Στην αρχαιολόγο- ιστορικό τέχνης Άννα Μαραγκού και στον σκηνοθέτη- σεναριογράφο και παραγωγό ταινιών Πανίκκο Χρυσάνθου απονέμεται το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης» για το 2024. 

Την Επιτροπή του Βραβείου, το οποίο έχει θεσπίσει η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, αποτελούν οι Μάκης Συμεού πρόεδρος, μέλος του Τομέα Πολιτισμού του ΑΚΕΛ και τα μέλη Κώστας Λυμπουρής, εκπαιδευτικός- συγγραφέας, Αθηνά Παπαδοπούλου, αρχιτέκτονας, Μαριάννα Γαλίδη, μουσικολόγος-παραγωγός ραδιοφώνου και Ανδρέας Σάββα, εικαστικός- καθηγητής τέχνης.

Η Τελετή απονομής του Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης» για το 2024 θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 7:30 το βράδυ στο Σατιρικό Θέατρο στη Λευκωσία.

H Άννα Μαραγκού

Η Άννα Μαραγκού γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1951 και σπούδασε Κλασική και Μεσαιωνική Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβαίν στο Βέλγιο (1968-1971). Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (2012) με μεταπτυχιακή μελέτη για τις απαρχές της μεταλλουργίας στο νησί από την Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Χημικών και Λιπασμάτων. 

Έζησε στο Βέλγιο μέχρι το 1976 και επέστρεψε στην Κύπρο όπου εργάστηκε ως Πολιτιστική Λειτουργός στο Δήμο Λευκωσίας από το 1979-1991. Δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα σε θέματα καταγραφής, συντήρησης και αναβίωσης των οικισμών της εντός των τειχών πόλης και ήταν ενεργό μέλος της Ομάδας για την αναβίωση της Πύλης Αμμοχώστου σε Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας. 

Οργάνωσε και επιμελήθηκε σειρά εκθέσεων πολιτισμικού χαρακτήρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ είναι συγγραφέας αρκετών εκδόσεων με κύριο αντικείμενο την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού από την αρχαιότητα μέχρι και την Αγγλοκρατία. Συνέγραψε τη μουσειολογική μελέτη και επιμελήθηκε της δημιουργίας δύο μουσείων στην Κύπρο, το Οινομουσείο στην Ερήμη, και το Μουσείο για τη Δημοτική Εκπαίδευση στη Βάσα Κοιλανίου. 

Εξέδωσε με τον Δρ Βάσο Καραγιώργη και την γαλλίδα αρχαιολόγο Marguerite Yon την ιστορία της πόλης της αρχαίας Σαλαμίνας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστορία της αρχαιοκαπηλείας στην Κύπρο και δημοσίευσε μελέτες για τους σημαντικότερους εκπροσώπους της κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα (Luigi Palma di Cesnola, και Μax Ohnefalsch Richter). Ερεύνησε και δημοσιεύσε τα φωτογραφικά αρχεία Kύπριων, Γερμανών και Aρμένιων φωτογράφων (Glazner, Mangoian, Richter, Edwards) που αποτύπωσαν τις πόλεις και τους ανθρώπους της Κύπρου τον 19ο αιώνα. Μελέτησε ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή μεσαιωνική οχυρωματική αρχιτεκτονική, την ιστορία της Λευκωσίας, της Αμμοχώστου και της Πάφου, την ιστορία των λιμανιών της Κύπρου και των εγκαταστάσεων και βελτιώσεων που ανέλαβαν οι Άγγλοι, την ιστορία των οθωμανικών λουτρών στην Κύπρο, αλλά και των βιομηχανικών κτηρίων της Λεμεσού και της περιοχής των κρασοχωριών. Ερεύνησε τα αρχεία δύο ιδιωτικών εταιριών – Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία (ΕΜΕ) και Κυπριακή Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων (ΚΕΟ) – που αποτελούν τη βάση της βιομηχανίας στην Κύπρο. 

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο και δημοσίευσε σειρά εκδόσεων, ενώ εκπροσώπησε την Κύπρο και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη συντήρηση των εκκλησιών σε ευρωπαϊκά συνέδρια. Επισκέπτεται και δίνει διαλέξεις για θέματα διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε Πανεπιστήμια και σχολεία, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Ομιλεί την αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα. 

Είναι ενεργό μέλος της ‘ζώσας και ενεργής’ κυπριακής πολιτείας, έθεσε δύο φορές υποψηφιότητα για τη θέση του Δημάρχου Λευκωσίας, ενώ αποτελεί κύριο μέλος των Ομάδων Πολιτών για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της πόλης της Λευκωσίας. Διατήρησε για 20ετία προσωπική στήλη στις δυο μεγαλύτερες εφημερίδες της Κύπρου, ενώ υπήρξε μέλος πολλών Διοικητικών Συμβουλίων πολιτιστικών και άλλων οργανισμών στην Κύπρο.

Ο Πανίκκος Χρυσάνθου

Ο Πανίκκος Χρυσάνθου γεννήθηκε στην Κυθρέα. Είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ και ταινιών, στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Ειρήνης Αμπντί Ιπεκτσί για την ταινία του «Το τείχος μας». Πρόκειται για ελληνοτουρκικό βραβείο το οποίο απονέμεται ανά δύο χρόνια σε καλλιτέχνες πολιτικούς και ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με πτυχίο στη Φιλολογία και τη Φιλοσοφία. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης και διευθυντής παραγωγής σε Ελληνικές και Κυπριακές ταινίες προτού αρχίσει να παράγει τις δικές του. Επίσης ήταν υπεύθυνος για τη φωτογραφική επιμέλεια του βιβλίου «Λευκωσία η νεκρή ζώνη» του Ζακ Λακάριερ (Jacques Lacarriere). Είναι υπεύθυνος της Κυπριακής Ταινιοθήκης.

Φιλμογραφία

1. 1987: ”Λεπτομέρεια στην Κύπρο” (σκηνοθέτης και σεναριογράφος)

2. 1993: ”Το τείχος μας” (σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός) Βραβείο Ειρήνης Αμπντί Ιπεκτσί

3. 1996: “Oι παδκιές της Αφροδίτης” (σκηνοθέτης και σεναριογράφος)

4. 1997: “Στούντιο” (σκηνοθέτης και σεναριογράφος)

5. 2002: “Η χώρα μας” (σκηνοθέτης και σεναριογράφος)

6. 2004: “Parallel Trips”/ ”Paralel Yolculuklar” (σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός)

7. 2006: “Ακάμας” (σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός)

8. 2016 Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής (σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός)

9. Λουλούδια και Σφαίρες (σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός)