταν μεταξύ άλλων προσωπικότητες των τεχνών όπως οι μαέστροι Οξάνα Λινίβ (Ουκρανία) και Τζόρντι Σαβάλ (Ισπανία), η Βελγίδα χορογράφος Άννα Τερέζα ντε Κεερσμάκερ, ο Γερμανός κινηματογραφιστής Βιμ Βέντερς και οι συγγραφείς Κλαούντιο Μάγκρις (Ιταλία) και Ορχάν Παμούκ (Τουρκία).