Με συντριπτική πλειοψηφία ψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση νόμου που ενισχύει δραστικά τη νομοθεσία για τον εμπλουτισμό των δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης.
Δικαιώνεται έτσι ένα πολύχρονο αίτημα της εικαστικής κοινότητας της Κύπρου. Γνωστός στην καλλιτεχνική κοινότητα της Κύπρου ως ο «νόμος του 1%», ο εν λόγω Νόμος προβλέπει ότι ποσοστό ύψους τουλάχιστον ένα επί τοις εκατό της αξίας ενός δημόσιου κτιρίου θα πρέπει να επιμερίζεται για την τοποθέτηση έργων τέχνης στο κτίριο. Ικανοποίηση εξέφρασε το Υφυπουργείο Πολιτισμού (δείτε παρακάτω).
Η Ολομέλεια ψήφισε την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ με την οποία εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας σε 12 σημεία και μεταξύ άλλων διευρύνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες υφίσταται η υποχρέωση εμπλουτισμού των δημόσιων κτιρίων με έργα τέχνης. Παράλληλα, εισάγονται μηχανισμοί ελέγχου και στο στάδιο προετοιμασίας και στη διαδικασία πρκηρυξης του διαγωνισμιύ ώστε να ενημερώνεται το υφυπ.
Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης νόμου (Γιώργος Κουκουμάς, Αντρέας Καυκαλιάς, Χρίστος Χριστοφίδης και Χρίστος Χριστόφιας) η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας κρίνεται απαραίτητη, ώστε να παρασχεθούν στο Υφυπουργείο Πολιτισμού τα αναγκαία εργαλεία ελέγχου που θα διασφαλίσουν την παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο στο στάδιο προετοιμασίας όσο και κατά τη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού.
Παράλληλα, διευρύνονται οι περιπτώσεις για τις οποίες θα προβλέπεται υποχρεωτικός εμπλουτισμός των δημόσιων κτιρίων με έργα τέχνης, ώστε να συμπεριληφθούν και οι περιπτώσεις ενοικίασης, μετατροπής ή ανακαίνισης κτιρίων.
Στις περιπτώσεις των σχολικών κτιρίων θα συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή και δύο εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, οι οποίοι θα προέρχονται από την οικεία βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία εντάσσεται η σχολική μονάδα στην οποία θα τοποθετηθεί το έργο, ώστε να διασφαλίζεται η παιδαγωγική καταλληλότητα του εν λόγω έργου τέχνης.
Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας ο βουλευτής Γιώργος Κουκουμάς ανέφερε ότι με την πρόταση αναλαμβάνει ευθύνες το Υφυπουργείο Πολιτισμού και εκφράζεται η ελπίδα για πλήρη συμμόρφωση και διαφάνεια στην επιλογή έργων.
Η πρόταση, πρόσθεσε, στηρίζει έμπρακτα το έργο των Κυπρίων καλλιτεχνών που βιοπορίζονται από την τέχνη, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να δείχνουμε τη στήριξή μας όχι μόνο σε εγκαίνια και υπό το φλας καμερών. Ανέφερε ότι εμπλουτίζοντας τα δημόσια κτήρια αναμορφώνουμε την όψη και την εικόνα τους και πρόσθεσε πως τα έργα τέχνης δεν έχουν θέση μόνο σε γκαλερί, αλλά στην καθημερινότητα των πολιτών.
«Από τα σχολεία μέχρι τα πανεπιστήμια και τα θέατρα, από τα νοσοκομεία μέχρι τα δικαστήρια, από τα κυβερνητικά τμήματα μέχρι τα δημαρχεία και τα κέντρα εξυπηρέτησης του πολίτη όλα τα δημόσια κτήρια, μπορούν -με ένα ζωγραφικό πίνακα, ένα χαρακτικό, ένα γλυπτό, μια τοιχογραφία- να εκπέμπουν μια αισθητική κατά τεκμήριο υψηλή, μια αισθητική του σύγχρονου πολιτισμού της χώρας» είπε.
Ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι τα έργα τέχνης που θα κοσμούν σχολεία θα στέλνουν μηνύματα σε ένα παιδί, παρά οι γκρίζοι τοίχοι.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι η εικαστική δημιουργία όπως και η πολιτιστική διπλωματία στον τόπο μας, πρέπει να ενισχυθούν.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας ανέφερε ότι αναγνωρίζεται το έργο των Κυπρίων καλλιτεχνών και στέλνονται μηνύματα αισθητικής, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ενδυνάμωση των δομών του Υφυπουργείου για ανάληψη των υποχρεώσεών του.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου παρατήρησε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις κάνουν διαγωνισμούς για να διακοσμήσουν δρόμους με έργα τέχνης και αυτή η πρόταση είναι ένας πολύ καλός τρόπος στήριξης των καλλιτεχνών μας.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι η πρωτοβουλία ενισχύει το πολιτιστικό αισθητήριο του λαού μας.
Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι η ενίσχυση των καλλιτεχνών μας έπρεπε εδώ και χρόνια να γίνει γιατί οι δικοί μας καλλιτέχνες βρίσκονται σε αβέβαιο περιβάλλον και στην τρίτη ηλικία φτωχοποιούνται κι έχουν πενιχρές συντάξεις. Ανέφερε επίσης ότι ο πολιτισμός είναι πυλώνας αντοχής σε όλα τα κακά.
Χαιρετίζει την τροποποίηση το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Το Υφυπουργείο Πολιτισμού πληροφορήθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την υπερψήφιση, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, της πρότασης νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις για τροποποίηση του περί του Ελάχιστου Υποχρεωτικού Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων (Διαδικασίες και Υποχρεώσεις) Νόμου του 2009.
«Χαιρετίζουμε την τροποποίηση που έχει επέλθει, με την οποία:
- διευρύνεται η έννοια «δημόσιο κτίριο» συμπεριλαμβάνοντας, από τούδε και στο εξής, πέραν των κτιρίων που ανεγείρονται στοχευμένα για να στεγάσουν υπηρεσίες του Δημοσίου, και κτίρια τα οποία μισθώνονται από κρατικούς ή ημικρατικούς φορείς, καθώς και κτίρια που ανακαινίζονται ή υπόκεινται σε μετατροπές,
- ισχυροποιούνται τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το Υφυπουργείο Πολιτισμού ως η αρμόδια αρχή για παρακολούθηση της εύρυθμης εφαρμογής του Νόμου.
Το Υφυπουργείο Πολιτισμού αντίκρυσε από την αρχή θετικά αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η παρουσία της τέχνης στην καθημερινότητα των πολιτών αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής, παρέχοντας, ταυτόχρονα, ευκαιρίες ανάδειξης του έργου των εικαστικών καλλιτεχνών μας».
ΚΥΠΕ