Στη διασυνοριακή πόλη Νόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας και Γκορίτσια της Ιταλίας και υπό τον θεματικό τίτλο «Borderless!» διεξάγεται το 2025 η 20ή Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου.
Η ΜEDITERRANEA 20– Young Artists Biennale λάμβάνει χώρα από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου 2025, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Σλοβένας Τία Τσίτσεκ και του Τούρκου Μισάλ Αντνάν Γιλντίζ.
Το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού γνωστοποίησε τη διαδικασία συμμετοχής εκ μέρους της Κύπρου, που είναι ανοιχτή σε καλλιτέχνες από 18 μέχρι 34 ετών. Οι συμπληρωμένες αιτήσεις συμμετοχής θα πρέπει να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση mediterraneabiennale@gmail.com μέχρι και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024, στις 10μ.μ.
Η επιλογή των συμμετεχόντων θα διενεργηθεί από τους επιμελητές της MEDITERRANEA 2020– Young Artists Biennale, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού.
Να σημειωθεί ότι αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη διασυνοριακή διοργάνωση της BJCEM, δεδομένου ότι δύο όμορες πόλεις της Σλοβενίας και της Ιταλίας αποτελούν ενιαίο αστικό συγκρότημα και από το 2011 έχουν και ενιαία διοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2025 μοιράζονται και τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης εκ μέρους της Σλοβενίας.
Για τη διοργάνωση συμπράττουν το δίκτυο της Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου- BJCEM, ο οργανωτικός φορέας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2025 «GO! Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025 Νόβα Γκόριτσα– Γκορίτσια» και ο σλοβενικός Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «ŠKUC Association».
Η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου αποτελεί το επιστέγασμα της δραστηριοποίησης της Διεθνούς Ένωσης των Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου BJCEM, ενός ευρύτατου δικτύου μοναδικού στην Ευρώπη σκοπός του οποίου είναι η προώθηση των διαπολιτισμικών σχέσεων των νέων δημιουργών, πέρα από πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και στενά γεωγραφικά σύνορα. Στους κόλπους της BJCEM συνενώνονται 41 εταίροι από 16 χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου (κρατικοί φορείς, δημοτικές αρχές, πανεπιστήμια, μη κυβερνητικοί οργανισμοί).
Η Κύπρος είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου της BJCEM και συμμετέχει στις εργασίες του μέσω του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού.
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 19 διοργανώσεις του θεσμού, σε 17 διαφορετικές πόλεις της ευρω-μεσογειακής περιοχής: το 1985 στη Βαρκελώνη, το 1986 στη Θεσσαλονίκη, το 1987 και πάλι στη Βαρκελώνη, το 1988 στη Μπολόνια, το 1990 στη Μασσαλία, το 1992 στη Βαλένθια, το 1994 στη Λισσαβόνα, το 1997 στο Τορίνο, το 1999 στη Ρώμη, το 2001 στο Σεράγεβο (οπόταν ιδρύθηκε η BJCEM), το 2003 στη Αθήνα, το 2005 στη Νάπολη, το 2008 στην Απουλία, το 2009 στα Σκόπια, το 2011 στη Θεσσαλονίκη και τη Ρώμη, το 2013 στην Ανκόνα, το 2015 στο Μιλάνο, το 2017 στα Τίρανα και στο Δυρράχιο και το 2021 στον Άγιο Μαρίνο.
Δικαίωμα συμμετοχής και παροχές
Με βάση τον επιμερισμό στον οποίο προέβησαν οι διοργανωτές, η Κύπρος μπορεί να συμμετάσχει στην MEDITERRANEA 2020– Young Artists Biennale με μέχρι έξι παραγωγές– έργα στους τομείς που απαριθμούνται στην πιο κάτω. Η συμμετοχή εκ μέρους της Κύπρου είναι ανοικτή σε κάθε καλλιτέχνη/ καλλιτέχνιδα με ημερομηνία γέννησης από την 1η Ιανουαρίου 1990 και εντεύθεν, που:
- Δραστηριοποιείται δημιουργικά στους τομείς:
- των Εικαστικών Τεχνών (θα επιλεγούν μέχρι δυο προτάσεις),
- του Design (Γραφιστική, Εφαρμοσμένες Τέχνες, Αρχιτεκτονική) (θα επιλεγούν μέχρι δυο προτάσεις),
- της Μουσικής ή του Χορού/ Περφόρμανς (θα επιλεγεί μια πρόταση) και
- της Λογοτεχνίας (θα επιλεγεί μια πρόταση)
–σε κάθε περίπτωση συμπεριλαμβάνονται διατομεακά (multidisciplinary) έργα/ projects– και
- Κατέχει κυπριακή ταυτότητα ή διαβατήριο, ή
- Διαμένει μόνιμα στην Κύπρο κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συμμετοχή.
Κατά την επιλογή θα δοθεί προτεραιότητα σε δημιουργούς που δεν έλαβαν άλλη φορά μέρος στον θεσμό.
Σύμφωνα με τη διευθέτηση μεταξύ του Υφυπουργείου Πολιτισμού και των διοργανωτών, ως προς τη χρηματοδότηση των Κύπριων που θα επιλεγούν, το Υφυπουργείο καλύπτει:
- Τα έξοδα μετάβασης μέχρι 10 ατόμων προς και από την Νόβα Γκόριτσα- Γκορίτσια,
- Αμοιβή ύψους €250 ανά συμμετέχοντα,
- Παραγωγή καταλόγου/ έκδοσης για τεκμηρίωση και προβολή των συμμετοχών,
- Τα ενδεχόμενα έξοδα συσκευασίας, μεταφοράς και ασφάλισης των έργων τέχνης που θα επιλεγούν και
- Τα ενδεχόμενα έξοδα παραγωγής των έργων (π.χ πρόβες, κατασκευή σκηνικών/ κοστουμιών ή αγορά υλικών κ.ο.κ.)
Από πλευράς τους, οι διοργανωτές αναλαμβάνουν τη φιλοξενία στην Νόβα Γκόριτσα- Γκορίτσια (διαμονή και διατροφή) και την τεχνική βοήθεια για την παρουσίαση των έργων.
Διαδικασία για υποβολή αίτησης
Η διαδικασία συμμετοχής στη διέπεται από τις πρόνοιες της οικείας Προκήρυξης (Open Call), η οποία καταρτίστηκε από τους διοργανωτές και είναι προσπελάσιμη στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μελετήσουν την Προκήρυξη σε συνδυασμό με την παρούσα Ανακοίνωση, προκειμένου να διαμορφώσουν πλήρη και σαφή εικόνα ως προς τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Κύπρου στη διοργάνωση.
Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική, επιγραμμική (online), αίτηση η οποία διατίθεται μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής διεύθυνσης. Η αίτηση πρέπει, απαραίτητα, να συνοδεύεται από:
- Βιογραφικό Σημείωμα (CV), πορτφόλιο και επιστολή κινήτρων (motivation letter) μέγιστης έκτασης 1 (μίας) σελίδας και
- 5, κατά μέγιστο, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης (300dpi) ελεύθερες δικαιωμάτων.
Επιπρόσθετα, και ανάλογα με τον τομέα στον οποίο υποβάλλεται η αίτηση συμμετοχής, θα πρέπει να κατατεθούν:
- Για τον τομέα των Εικαστικών Τεχνών: πλήρες οπτικό υλικό για το/α προτεινόμενο/α έργο/α και οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση μπορεί να βοηθήσει στην εξέταση·
- Για τον τομέα του Design (Γραφιστική/Εφαρμοσμένες Τέχνες/Αρχιτεκτονική): σκίτσα, σκαριφήματα, φωτογραφίες, απεικονίσεις για 3 (τρία) κατά μέγιστο έργα-projects·
- Για τον τομέα της Μουσικής: Δείγμα (demo) σε μορφότυπο .mp3 μέσω WeTransfer. Στην περίπτωση έργο με στίχους να υποβληθεί και το κείμενο σε Word·
- Για τον τομέα του Χορού/ Περφόρμανς:
- Απόσπασμα, εάν πρόκειται για ολοκληρωμένο έργο, μέγιστης διάρκειας 5 (πέντε) λεπτών μέσω Vimeo ή WeTranfer και λίστα συντελεστών, ή
- Φωτογραφίες της διαδικασίας, εάν πρόκειται για έργο εν εξελίξει, λίστα συντελεστών και περίληψη του σεναρίου (εάν εφαρμόζεται)·
- Για τον τομέα της Λογοτεχνίας: Κείμενο ή σύλληψη (concept).
Για περαιτέρω πληροφόρηση ως προς τις απαιτήσεις συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποτείνονται στη Γραμματεία της BJCEM, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: bjcem.aisbl@gmail.com.