Tην επίσημη πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Σχολεία Πρεσβευτές Πολιτισμού – Μαθητές Πρεσβευτές Πολιτισμού» εξήγειλλαν σήμερα από κοινού η Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η Υφυπουργός Πολιτισμού.
Η πιλοτική εφαρμογή και υλοποίησή του έχει ήδη ανατεθεί τη φετινή χρονιά σε 15 συνολικά σχολεία της Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τα οποία θα τυγχάνουν επιχορήγησης για τις δράσεις τους.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά με σκοπό την επίσημη αξιολόγησή του και την πιθανή αναδιαμόρφωσή του. Στα πλαίσια του προγράμματος που σχεδιάστηκε σε στενή συνεργασία με το ΥΠΑΝ και χρηματοδοτείται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, τα παιδιά θα επισκέπτονται χώρους πολιτισμού και θα έρχονται σε επαφή και θα συνεργάζονται με σύγχρονους δημιουργούς.
Φετινός άξονας του προγράμματος είναι «Κυπριακός Πολιτισμός: Ο εαυτός μου και οι άλλοι». Το Υφυπουργείο Πολιτισμού έχει προχωρήσει σε ανοικτή πρόσκληση μέσα από την οποία θα καταρτίσει κατάλογο δημιουργών– καλλιτεχνών– παραδοσιακών τεχνητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εν λόγω Πρόγραμμα. Για τη συμμετοχή τους οι συνεργάτες του προγράμματος θα λάβουν και σχετική αποζημίωση. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ο θεσμός του «Πρεσβευτή/ Πρέσβειρας Πολιτισμού».
Ο κατάλογος που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει δημιουργούς από διάφορες τέχνες, που στηρίζουν το Πρόγραμμα και υιοθετούν το σχολείο που συμμετέχει στο Πρόγραμμα με το οποίο θα συνεργαστούν. Στον θεσμό του «Πρεσβευτή/ Πρέσβειρας Πολιτισμού» μπορούν να συμμετέχουν και άλλα σχολεία (πέραν των 15 του προγράμματος) μέχρι εξαντλήσεως του κονδυλίου.
Τα σχολεία που θα συμμετέχουν θα λάβουν από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, μέσω των οικείων σχολικών εφορειών, συνολική χορηγία ύψους €3000 τόσο για τη χρηματοδότηση εργαστηρίων με τους δημιουργούς με τους οποίους θα συνεργαστούν ή και άλλες ανάγκες για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως αγορά αναλώσιμων και υλικών, όσο και για τις μετακινήσεις και επισκέψεις τους σε χώρους πολιτισμού.
Προς το τέλος της σχολικής χρονιάς θα διοργανωθεί το τελικό Μαθητικό Συνέδριο, κατά το οποίο οι μαθητές και μαθήτριες κάθε σχολείου θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους και θα υπάρχει τελετή βράβευσης και απονομή του τίτλου «Σχολείο Πρεσβευτής Πολιτισμού».
Τα σχολεία που ολοκληρώνουν με επιτυχία το Πρόγραμμα, θα καταχωρούνται στον κατάλογο των σχολείων που πρεσβεύουν τον Πολιτισμό- «Σχολεία Πρεσβευτές Πολιτισμού». Για να παραμείνουν στον κατάλογο, τα σχολεία θα πρέπει να υλοποιούν κάθε χρόνο μία τουλάχιστον πολιτιστική δράση.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με σκοπό την πολιτισμική συνείδηση και έκφραση ως εγκάρσια δεξιότητα διά βίου μάθησης και στόχο έχει να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον αρχαίο, παραδοσιακό και σύγχρονο πολιτισμό του τόπου. Ευρύτερος στόχος είναι να αποτελέσει η πολιτιστική παιδεία μέρος της διαδικασίας διαμόρφωσης της ταυτότητάς τους και της καλλιέργειας της συναισθηματικής τους νοημοσύνης.
Κασσιανίδου: Τα παιδιά θα ανακαλύψουν έναν καινούριο κόσμο
«Στόχος μας είναι να διαχειριστούμε κρίσιμα αξιακά ζητήματα μέσα από τις τέχνες. Για το σκοπό αυτό δημιουργοί από διάφορους τομείς της τέχνης, ως πρεσβευτές πολιτισμού, συνεργάζονται με σχολεία και υλοποιούν σχέδια δράσης, τα οποία επικοινωνούν με την ευρύτερη κοινότητα» ανέφερε η Υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου.
«Ο αρχαίος μας πολιτισμός, η άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, η λογοτεχνία, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η μουσική, ο χορός και οι εικαστικές τέχνες ως οχήματα θα ταξιδέψουν τα παιδιά σε μια διαδρομή αυτογνωσίας και συνύπαρξης με σκοπό τη δημιουργία σκεπτόμενων πολιτών μιας καλύτερης κοινωνίας και ενός καλύτερου κόσμου» ανέφερε η η ίδια.
«Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας θα είναι το ότι τα παιδιά και οι έφηβοι θα ανακαλύψουν έναν καινούριο κόσμο, αυτόν της τέχνης, της μουσικής, του χορού και του θεάτρου, αλλά και της παράδοσης και της αρχαίοτητας. Μακροπρόθεσμα, αυτό που θέλουμε είναι η νέα γενιά, η οποία ευελπιστούμε και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, να αποτελείται από πολιτιστικά εγγράμματα άτομα, τα οποία θα μπορέσουν μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό να αναδομήσουν τον κόσμο μας και να τον κάνουν καλύτερο» πρόσθεσε η Υφυπουργός Πολιτισμού.
Η ίδια τόνισε ότι στόχος του Υφυπουργείου είναι να ακολουθήσουν και άλλες συνεργασίες με το ΥΠΑΝ, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η παιδεία και ο πολιτισμός «αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία».
Μιχαηλίδου: Απώτερος στόχος η πολιτιστική παιδεία
Από την πλευρά της η ΥΠΑΝ Αθηνά Μιχαηλίδου εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στα σχολεία, στις εκπαιδευτικές και στις μαθητικές τους κοινότητες, που ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη προθυμία στο κάλεσμα να γίνουν συνοδοιπόροι στην κοινή προσπάθεια για ανάδειξη του πολιτισμού και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρει.
Σύμφωνα με την ίδια, απώτερος σκοπός είναι μέσα από το πρόγραμμα, τα παιδιά να γνωρίσουν, υπό τη μορφή παιχνιδιού, τον πολιτισμό μας, να πρωταγωνιστήσουν με στοχευμένες δράσεις στην εξέλιξή του, ενώ η πολιτιστική παιδεία θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας διαμόρφωσης της ταυτότητάς τους και της καλλιέργειας της συναισθηματικής τους νοημοσύνης.
Αναφερόμενη, γενικά, σε κάποιους από τους πυλώνες και τις παραμέτρους του προγράμματος, σημείωσε ότι την πορεία εξέλιξης θα παρακολουθεί και θα συνεπικουρεί επιτροπή που θα απαρτίζεται από εκπρόσωπο του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της αντίστοιχης διεύθυνσης του ΥΠΑΝ Παιδείας, καθώς και ο δημιουργός Πρεσβευτής Πολιτισμού, με τον οποίο θα επιλέξει να συνεργάζεται το σχολείο.
Για τις απαιτήσεις υλοποίησης του προγράμματος έχει ήδη σχεδιαστεί και ολοκληρωθεί σχετικό υλικό που θα δίνεται στα συμμετέχοντα σχολεία. Το υλικό αυτό είναι αναρτημένο στις ιστοσελίδες του Υπουργείου και του Υφυπουργείου, επιτρέποντας τη χρήση του, αλλά και τον εμπλουτισμό με καλές πρακτικές, ιδέες δράσεων και δραστηριοτήτων και από άλλα σχολεία.
Μέσω της Πολιτιστικής Επιτροπής, κάθε σχολείο θα έχει την αυτονομία να διαμορφώσει τα δικά του σχέδια δράσης με την ενεργό εμπλοκή μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό, τα παιδιά θα αποκτήσουν έμπρακτα και ουσιαστικά λόγο και φωνή, προσαρμόζοντας τα ίδια το πρόγραμμα στα ενδιαφέροντά τους. Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα, επιτρέποντας τις συνέργειες και τη δικτύωση των σχολείων σε επίπεδο επαρχίας, βαθμίδων εκπαίδευσης και θεματικών, θα αναδείξει την αξία της συνεργασίας, της συνδημιουργίας, του αυτοσεβασμού και του αλληλοσεβασμού.